Tači i Pompeo: Istorijski trenutak za dogovor sa Srbijom; Kosovo da ukine takse

Hašim Tači i Majk Pompeo
FOTO: Kabinet predsednika Tačija

Prvoga dana zvanične posete SAD, predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa državnim sekretarom, Majkom Pompeom. U saopštenju predsednika Kosova navodi se da su razgovarali o bilateralnim, regionalnim i drugim širim pitanjima. U saopštenju Stejt departmenta slične poruke, ali i poziv kosovskim vlastima da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Tači se zahvalio sekretaru Pompeu na podršci Trampove administracije Kosovu, kako se navodi, tokom sastanka su razgovarali i o novom mandatu KSF-a, evro-atlantskim integracijama i regionalnoj saradnji.

„Kosovo je blagosloveno što ima podršku SAD u svim fazama naše borbe za slobodu i nezavisnost. Mi sada radimo zajedno na postizanju sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije da osiguramo mir i garantujemo članstvo Kosova u UN, NATO i EU,“ napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Pre će pasti kosovska vlast nego što će biti povučena odluka o povećanju poreza

Na poruku državnog sekretara Majka Pompea reagovao je danas i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, preneo je danas lajmi.net.

„Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju poreza na 100 odsto,“ rekao je Arifi.

„Kosovo je suverena država, ima suvereno pravo i obavezu da poveća svoje odbrambene sposobnosti. Sada je vreme da prestanemo da budemo korisnici i da počnemo da doprinosimo miru u regionu. Večno ćemo biti zahvalni,“ navodi se u saopštenju Tačija, i dodaje da je bilo reči i o dijalog Beograd i Prištine.

„SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji crta put za međusobno priznanje i članstvo Kosova u NATO, EU i UN.“

Dodaje se i da „je bio zajednički zaključak da ukoliko se ne iskoristi ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus, ne kao Kosovo, nego kao čitav region. Zato je jedini način da konačno zaključimo probleme na Balkanu i postignemo konačni sporazum između Kosova i Srbije.“

Pompeo: Kosovske vlasti da ukinu takse

Nakon sastanka, saopštenjem se oglasio i američki Stejt department, između ostalog, navodeći i da je državni sekretar „podstakao kosovske vlasti da ukinu takse postavljene na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da rade sa Srbijom na izbegavanju provokacija i deeskalaciji tenzija“.

Tokom posete SAD-u Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i sa uticajnim kongresmenima i senatorima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.