Rakić: Od nove kosovske vlade očekujem uklanjanje barijera, ne i finalni sporazum

Foto: NBC

„Od nove vlade na Kosovu očekujem srednjoročnu stabilnost. Kurti je trenutno na vrhuncu popularnosti a izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi u vreme pandemije je uzrokovalo i pad popularnosti Demokratskog saveza Kosova, stranci koja je sada preuzela mandat“, ocenio je u reakciji za KoSSev nakon formiranja nove vlade u Prištini, programski rukovodilac Centra za alternativno rešavanje sporova, Lazar Rakić.

„Nikome osim Samoopredeljenja neće odgovarati novi izbori, te stoga očekujem veliku fleksibilnost i ne puno trzavica između partnera u novoj vladi“, navodi Rakić.

Što se tiče Srpske liste, Rakić tvrdi da su oni najstabilniji politički subjekat na Kosovu.

„I to će tako ostati dok god je u Beogradu na vlasti Srpska napredna stranka“, dodaje. Kaže da su razlozi za to višestruki.

Srpski narod na Kosovu se pre svega deli na one koji glasaju na kosovskim izborima i na one koji su do sada bili u permanentnom bojkotu jer ne žele da učestvuju na kosovskim izborima

SNS i Srpska lista kontrolišu dosta obiman i srpski i kosovski javni sektor u srpskim sredinama, čime kontrolišu i biračko telo, ocenio je dalje Rakić, naglasivši da je najvažnije, to što će Srbi na KiM-u „usled straha od albanske većine“, kako tvrdi, uvek pretežno glasati za onog koga podrži zvanični Beograd.

Na pitanje kako će se kretati dijalog, Rakić kaže:

„Od nove kosovske vlade očekujem uklanjanje barijera koje su sprečavale dijalog. Verujem da ćemo nakon srpskih izbora imati nastavak dijaloga i da će tada doći do jedne vrste nivelacije pritiska od strane Ričarda Grenela, i da on tada neće biti usmeren samo na Prištinu, već da će da se podjednako prelije i na Beograd“.

Rakić, međutim, ne očekuje konačni sporazum.

„Više verujem da ako do nekog sporazuma dođe, da će to biti još jedan tranzicioni sporazum poput Briselskog sporazuma. Nešto čime će Grenel biti zadovoljan i što će moći da isporuči Beloj kući kao međunarodni uspeh pre američkih izbora u novembru“.

Podsetimo, danas je u Prištini izglasana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem iz LDK. Deo ove vlade osim AAK, NISMA-e je i Srpska lista, koja će zauzeti dve ministarske pozicije, ali i druge manjine. Više o svemu tome u vestima:

CIK spreman da organizuje izbore u Severnoj Mitrovici, čeka se raspisivanje

Reakcije na novu vladu Kosova: Pozdravi i kritike

Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Hoti predložio Rakića za zamenika premijera; SL dva ministarstvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.