„Objava rata“: Brojne reakcije na odluku Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH na 100%

Foto: Koha

Vest je ažurirana

Po objavi Vlade Kosova da od danas uvodi nove zaštitne mere u vidu ponovnog uvećanja poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, iz Srbije stižu oštre reakcije, za njima i iz EU i UNMIK-a. Porez na uvoz robe iz Srbije od sada će biti 100 odsto od ukupne vrednosti robe, što srpski ministar trgovine, Rasim Ljajić vidi kao sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i Metohije i centralne Srbije. Ocenjuje da se radi o „par ekselans“ političkoj odluci, koja će, kako najavljuje, imati ogromne negativne posledice, javlja Tanjug. Ovaj čin, koji takođe pogađa potrošače i biznise na Kosovu, mora odmah da se vrati na prethodno (stanje). Kosovo predsedava CEFTA-om i tako ima i posebnu odgovornost, poručio je kasno večeras evropski komesar za proširenje Johanes Han.

“Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske. Ovo znači definitvnu obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova,” rekao je Rasim Ljajić.

On je istakao da nijedan proizvođač iz Srbije ne može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje je uvela Vlada Kosova.

Ljajić je za Tanjug rekao da vidi dva razloga za tu odluku – jučerašnje glasanje u INTERPOL-u i činjenicu da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

Rakić: Nezvanična objava rata Srbiji

Reakcije stižu i od političkih predstavnika kosovskih Srba. Predsednik Srpske liste, koja je dala potrebnu većinu za formiranje vlade Ramuša Haradinaja, Goran Rakić, ovu odluku svojih koalicionih partnera naziva „nezvaničnom objavom rata Srbiji“.

Predsednik Srpske liste je kazao na TV Pink da Priština samo želi da protera Srbe sa KiM, te da je današnja odluka ekonomska i humanitarna katastrofa. Najavljuje reakciju srpske zajednice.

„Ukoliko Priština ne povuče svoju odluku, mi smo gotovi na terenu i nama ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizujemo, a mi ćemo već naći način kako ćemo ovom ludilu stati na kraj,“ rekao je Rakić.

PKS: Osuda i čestitka

Odluku kosovske vlade osudila je i Partija kosovskih Srba.

„Takve Odluke za nas predstavljaju napad na preostale Srbe koji su na Kosovu. Oni trpe ekonomske pritiske iz Prištine koje izazivaju strah i nemir u srpskoj zajednici,“ naveli su u saopštenju. Ova partija istovremeno je pozdravila „akcije“ Vlade Srbije da spreči ulazak Kosova u INTERPOL.

„Čestitamo Vladi Srbije na ostvarenom uspehu, a Vladu Kosova pozivamo da preispita svoje Odluke na polju carina i poreza za robu srpskog porekla,“ poručila je PKS.

Srpska lista je najavljivala i nakon inicijalnog uvođenja poreza od 10 odsto da će delovati potpuno opoziciono, kao i da će pozvati građane na mirne proteste ako te mere ne budu povučene. Do tih protesta nije došlo.

Govoreći na TV Prva, Rakić je rekao da je odluka Vlade Kosova uperena protiv srpskog naroda.

„Plan Prištine je jednostavno da Srbi više ne žive dole. Znate šta to znači za jednu običnu četvoročlanu porodicu koja danas mora da kupi litar mleka i litar hleba, a sutra može da kupi samo 100 grama mleka i 100 grama hleba. Šta će, on će razmišljati praznim stomakom i biće na ulici,“ rekao je Rakić na TV Prva.

Rakić zahteva i reakciju međunarodne zajednice.

„Upućujemo apel međunarodnoj zajednici, međunarodna zajednica mora biti baš oštrija i tražiti od Prištine da povuče ove katastrofalne odluke po srpski narod.“

Na pitanje da li će Srpska lista posle ove odluke koalicionih partnera napustiti Vladu, predsednik ove političke partije kaže da je Srpska lista „jedina opoziciona partija“ u Skupštini. Takođe tvrdi da kosovska skupština ima „110 poslanika Albanaca“.

„Srpski poslanici ne učestvuju u Vladi već duži vremenski period. Ono što, nažalost, mnogi ne znaju je to da je jedina opoziciona partija u Skupštini Kosova upravo Srpska lista. Znate, tamo ima i poslanika Albanaca koji se samo predstavljaju da su opozicija. Međutim, kada se treba udružiti protiv boljeg života, ne protiv odluke koja bi značila nešto drugo, lošiji život za Albance. Dakle svaka odluka koja bi značila bolji život Srbima, oni po automatizmu se udruže, i 110 poslanika Albanaca glasa protiv takve odluke.“

Od vlade čije je formiranje podržala Srpska lista, lider ove partije ne očekuje ništa dobro sutra.

„Priština je nepredvidiva, nepredvidiva iz tog razloga zato što su sami na svoju ruku. Dakle oni očekuju mig većih sila i verovatno će oni sutra dobiti neki novi mig, ali Enver Hodžaj je najavio još neke rigoroznije mere protiv, naravno, uperene direktno protiv srpskog naroda. Ne očekujemo ništa dobro.“

Mogerini pozvala na momentalno ukidanje odluke

Reagovala je i facilitatorka u procesu normalizacije odnosa, Federika Mogerini. Odluku vlade ocenjuje kao kršenje CEFTA sporazuma, ali i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Današnja odluka Vlade Kosova da poveća porez na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto ja jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. Odlukom se dalje pogoršava situacija nakon prošlonedeljnog inicijalnog uvođenja takse od 10 odsto. Vlada Kosova mora odmah da povuče ovu odluku,“ navodi se u saopštenju visoke predstavnice za spoljnu politiku, Federike Mogerini.

Reagovao je i evropski komesar Johanes Han:

„Ovaj čin, koji takođe pogađa potrošače i biznise na Kosovu, mora odmah da se vrati na prethodno (stanje). Kosovo predsedava CEFTA-om i tako ima i posebnu odgovornost. Prisustvovaću nedelji CEFTA-e uskoro u Prištini i očekujem da se to do tada reši,“ poručio je preko Tvitera.

Tanin zabrinut zbog uticaja na ljude, ali i zbog političkih implikacija odluke

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu, Zahir Tanin se takođe oglasio saopštenjem kojim izražava zabrinutost.

“SPGS izražava zabrinutost zbog mogućeg uticaja na građane Kosova kao i zbog političkih implikacija na dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. SPGS poziva političke lidere da uzmu u obzir dugoročne interese građana i fundamentalne imperative za održavanje mira, bezbednosti i stabilnosti,” navodi se u saopštenju za medije.

U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Republike Srbije koju je sazvao predsednik Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.