CIK spreman da organizuje izbore u Severnoj Mitrovici, čeka se raspisivanje

CIK Priština
FOTO: KoSSev

U novoj vladi Avdulaha Hotija ministarsku funkciju vršiće gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Prelaskom sa lokalnog na centralni nivo izvršne vlasti, otvara se put za održavanje novih izbora za gradonačelnika. Iz CIK-a već poručuju da će započeti sa intenzivnim radom radi održavanja vanrednih izbora, te da čekaju da se izbori raspišu.

Svega sat vremena nako što je izglasana nova vlada sa 61 glas „za“, stiže potvrda iz Centralne izborne komisije da će „započeti sa intenzivnim radom“ radi organizovanja vanrednih izbora za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), potvrdio je za prištinsku Kohu da će akcije biti preduzete čim se raspišu izbori.

„Kao i uvek, Centralna izborna komisija izvršavaće svoje ustavne i zakonske dužnosti da organizuje izbore, kad god se to zatraži. S tim u vezi, CIK će započeti intenzivno da radi na organizovanju vanrednih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, nakon što budu raspisani izbori. Tako ćemo postupiti i nakon nastavljanja izbornog procesa u opštini Podujevo“, rekao je Eljezi.

Slična situacija je i u opštini Podujevo, čiji će gradonačelnik, Agim Veljiu, u novoj Hotijevoj vladi vršiti funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Podsetimo, Veljiu je vršio funkciju ministra unutrašnjih poslova i u vladi Aljbina Kurtija pre nego što je bio smenjen zbog protivljenja stavu premijera o uvođenju vanrednog stanja.

Ime Agima Veljiua Kurti je spominjao i kada je javnost informisao da je upravo on sprečio izvođenje rizičnih policijskih akcija koje su prethodno zatražili Veljiu i sadašnji premijier, Avdulah Hoti i da je obojicu smenio.

Prema Kurtijevim rečima, njih dvojica su zatražili sprovođenje policijskih akcija u Zubinom Potoku i u Karačevu – pograničnom mestu sa centralnom Srbijom u kojem ne borave kosovske bezbednosne strukture.

Međutim, još uvek se čeka da Tači odredi datum za održavanje izbora za gradonačelnika u Podujevu, koji su prethodno odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Danas je u Prištini formirana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem iz LDK. Deo Hotijevog kabineta biće predsednik Srpske liste, Goran Rakić – na funkciji ministra lokalne samouprave, koji je još od 2014. godine gradonačelnik Severne Mitrovice. Goran Rakić vršiće ujedno i funkciju zamenika premijera u novoj vladi. Više o ovome čitajte u:

Reakcije na novu vladu Kosova: Pozdravi i kritike

Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.