Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

13:18 – Izglasana vlada Avdulaha Hotija

Sa 61 glasom „Za“, 24 protiv i jednim uzdržanim nešto posle 13:00, izglasana je vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Novu vladu činiće LDK, AAK, NISMA, Srpska lista i predstavnici ostalih nevećinskih zajednica.

Nova kosovska vlada imaće četiri zamenika premijera i 16 ministara.

Hoti će preuzeti rukovodstvo vladom od Aljbina Kurtija, čijoj je vladi na predlog LDK još 25. marta izglasano nepoverenje.

13:05 – Poslanici Srpske liste podržaće Hotijevu vladu

U kratkom obraćanju pred poslanicima, predsednik poslaničke grupe Srpske liste, Igor Simić, potvrdio je da će poslanici ove stranke podržati Hotijevu vladu.

Nakon sednice objavljen je koalicioni sporazum Srpske liste i LDK, o tome čitajte u posebnoj vesti: Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

13:00 – Građani ispred skupštine uzvikuju „živela Kurtijeva vlada“

I dok se u skupštini govori o novoj vladi, ispred zgrade skupštine na delu su protesti aktivista Samoopredeljenja.

U ovom trenutku grupa građana koja se protivi formiranju nove vlade pokušava da probije kordon policije kako bi ušla u zgradu skupštine.

Kako prenosi RTK2 oni uzvikuju „Živela vlada Kurtija“.

Podsetimo, iz Samoopredeljenja je prethodnog dana poručeno da su protesti neizbežni, ali da ih neće biti danas.

Skupština
Građani ispred skupštine/FOTO: KoSSev

12:50 – Seljimi: Ovo je Tačijeva vlada, hoće da učini podelu Kosova legitimnom

Poslanicima se obratio i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Redžep Seljimi.

Današnju sednicu definisao je kao pokušaj da se poništi volja naroda.

Izneo je niz optužbi na račun LDK, među kojima i onu da je „obmanjivala građane“.

Osporio je odluku Ustavnog suda koji je Tačijev dekret o imenovanju Avdulaha Hotija za kandidata za premijera proglasio ustavnim, optuživši sud da radi u interesu kosovskog predsednika.

Ujedno je dodao da se danas ne formira vlada Avdulaha Hotija, već kosovskog predsednika.

„Ovo je Tačijeva vlada, na kraju će je baciti kao krpu. Ovo će mu biti potrebno da učini legitimnom podelu Kosova i da bi dobio još jedan predsednički mandat“, dodao je Seljimi.

12:35 – Hoti predstavio novi sastav vlade

Hoti je na kraju svog govora predstavio novi sastav vlade.

Avdulah Hoti – premijer

Besnik Tahiri – prvi zamenik premijera

Driton Seljmanaj – zamenik premijera

Aljbuljena Baljaj – zamenica premijera

Goran Rakić – zamenik premijera i ministar lokalne samouprave

Dalibor Jevtić – ministar za zajednice i povratak

Hikmete Bajrami – Ministar finansija

Besian Mustafa – Ministar za ruralni razvoj

Vljora Dumoši – Ministarka kulture, omladine i sporta

Anton Ćuni – Ministar odbrane

Arban Abraši – Ministar infrastrukture

Agim Veljiu – Ministar unutrašnjih poslova

Armend Zemaj – Ministar zdravlja

Seljim Seljimi – Ministar pravde

Bljerim Kući – Ministar zaštite životne sredine

Meliza Haradinaj – Ministarka spoljnih poslova

Rame Ljikaj – Ministar obrazovanja i nauke

Skender Rečica – Ministar za rad i socijalna pitanja

Veselj Krasnići – Ministar trgovine i industrije

Enis Kercan – Ministar za regionalni razvoj

12:10 – Hoti: prioritet borba protiv pandemije, neću dozvoliti promene granica

Kanditat za novog premijera ispred LDK, Avdulah Hoti, u svom govoru pred poslanicima skupštine, govorio je o prioritetima nove vlade ukoliko bude bila izglasana.

Hoti kao prioritete navodi borbu protiv pandemije Covid-19 i ekonomski oporavak Kosova.

„Na osnovu situacije u kojoj se nalazimo, naši glavni prioriteti biće – borba protiv pandemije Covid-19 i ekonomski oporavak nakon pandemije. Pored ovih prioriteta, Vlada će imati i druge – usmerene na jačanju države, povećanje zaposlenosti…“.

Hoti je takođe govorio i o dijalogu Beograda i Prištine.

Tvrdi da će na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa Beogradom.

„Kosovske vlasti će u potpunosti poštovati Ustav Kosova tokom ovih razgovora. Dijalog će se zasnivati na jasnim ciljevima koje treba postići ovim konačnim sporazumom, kao i na neophodnoj transparentnosti tokom ovog procesa. Sveobuhvatni sporazum će se zasnivati na uzajamnom priznanju između ove dve države i na taj način će se osigurati dugoročna stabilizacija Kosova, članstvo Kosova u UN i Severnoatlantske zapadne strukture“, rekao je Ho

Kaže da će u takvom procesu sarađivati sa Evropskom unijom i SAD i da neće dozvoliti bilo kakvu promenu granica ili razmenu teritorija.

Takođe je rekao da će raditi na saradnji između vlasti i opozicije i inkluziji, posebno u procesu dijaloga.

„Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija. Stvaranje poziciono-opozicione saradnje i traženje uključivanja, posebno u procesu dijaloga“, rekao je Hoti u svom govoru.

11:50 – Hoti predstavlja program nove vlade

Sa više od pola sata zakašnjena počela je sednica kosovske skupštine na kojoj se očekuje da će biti izglasana nova vlada.

U ovim trenucima kandidat za novog premijera, Avdulah Hoti, predstavlja program nove vlade.

Predsednica Skupštine, Vjosa Osmani, ne predsedava današnjom sednicom, iako su prethodno mediji javili da je ušla u zgradu kosovske skupštine. Sednicom predsedava zamenik predsednice skupštine, Kurti Šalja.

Kako prenosi Gazeta Express, današnjoj sednici ne prisustvuju poslanici parlamentarne grupe Samoopredeljenje.

11:27 – Očekuje se početak plenarne sednice, poslanici pristižu, aktivisti Samoopredeljenja „sahranjuju Ustav“

Kosovska skupština odlučivaće danas o formiranju nove vlade predvođene Avdulahom Hotijem iz LDK – drugoplasirane stranke na oktobarskim izborima iz 2019.

U zgradu kosovske skupštine pristižu poslanici, među njima su i oni iz Srpske liste i NISMA-e. Sednica, iako zakazana za 11:00 još uvek nije počela.

Sa druge strane ispred zgrade skupštine, aktivisti Samoopredeljenja organizuju protest i simbolično sahranjuju Ustav. Atmosferu ispred skupštine pogledajte na slikama ispod.

Nova vlada, ukoliko bude izglasana, biće sastavljena od sadašnje opozicije, AAK Ramuša Haradinaja, NISMA-e Fatmira Ljimaja, Srpske liste, ostalih manjinskih partija i biće predvođena LDK.

Pre održavanja sednice kosovske skupštine održana je sednica Kurtijeve tehničke vlade na kojoj je doneto više odluka, među kojima i ona o dodeli novčanih sredstava porodicama juče poginulih rudara u Novom Brdu.

Iz LDK su prethodno najavili da imaju većinu za formiranje vlade, tj. više od 61 poslanika. Sa druge strane, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova iz Samoopredeljenja, Dželjalj Svećlja, sinoć je izjavio da je vrlo verovatno da današnje glasanje za novu Vladu neće uspeti, zbog nedovoljnog broja poslanika koji su za vladu predvođenu Hotijem.

Za sada nije poznato da li će deo ove koalicije biti i AKR, Bedžeta Pacolija.

Iz PDK, stranke koja je još nakon izbora najavila da će biti u opoziciji, nedavno je saopšteno da neće glasati za vladu Avdulaha Hotija. Za razliku od PDK, AAK, predvođena Ramušem Haradinajem, najavila je da će glasati , budući da će biti deo nove vlade.

Za razliku od prakse prilikom pređašnjeg formiranja vlade, nije bilo vidljivih konsultacija između srpskog državnog vrha i Srpske liste, pre samog glasanja. Članovi Srpske liste otišli su na konsultacije u Beograd pre formiranja Kurtijeve vlade.

Srpskoj listi dva ministarstva, Rakić dobija ministarsku poziciju?

Prema nezvaničnim izvorima, Srpska lista će imati dva ministra u novoj vladi, dok će sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, biti novi ministar Ministarstva za lokalnu samoupravu, kao i zamenik premijera,, funkciju koju je u prethodna dva mandata obavljao Dalibor Jevtić, takođe iz Srpske liste. Međutim, Jevtić će nastaviti da bude ministar za zajednice i povratak.

Za sada poznata imena budućih ministara

LDK je već predstavila imena budućih ministara u vladi predvođenoj Hotijem – Driton Seljmanaj (Driton Selmanaj) zamenik premijera, Agim Veljiu (Agim Veliu) ministar unutrašnjih poslova, Arban Abraši (Arban Abrashi) ministar za infrastrukturu, Anton Ćuni (Anton Quni) ministar odbrane, Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi), ministarka kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj, ministar zdravlja, Hikmete Bajarami (Hykmete Bajrami) ministarka finansija i Besian Mustafa, ministar poljoprivrede.

Prethodno je i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kako je prenela Gazeta Express, „predstavio uspešan tim koji zaslužuje podršku građana“ pa će tako Bljerim Kući biti ministar ekonomskog razvoja, životne sredine i prostornog planiranja, Meljiza Haradinaj- ministarka spoljnih poslova, ministar prosvete je Rame Ljika, Seljim Seljimi je ministar pravde i zamenik premijera biće Besnik Tahiri.

Formiranju nove vlade protivi se pokret Samoopredeljenje, prvoplasirana stranka na oktobarskim izborima, čija popularnost iz dana u dan raste i koja želi nove izbore. U nameri da do toga dođe, pokrenuli su online peticiju, koju je do sada potpisalo više od 50.000 ljudi.

Ova stranka je ujedno blokirala mogućnost izglasavanja nove vlade pre više od mesec dana tako što se obratila Ustavnom sudu nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, imenovao Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade.

Mesec dana kasnije, međutim, Ustavni sud je odlučio u korist kosovskog predsednika, tj dekret o imenovanju Avdulaha Hotija proglasio Ustavnim, čime je praktično otvorio put za izglasavanje nove vlade.

Hoti, novi mandatar kosovske vlade, ukoliko njegova vlada dobije potrebnih 61 od 120 glasova kosovskih poslanika, preuzeće kabinet od Aljbina Kurtija, lidera LVV. Hoti je do 25. marta, kada je izglasano nepoverenje koalicionoj vladi LDK i LVV i to na predlog njegove stranke obavljao dužnost zamenika premijera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.