Poslanice osuđene zbog bacanja suzavca; Olakšavajuća okolnost – krivično delo počinjeno radi zaštite zajedničkog ideala

Foto: Kosova ime

Osnovni sud u Prištini osudio je danas bivšu i trenutnu poslanicu, Aidu Derguti (Aida Dërguti) i Doniku Kadaj Bujupi na kaznu od 200 evra zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova, javlja Kallxo.

Derguti i Kadaj Bujupi osuđene su za događaje iz oktobra 2015. kada su predstavnici opozicije tražili povlačenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kadaj Bujupi je tada, kao i danas bila poslanica Haradinajeve AAK, dok je Derguti bila poslanica Samoopredeljenja (LVV).

Derguti je u međuvremenu napustila LVV sa grupom poslanika koji su prešli u PSD, dok je Kadaj Bujupi napustila AAK, prešla u LVV, pa se ponovo vratila u AAK.

One su osuđene za krivično delo neovlašćeno posedovanje i upotrebu suzavca.

Sudija zadužen za slučaj, Bećir Kaludra (Beqir Kalludra) potvrdio je za Kallxo da je pri izricanju presude razmotreno nekoliko olakšavajućih okolnosti: to što su okrivljene priznale krivicu, vreme koje je proteklo od izvršenja krivičnog dela i to što je krivično delo počinjeno radi zaštite zajedničkog ideala.

Inače, Kadaj Bujupi, juče je privukla pažnju medija zbog činjenice da je skupštinsku salu napustila pre izjašnjavanja o vladi LDK čiji je deo i njena stranka AAK. Kadaj Bujupi je kasnije objasnila da se ne slaže sa politikom Avdulaha Hotija i njegovim stavom prema Srbiji, te da zbog toga nije glasala za vladu u kojoj će njena stranka imati 4 ministra i jednog zamenika premijera.

Kadaj Bujupi je zapravo jedna od šest poslanika kosovske skupštine čiji su politički subjekti deo nove koalicije, a koji nisu glasali za novu vladu, među njima je i predsednica Skupštine Vjosa Osmani koja je čak i odbila da predsedava sednicom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.