Oslobađajuća presuda u slučaju „lažni veterani“: Bljakaj kritikuje, PDK obećava veće penzije

Oslobodilačka vojska Kosova

Na suđenju tokom kog javnost nije ni videla, ni čula jedan odsto dokaznog materijala, naivno bi bilo očekivati drugačiji odluku, poručio je bivši kosovski specijalni tužilac, Eljez Bljakaj (Blakaj), nakon što su svi optuženi u slučaju „lažni veterani“, oslobođeni krivice. U istom danu PDK, koja se zajedno sa AAK i najviše protivila ovoj optužnici, najavila je da će raditi na uvećanju penzija veteranima „OVK“ za čak 30 odsto.

Više od dve godine su prošle od kada se Kosovo suočilo sa skandalom zbog optužnice koju je podneo tužilac Eljez Bljakaj, a u kojoj se na 64 stranica navodi da su preko 19.000 osoba koje se nalaze na listi bivših boraca „OVK“, i za šta primaju penziju, zapravo „lažni veterani“.

Optužnica kojom su bili obuhvaćeni članovi Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa veterana OVK, teretila ih je za zloupotrebu službenog položaja, tj. da su „namerno prekoračili nadležnosti kako bi omogućili drugim licima da ilegalno profitiraju u kontinuitetu na štetu budžeta Kosova“.

Bljakaj, koji je podneo ostavku i napustio Kosovo usled pretnji koje su nakon podizanja optužnice usledile, sinoć se, nakon što je suđenje završeno oslobađajućom presudom, javno oglasio i saopštio da je tako nešto i očekivao.

„Na suđenju tokom kog javnost nije ni videla, ni čula ni 1% dokaznog materijala, namerno i kontinuirano iskrivljujući slučaj, i uz advokata sa ‘izvanrednim vojnim iskustvom’ sa gotovo svih strana, rezultat nije mogao bii drugačiji, čak bi bilo naivno očekivati drugačiji odluku“, poručio je Bljakaj.

Precizirao je da materijal koji je Specijalno tužilaštvo prikupilo u vreme kada je on vršio funkciju tužioca dokazuje postojanje zločina i krivicu optuženih i umešanih.

„Javnost bi trebalo da zna, posebno veterani OVK, da Vladina Komisija za priznavanje i verifikaciju statusa veterana ‘OVK’ ne samo da nije dovršila posao, već se i tim delom posla koji je proglašen završenim, ruga procesu“, poručio je.

Izneo je navode da se na spiskovima veterana nalaze oni koji su povređeni posle rata u redovnim civilnim aktivnostima, da su civilne žrtve proglašavane mučenicima.

Hodža obećao uvećanje penzija veterana za 30 odsto

Istog dana kada je i doneta oslobađajuća presuda u slučaju „lažni veterani“ kandidat za novog kosovskog premijera iz PDK, stranke koja se, pored AAK najviše protivila ovoj optužnici, najavio je da će penzije veteranima „OVK“ biti uvećane za 30 odsto.

Hodža je ove navode izneo na sastanku „veterana, porodica mučenika i ratnih vojnih invalida“ u Južnoj Mitrovici.

„Veoma smo odlučni u tome da treba doći do povećanja boračkih penzija do 30 odsto, da ne bi trebalo da se prestane sa penzijama ukoliko neko ima ugovor o radu negde drugde, da porodice žrtava sa izgubljenim jednim ili dva člana treba da primaju penzije za svaku žrtvu, izjavio je Hodža.

Negativnih reakcija na presudu bilo je i od strane drugih propadnika OVK, konkretno, Lek Dobruna, jedan od kako tvrdi, boraca ranjenih u ratu, a kojem je status invalida ista ta Komisija odbila, oštro je kritikovo članove Komisije juče oslobođene od krivice zbog nepotizma. Istovremeno je i karikirao slogan podrške optuženima za ratne zločine: Sloboda ima im – pakao.

O slučaju „lažni veterani čitajte u ostalim vestima:

Svi optuženi u slučaju „Lažni veterani“ oslobođeni krivice

Sud u Prištini odbacio zahtev tužilaštva o suspenziji penzija u slučaju „lažni veterani“

Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: OVK Vašingtonu prijavila 15.000 boraca. Zapanjujuće da broj poraste 20 godina nakon konflikta

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.