Kosovska vlada donela odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić

sednica kosovske vlade
FOTO: Kosovska vlada

Kosovska vlada na današnjoj 119. sednici usvojila je odluku o proglašenju od posebnog javnog interesa nepokretne imovine koje su, kako navode, neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Leposavić.

U pitanju je imovina katastarske oblasti Dren i Lešak.

A prema odluci vlade u Prištini za realizaciju ovih „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“ – potrebno je pokrenuti i sprovesti postupke eksproprijacije.

„Kao i procene imovine za sve upisane vlasnike“, poručuju iz kosovske vlade.

Prethodno je sredinom decembra, takođe u opštini Leposavić, vlada proglasila od posebnog javnog interesa nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa neophodnih za realizaciju infrastrukturnih projekata i to u Šaljskoj Bistrici.

Istog dana proglašen je i poseban javni interes imovine i u Jasenoviku na teritoriji opštine Zubin Potok.

A upravo u ovim opštinama, u prvoj polovini ove godine podignuto je više baza specijalne jedinice Kosovske policije, dok je jedna od njih izgrađena u Donjem Jasenoviku, a druga takođe na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno Brnjaku.

Odlukom kosovske vlade su 19. avgusta eksproprisane određene parcele u ovoj opštini, a ista odluka je doneta i za opštinu Leposavić.

Eksproprijacije privatnog zemljišta, odnosno izgradnja više baza u zaseocima ovih opština, zabrinula je ranije ove godine meštane koji su opisivali novonastalu situaciju kao okupaciju. Strahuju i da su baze predviđene da u budućnosti postanu vojne baze.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.