Opozicija i porodica ispred Crkve Svetog Marka u znak sećanja na Olivera Ivanovića

Opozicija godišnjica ubistva Ivanović 5
FOTO: BETAPHOTO/Miloš Miškov

Predstavnici dela opozicije okupili su se u ponedeljak uveče ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu u znak sećanja na lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre pet godina. Osim njih, sveće su u ovoj crkvi upalili i članovi porodice Ivanović.

Skupu su prisustvovali predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke (DS), Zajedno, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Pokreta SRCE.

U crkvu Svetog Marka u isto vreme došli su i dvojica sinova Olivera Ivanovića – Janko i Nikola Ivanović, kao i sestra, brat i bratanac, Nataša, Miroslav i Aleksandar.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je za N1 da smatra da ne postoji namera vlasti, ni beogradske, niti prištinske, da slučaj ubistva bude rešen, jer je Ivanović smetao „i jednima i drugima“.

„Oliver Ivanović je bio posvećen borbi za bolju budućnost, i kao takav je smetao i vlastima u Beogradu i prištinskim vlastima, i svima koji su u njemu videli smetnju za svoje političke ciljeve“, rekao je Lutovac.

Tepić: Politička likvidacija – zato i nema sudski epilog

Ubistvo Olivera Ivanovića je jasno politička likvidacija i zbog toga što sve ove godine nema sudski epilog, izjavila je potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Dodala je da je „Ivanović politički likvidiran zbog svog mišljenja i političkog stava, svega što je radio i predstavljao“.

„A mi i dalje ne znamo ko su izvršioci, nego i nalogodavci ovog ubistva. Zbog toga ne smemo dozvoliti da se zaboravi, da se zataška, dok gledamo sada nakon ubistva “otimanja” o to ko mu je bio veći prijatelj i saradnik, a paralelno opstrukcija slučaja nikad veća“, poručila je Tepić, prema saopštenju SSP.

Istakla je da „zato nećemo odustati od pravde za Olivera, u čemu nas pri tom uopšte ne zanima koje je nacionalnosti ubica“.

„Onaj ko je u sred bela dana ispalio metke u leđa Olivera Ivanovića, imao je nalogodavca koji je jasno hteo da poruči ‘ništa mi ne možete’ I zato ne smemo stati i odustati od pravde za Olivera“, istakla je Tepić.

Sveće za Olivera Ivanovića i u Kragujevcu

Kragujevac 5 godišnjica Oliver Ivanović
FOTO: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na petogodišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, u Sabornoj crkvi u centru Kragujevca, građani su takođe večeras zapalili sveće i odali počast srpskom političaru, javlja Nova.rs.

Društvenim mrežama danas se širio poziv građanima da na petogodišnjicu ubistva, paljenjem sveća pokažu da narod nije zaboravio ovog srpskog političara i podsete da javnost još uvek čeka da se njegove ubice privedu pravdi.

Jedan Kragujevčain za Nova.rs je rekao da u crkvu dolazi svakog 16. januara i pali sveću za Olivera, a ove godine mu je, kako je istakao, dolazak teško pao, jer ni posle pet godina nije poznat ubica.

„Mi ni dan danas ne znamo motiv ubistva, niti postoji naznaka da može nešto da se otkrije u vezi sa Oliverovim ubistvom. Da je bilo volje, do sada je moglo sve da bude otkriveno i ubice ouđene. Nažalost, meni deluje da neko sve ovo svesno minira“, rekao je mlađi Kragujevčanin.

Lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je s više hitaca ispaljenih iz kola u pokretu na današnji dan pre pet godina ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

I ovaj 16. januar prolazi u znaku paralelnih pomena – dva u Kosovskoj Mitrovici, dva u Beogradu, ali i jedan u Nišu.

Šta su poručili govornici i kako je protekao jutrošnji pomen na mestu ubistva Olivera Ivanovića čitajte u posebnim vestima:

 

Božović: Ubica Olivera Ivanovića mora biti pronađen da bi se na ovim prostorima nastavila vladavina prava i demokratija

 

Predrag Voštinić: Ovde se okupljamo jer ovde živi mnogo Olivera Ivanovića

Aleksić: Pucnji u Olivera bili su zapravo pucnji u Srbiju

 

Oliver Ivanović, hronologija događaja na petogodišnjicu ubistva

 

Savo Manojlović: Bez njega Mitrovica kakva je danas ne bi postojala

 

Milivojević na mestu ubistva Ivanovića: Ističe vreme zla, odgovaraće svi učesnici atentata

 

UŽIVO: 5 godina od ubistva Ivanovića: Pomen u K.Mitrovici, opozicioni lideri u većem broju

 

Manojlović: Ivanoviću crtana meta; Da se ne ponove medijske torture kroz kakvu je on prošao

 

Kurti ranije: Oliver bio ratni zločinac, Kurti 2023: Oliver radio za multietničnost KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.