Božović: Ubica Olivera Ivanovića mora biti pronađen da bi se na ovim prostorima nastavila vladavina prava i demokratija

FOTO: KoSSev

Na današnji dan, pre pet godina, ubijen je Oliver Ivanović. I ovaj 16. januar, osim što izostaje hapšenje i ubica i nalogodavaca, prolazi  u znaku paralelnih pomena – dva u Kosovskoj Mitrovici, dva u Beogradu i jedan u Nišu.

Na mestu i u vreme atentata na srpskog lidera – ispred prostorija stranke GI SPD u Kosovskoj Mitrovici, u 8.15 časova, ovog jutra su se okupili prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, kako bi zapalili sveće i minutom ćutanja odali poštu.

Za taj prvi pomen, došli su narodni poslanici koji inače već godinama govore javno o slučaju ubistva srpskog lidera. Tu su bili Srđan Milivojević, Borislav Novaković, Miki Aleksić, Stefan Jovanović, Savo Manojlović sa svojim timom, Peđa Voštinić sa aktivistima iz Lokalnog fronta.

Među lokalnim političkim aktivistima su Miko Biševac, Žarko Ristić, Nebojša Jović, Ivan Miletić, Aleksandar Arsenijević, prijatelji i članovi porodice. Viđeni su i Marko Jakšić, bivši saborac Olivera Ivanovića, te sudija Nikola Kabašić, koji su nedavno govorili na barikadama na skupu koji je organizovala Srpska lista.

Potom, nešto posle 10 časova, u Kosovskoj Mitrovici, takođe na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović, održan je još jedan pomen, u organizaciji GI SDP, koju je i osnovao.

Pomenu je, kao i prethodnih godina prisustvovala Ksenija Božović, Ivanovićeva politička saborkinja koja se takođe u međuvremenu našla na listi Srpske liste, sa svojim saradnicima i desetak građana, pre svega sa njenim sadašnjim kolegom, poslanikom Srpske liste u kosovskoj skupštini Svetislavom Jokićem.

Nakon što su postavili venac i zapalili sveće Božović je obratila prisutnima, poručivši da su okupljeni uz Ivanovića bili i dok je bio u zatvoru, i kada je izašao, i u kućnom pritvoru, i kada je ubijen, potom i sahranjen i sada mu ti iskreni prijatelji daju petogodišnji pomen.

Pomen su pratile brojne medijske ekipe iz Prištine, srpskih sredina i sa Severa, a Božović se svima njima zahvalila što redovno prate slučaj ubistva lidera GI SDP.

Sa mesta atentata na Olivera Ivanovića još jednom upitala je ko ga je ubio, ko je ubistvo naručio i poručila:

„Nećemo prestati da postavljamo to pitanje, jer da bi se nastavila demokratija, vladavina prava, na ovim prostorima mora da se pronađe ubica Olivera Ivanovića“.

Nekada najprepoznatljivija saradnica Olivera Ivanovića, pridružila se 2019., zajedničkoj listi Srpske liste, pred oktobarske vanredne kosovske izbore., od kada je u međuvremenu ponela više funkcija i dužnosti, uključujući i to da se sredinom novembra, na opšte iznenađenje, ali i neodobravanje javnosti, sa još devet poslanika – pre svega Srpske liste, pojavila u skupštini Kosova, preuzela mandat uz polaganje zakletve, nakon što su Srbi izašli i iz skupštine i iz drugih institucija.

Šta su poručili govornici i kako je protekao jutrošnji pomen čitajte u posebnim vestima:

 

Predrag Voštinić: Ovde se okupljamo jer ovde živi mnogo Olivera Ivanovića

 

Aleksić: Pucnji u Olivera bili su zapravo pucnji u Srbiju

 

Oliver Ivanović, hronologija događaja na petogodišnjicu ubistva

 

Savo Manojlović: Bez njega Mitrovica kakva je danas ne bi postojala

 

Milivojević na mestu ubistva Ivanovića: Ističe vreme zla, odgovaraće svi učesnici atentata

 

UŽIVO: 5 godina od ubistva Ivanovića: Pomen u K.Mitrovici, opozicioni lideri u većem broju

 

Manojlović: Ivanoviću crtana meta; Da se ne ponove medijske torture kroz kakvu je on prošaoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.