Otadžbina: Posle izbora žestoka kampanja u Srbiji za odricanje od Kosova

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Ulazak „Srpske liste“ u kosovsku vladu nije ništa neobično, kao ni njihovo objašnjenje zašto su to učinili, jer i ovog puta kažu da to čine u interesu srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. Iako su više od 8 godina, koliko traje Vučićeva vladavina, prisutni u separatističkim vladama u južnoj pokrajini to nije donelo nikakav boljitak. Naprotiv. Samo su legitimisali i legalizovali separatističku paradržavnu tvorevinu koja se zove Republika Кosovo, ocenio je opozicioni pokret Otadžbina u svojoj reakciji na formiranje nove kosovske vlade.

Oni navode da ono što je novo jeste to da je Srpska lista kao cilj za ulazak u ovu vladu navela „normalizaciju odnosa“ između Beograda i Prištine.

„Кako najveći broj zapadnih zemalja, EU i SAD pod normalizacijom odnosa Beograda i Prištine podrazumevaju priznanje samoproglašene republike Кosovo ovakva želja Srba je u najmanju ruku problematična“.

Ovaj pokret Srpsku listu optužuje da insistiraju na priznanju od strane Beograda „još jedne albanske države na Balkanu“, te da je to „čudno“ s obzirom na to da ne postoji Srbin na КiM koji se slaže sa takvom idejom.

„Sigurno je da jedan ovakav stav „Srpske liste“ nije nastao preko noći, nego je i on i saopštenje povodom ulaska ‘Srpske liste’ u vladu samoproglašne republike Кosovo donet u Кancelariji za КiM. Usput valja reći da sva saopštenja ‘Srpske liste’ piše Кancelarija za КiM, odnosno Marko Đurić“, navodi se u ovom saopštenju.

Sa druge strane, tvrde da je „iz diplomatskih krugova sa više strana procurela vest da se Aleksandar Vučić dogovorio sa Ričardom Grenelom i Hašimom Tačijem da Beograd i Priština potpišu tzv. okvirni sporazum“ o priznanju Kosova, jer je to potrebno Donaldu Trampu za američke predsedničke izbore.

„Stoga se očekuje naročito posle izbora jedna žestoka kampanja koja treba da pripremi narod Srbije za odricanje od južne srpske pokrajine. I elektronski i štampani mediji biće stavljeni u službu toga da objasne građanima Srbije kako nam Кosovo i Metohija nisu potrebni a da predavanjem Кosova i Metohije obezbeđujemo bolji život građanima Srbije“, tvrde takođe iz ovog pokreta.

Optužuju srpskog predsednika da će iskoristiti svoj boravak na vojnoj paradi u Moskvi da navodno ubedi predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da mimo Rezolucije 1244 SB podrži odluku Srbije da prizna nezavisno Кosovo.

„Zauzvrat predsednik Srbije garantuje Ruskoj Federaciji da Srbija nikada neće uću u NATO pakt“, saopštila je Otadžbina.

Na kraju je poručila kao članica Saveza za Srbiju da predstojeće parlamentarne izbore koji će se održati 21. juna bojkotuje i da ih ne priznaje kao regularne, imajući u vidu da nisu zadovoljeni „baš nikakvi demokratski principi na osnovu kojih se mogu održati pošteni i korektni izbori“.

„Zato i sve odluke koje buduća vlada i skupština budu donele, a naročito kada je u pitanju sudbina Кosova i Metohije, Srbi sa Кosova i Metohije kao i Savez za Srbiju neće poštovati niti će priznati“, poručili su na kraju.

O tome šta se događalo u vezi sa izborom nove kosovske vlade od juče, kao i kakve su reakcije, čitajte u:

Postignite sporazum poput Dejtonskog, imaćete kompromis Srba i Albanaca

Džara: Brine me neiskusan ministar zdravlja i sporazum radi prilike za slikanje

Rakić: Od nove kosovske vlade očekujem uklanjanje barijera, ne i finalni sporazum

CIK spreman da organizuje izbore u Severnoj Mitrovici, čeka se raspisivanje

Reakcije na novu vladu Kosova: Pozdravi i kritike

Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstva

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.