Reakcije na novu vladu Kosova: Pozdravi i kritike

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Skupština Kosova izglasala je danas novu vladu. Novi kosovski premijer biće Avdulah Hoti (LDK). Mnogi lokalni i međunarodni predstavnici, pozdravljaju formiranje vlade, ali ima i onih koji negoduju.

Tači: Novoj vladi nudim punu saradnju u sprovođenju ciljeva

Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je kosovskim poslanicima formiranje nove vlade i ocenio da je ovo važan dan za demokratiju.

„Novoj vladi želim uspeh u ispunjavanju plana rada i nudim punu saradnju u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih ciljeva. Uz institucionalnu saradnju i koordinaciju možemo obnoviti našu ekonomiju i brže se kretati ka evro-atlantskoj integraciji, jačanju partnerstva sa SAD i svim prijateljskim zemljama“, napisao je on na Fejsbuku.

Ambasada SAD: Čestitamo na mirnom formiranju vlade

I ambasada SAD u Prištini je čestitala Kosovu na mirnom formiranju vlade.

„Radujemo se radu sa Hotijevom vladom kako bismo nastavili važan posao na izgradnji mira, pravdi, prosperiteta, uključujući i napore da se ojačaju odnosi u regionu i borba protiv COVID-19“, navodi se na Tviter profilu ambasade.

Čestitkama se, kao prenose kosovski mediji, pridružio i specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, koji, kako se navodi, jedva čeka nastavak pregovora sa Srbijom.

„Pozdravljam novu vladu Kosova i radujem se nastavku partnerskih odnosa i dijaloga sa Srbijom“, navodi se u Grenelovom saopštenju na koje se pozivaju mediji u Prištini.

Nastavak dijaloga, odnosno uklanjanje prepreka za dijalog, deo je i koalicionog sporazuma Srpske liste i LDK, o tome čitajte u posebnoj vesti: Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Evropska unija: Radujemo se saradnji u unapređenju odnosa sa Kosovom

Na novoj vladi čestitala je i Evropska unija istakavši da se raduje saradnji i unapređenju odnosa EU sa Kosovom.

„Pandemija će i ubuduće biti izazov, a EU će i dalje stajati uz Kosovo i njegov narod. Mi takođe želimo da Kosovo napreduje na svom putu ka EU. Za to su potrebni napori i posvećenost reformama za jačanje vladavine zakona, posebno borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i za testiranje društveno-ekonomskog razvoja“, saopšteno je iz EU, prenosi RTK2.

Takođe ističu da je jedini način da se evropska budućnost Kosova vrati, dijalog uz posredovanje EU i podršku Miroslava Lajčaka.

Vjosa Osmani: Ova vlada zavisi od glasova Srpske liste

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, usprotivila se novoj vladi rekavši da glasovi zavise od Srpske liste i da ih je obezbedio Tači.

„Ova vlada zavisi od glasova Srpske liste. Predsednik Tači osigurao je 61. glas protiv svoje ustavne uloge, a ova vlada ne može biti predstavnik građanske volje. Moja politička porodica nije bila i nikada neće biti Hašim Tači. Moja politička porodica su građani Kosova“, rekla je ona.

Osmani nije komentarisala i da li će ostati predsednica skupštine, preneo je RTK2.

PKS: Za njihovu decu

Partija kosovskih Srba prvi je politički subjekt kosovskih Srba koji je reagovao na formiranje nove vlade i to kritikujući učešće Srpske liste u njoj.

„Srpska lista osvedočeni vazal albanskih partija ulazi u još jednu Vladu Kosova. Po ko zna koji put, pod izgovorom odbrane srpstva na Kosovu, Srpska lista se daje u zagrljaj albanskim partijama koje se sa pozicije vlasti utrkuju koja će naneti veću štetu Srbima i Srbiji na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da će i ova vlada „otići u obračun sa Srbima sa Kosova“ zbog čega će ubrzo Srpska lista  „ nastaviti da vodi svoju politiku “ zamrznutih oslića”.

Ocenjuju i da će takvo učešće SL u kosovskim institucijama naneti štetu Srbima, a doneti donacije, plate i subvencije funkcionerima Srpske liste.

Saopštenje su potpisali sa pozdravom „Za njihovu decu“.

Kusari Ljilja: Funkcionisanje nove vlade zavisi od Vučića

Među negativnim reakcijama na izglasavanje vlade Kosova je i ona poslanice Mimoze Kusari Ljilje koju je današnju odluku kosovske Skupštine poistovetila sa odlukom Skupštine SAP Kosova koja je 1989. glasala za izmenu Ustava iz 1974. odnosno ukidanje autonomije.

„3. juna 2020. u Skupštini Republike Kosovo, nezavisnoj i suverenoj državi, suprotno volji građana, izglasana je Tačijeva vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem iz LDK, čiji opstanak u potpunosti zavisi od Srpske liste, čime funkcionisanje nove Vlade Kosova zavisi od volje Aleksandra Vučića“, napisala je ona na Fejsbuku.

Von Kramon: Čestitke novoj Hotijevoj vladi ali ne možemo da zatvorimo oči oko oklonosti izbora Hotija

Viola von Kramon-Taubadel izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, poželela je uspeh Avdulahu Hotiju i njegovoj vladi.

„Vlada ima mnogo posla, ovo su ključna vremena i za domaća i za međunarodna pitanja, nadam se da će nova vlada uspeti da sprovede reforme i da radi za bolje Kosovo“ saopštila je.

Sa druge strane, von Kramon je navela i da „ne možemo zatvoriti oči oko okolnosti izbora Hotija. Demokratski izabrani članovi Skupštine Kosova bili su pod izuzetno velikim pritiskom rukovodstva LDK i predsednika Tačija“.

Von Kramon je dodala da su „različiti izvori  tvrdili da je predsednik lično posetio one članove Skupštine, čiji glas za novu vladu nije obezbeđen. Ako su ove tvrdnje tačne, to je veoma loš signal i pokazuje da je narušena uloga parlamenta, zagarantovana Ustavom“.

Istakla je da i ona sama kao poslanica parlamenta, smatra da je „neprihvatljivo vršiti pritisak na demokratski izabrane članove Skupštine. To je osnova naše demokratije da poslanici mogu glasati prema svojoj slobodnoj volji i najboljoj savesti“.

Čestitke na novom izboru vlade stigla je i od Misija OEBS-a na Kosovu

„Želimo vladi uspeh u svom radu i, kao i uvek, spremni smo da radimo zajedno u svim područjima našeg mandata“ poručili su iz OEBS-a.

Đurić: Srbi očekuju da nova vlada okonča pritiske, takse i blokade

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju, Marko Đurić poželeo je mnogo sreće, nepokolebljivosti i hrabrosti predstavnicima Srpske liste u novoj vladi.

Đurić je „uveren da će u Srpska lista u vladi dati iskren doprinos normalizaciji prilika na Kosovu i Metohiji, i da će raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa“,

„Svaki pokušaj obespravljivanja srpskog naroda i napada na njegove najvitalnije interese biće propraćen odgovarajućom reakcijom Srpske liste“ ocenio je Đurić u saopštenju.

Lajčak: Nadam se bliskoj saradnji i dijalogu usmerenom ka jačanju evropske perspektive Kosova.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, čestitao je Avdulahu Hotiju na izboru za premijera u telefonskom razgovoru.

„Radujem se što ću blisko sarađivati sa njim u posredovanju dijalogom i na putu ka evropskoj perspektivi za građane Kosova“, napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Britanska ambasada: Pozdravljamo mirno formiranje nove vlade

Britanska ambasada u Prištini, pozdravila je formiranje nove vlade i čestitala Hotiju i njegovom kabinetu na imenovanju.

„Pred novom vladom su izazovi koji su hitni, posebno hitna zdravstvena pomoć u borbi Covid-19. Važno je da nova vlada nastoji da postigne konsenzus i jedinstvo uprkos svim političkim razlikama“ navodi se u objavi ambasade na Fejsbuku.

Deo nove koalicione vlade LDK biće i Srpska lista i to sa dva ministarska mesta, od kojih će jedan ministar obavljati i dužnost zamenika premijera i jednim mestom savetnika premijera za pitanja zajednica: Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstva

Rakić: Od nove kosovske vlade očekujem uklanjanje barijera, ne i finalni sporazum

Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.