Mogerinijeva telefonirala Tačiju, tražila ukidanje taksi

Mogerini Federika

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, razgovarala je danas sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i zatražila da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mogerinijeva i Tači su telefonom razgovarali o najnovijim dešavanjima vezanim za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Mogerini je naglasila da odluka kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH dalje komplikuje situaciju i ne donosi nikakvo rešenje za probleme građana, navodi se u saopštenju upućenom medijima. Ova mera ne pomaže u stvaranju dobrosusedskih odnosa, zaključak je Mogerinijeve.

Pored Mogerinijeve, prekjuče je i američki državni sekretar, Majk Pompeo „podstakao kosovske vlasti da ukinu takse postavljene na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da rade sa Srbijom na izbegavanju provokacija i deeskalaciji tenzija“.

Na ovu poruku državnog sekretara, reagovao je savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi.

„Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju poreza na 100 odsto,“ rekao je Arifi.

Mogerini je reagovala i odmah po uvođenju taksi, a tada su se oglasili i komesar Johanes Han i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN misije na Kosovu, Zahir Tanin. Pre par dana, oglasila se i američka ambasada u Prištini, ali i OEBS-ov predstavnik za medije. Danas je, pored Mogerini, odluku kosovske vlade kritikovao i komandant NATO snaga u Evropi Džejms Fogo. Sve dosadašnje reakcije na odluku kosovske vlade možete pogledati u povezanim člancima:

„Objava rata“: Brojne reakcije na odluku Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH na 100%

Ambasada SAD: Uznemireni smo zbog odluke o povećanju taksi

Tači i Pompeo: Istorijski trenutak za dogovor sa Srbijom; Kosovo da ukine takse

OEBS predstavnik za medije zabrinut zbog uticaja trgovinskih mera na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku

EU: Han uključen, u kontaktu sa Vučićem i Tačijem

Fogo: Povećanjem takse Kosovo rizikuje veću izolaciju

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.