Fogo: Povećanjem takse Kosovo rizikuje veću izolaciju

FogoPovećanjem takse na srpske proizvode Kosovo rizikuje veću izolovanost, izjavio je na ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a, komandant NATO snaga u Evropi Džejms Fogo. Američki admiral je poručio kosovskim liderima da bi bilo mudro da u periodu transformacije KBS-a, za taj proces obezbede podršku svih partija.

Komandant združenih snaga u Evropi Džejms Fogo je tokom ceremonije primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a izjavio da veruje da Srbija i Kosovo teže većoj integraciji u EU, ali da poslednji potezi Prištine nisu u tom smeru.

“Zabrinut sam da zbog nekih poslednjih dešavanja, kao što su značajna povećanja tarifa na srpsku robu, čime Kosovo rizikuje veću izolaciju. Moje pitanje nekima u ovoj prostoriji bi bilo, da li i dalje težite evro-atlantskoj integraciji i ciljevima, i ako je tako, kako ćete ići napred u 2019. godini,” rekao je Fogo.

Premijer Ramuš Haradinaj je poručio da će Kosovo uvek poštovati prisustvo KFOR-a i NATO-a, navodeći da ne postoje planovi za zamenu vojnog prisustva demokratskih zemalja, već za čvršće partnerstvo.

“Cilj nam je da se pridružimo NATO-u, a verujem da će region imati koristi, ako sve zemlje krenu putem koji vodi u NATO,” rekao je Haradinaj.

Zadovoljan zbog početka rešavanja istrage ubistva Olivera Ivanovića

Admiral Fogo je rekao da je zadovoljan što je započelo rešavanje ubistva Olivera Ivanovića, izražavajući zabrinutost jer su nedavna hapšenja, kako je rekao, ugrozila dijalog vojske Srbije i KFOR-a. Fogo očekuje da će Kosovo poštovati dogovor sa NATO-om, po kojem KBS bez dozvole KFOR ne sme na Sever Kosova.

“Dok razgovaramo o potencijalnoj transformaciji KBS-a, hoće li institucije Kosova nastaviti da poštuju ovaj sporazum u 2019. godini. Iz pouzdanih izvora mi je rečeno da hoće i nadam se da će to biti slučaj,” naglasio je Fogo.

Nakon što je italijanski general Lorenco Dadario od Salvatorea Kuočija preuzeo dužnost komandanta KFOR-a, održana je konferencija za medije na kojoj je komandat NATO snaga u Evropi Džejms Fogo istakao da u ovom trenutku nije potrebno prisustvo 1000 srpskih vojnika na Kosovu, te da razume zabrinutost Srba, posebno onih na severu, dodajući da podržava sva mirna i demokratska okupljanja uz očekivanja da će u dijalogu biti pronađeno rešenje. U svom prvom obraćanju medijima, novi komandant KFOR-a je izjavio da je na Kosovu bio 1999. godine i 2004. godine, navodeći da je novi moto misije KFOR-a “Ujedinjeni u posvećenosti”.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.