Kurti na srpskom pozvao manjinske zajednice da se prijave na konkurs za policiju na Severu

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozvao je večeras članove manjinskih zajednica na Kosovu – da se prijave na konkurs koji je početkom godine raspisala Kosovska policija za nove službenike u Direkciji Sever, a nakon što su tu instituciju novembra prošle godine napustili Srbi. 

U drugoj poruci na srpskom jeziku danas, a nakon što je samo par sati ranije video obraćanje na Fejsbuku posvetio Oliveru Ivanović koji je pre pet godina na današnji dan ubijen, Kurti je pozvao građane da se angažuju u cilju bolje bezbednosti za sve.

„Poštovani građani, Republika Kosova je naša zajednička. Svi zajedno i bez razlika se angažujemo za dobrobit naše države, kako bi je učinili bezbednijom, podobnijom za život, te jednakom za sve“, naveo je on.

I danas je kazao da je upravo bezbednost jedan od osnovnih stubova njegove vlasti, a da su institucije bezbednosti – uvek uz sve građane u cilju zaštite života i imovine.

Shodno tome, podsetio je da Kosovska policija, od samog osnivanja otvara vrata desetinama generacija: „Momcima i devojkama – bez etničkih razlika ili verske pripadnosti. Svi oni danas služe u policijskoj uniformi, verno i časno, svuda unutar Republike“.

Pred samu konačnu fazu diplomiranja generacija u sastavu pripadnika svih zajednica, Kosovska policija, podsetio je, raspisala je konkurs za Sever.

„I otvorila vrata svim zajednicama koji žive na Kosovu da joj se pridruže kako bi pružali usluge našim građanima koji žive u opštinama na Severu“, ističe.

I danas podseća da je konkurs za Direkciju Sever otvoren do 26. januara, a potom i poziva kandidate da se prijave.

„Ovom prilikom, pozivam sve građane iz svih zajednica na Kosovu – Srbe, Bošnjake, Turke, Gorance, Rome, Aškalije, Egipćane i Crnogorce da iskoriste priliku i apliciraju, te se tako angažuju za bezbednost svih građana unutar opština na Severu Republike Kosova“, kazao je Kurti.

Naglašava da je Kosovska policija na usluzi svima, te da, kako kaže, „nema i neće biti razlika unutar nje ili u pružanju usluga iste prema našim građanima“.

Tačno dva meseca nakon što su sve kosovske institucije na Severu, uključujući i policiju, i to iz revolta zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama napustili Srbi – Kosovska policija raspisala je konkurs.

Tu instituciju napustilo je više od 500 Srba, a premda ovog puta nije preciziran broj službenika koji će biti primljen preko ovog konkursa, naznačeno je da je on objavljen za sve pripadnike manjiskih zajednica.

Poziv zainteresovanima iz svih zajednica na Kosovu, da se za konkurs Kosovske policije na Severu prijave, pre Kurtija, uputila je i njegova zamenica, Emilija Redžepi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.