Predrag Voštinić: Ovde se okupljamo jer ovde živi mnogo Olivera Ivanovića

„Svi procesi koji se vode trenutno su dosta falsični, jer osim što o njima ništa ne znamo, mi nećemo ni uz pomoć njih doći do bilo kakve istine. Ono što se posle pet godina ovde postavlja kao pitanje je isto kao i prvog dana – ko je nalogodavac, i ko je izvršilac“, kazao je Predrag Voštinić, aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva za KoSSev, nakon jutrošnjeg pomena Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

On, i svi okupljeni, kaže dolaze, jer na Kosovu živi mnogo Olivera Ivanovića:

„Ovde je jedan stradao, a mnogo je njih izloženo. I svaki put se postavlja pitanje u kojoj meri političke kampanje i ono zlo koje smo gledali pred ubistvo Olivera Ivanovića može sada nekom novom Oliveru da okonča život“.

Na pitanje novinara KoSSev portala da li misli da će informacije o ubistvu Ivanovića otkriti srpski predsednik, kao što je i obećao, ili kosovske institucije kaže:

„Ne znam. Poskupljenje mleka i otkrivanje ubice jednako potpada pod ingerencije predsednika Republike, tako da moguće da će se od njega to saznati“.

To će, kaže, biti porazno na mnogo nivoa.

Ne samo što će tako ponovo uništiti Ustav i ingerencije institucije kojoj pripada, nego i zbog toga što ćemo znati zapravo u kojoj meri sve pripada jednoj maloj grupi oligarha, marketinškoj agenciji i čoveku koji nama upravlja

Najveća bojazan svih ljudi, ocenjuje Voštinić, jeste to što ne mogu da razgovaraju sa institucijama, već moraju da budu oslonjeni jedni na druge.

„Jer sa druge strane imaju jednog sagovornika koji nije baš blagonaklon ljudima koji ovde žive, naprotiv, koristi ih najčešće kao žrtve i alate u svojim kampanjama“, zaključio je Predrag Voštinić.

U Kosovsku Mitrovicu danas je, na petogodišnjicu ubistva Olivera Ivanovića došao veći broj opozicionih aktivista i narodnih poslanika, pored političkih aktivista i sa Kosova.

Došli su narodni poslanici koji inače već godinama govore javno o slučaju ubistva srpskog lidera. Pored Voštinića, tu su bili i Borislav Novaković, Srđan Milivojević, Stefan Jovanović, Miroslav Aleksić, Savo Manojlović sa svojim timom. Među lokalnim političkim aktivistima su Miko Biševac, Žarko Ristić, Nebojša Jović, Ivan Miletić, Aleksandar Arsenijević, prijatelji i članovi porodice. Viđeni su i Marko Jakšić, bivši saborac Olivera Ivanovića, te sudija Nikola Kabašić, koji su nedavno govorili na barikadama na skupu koji je organizovala Srpska lista.

Osim što izostaje hapšenje i ubica i nalogodavaca, i peta godišnjica prolazi u znaku paralelnih pomena.

Istvoremeno sa pomenom u Kosovskoj Mitrovici, u hramu Sv. Save na Vračaru, sveće je upalila državna četvorka: Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i sada državna sekretarka za turizam, članica Srpske napredne stranke, i nevenčana supruga Olivera Ivanovića Milena Popović.

Sat vremena kasnije, Ivanovićeva politička saborkinja koja se takođe u međuvremenu našla na listi Srpske liste, Ksenija Božović, održala je pomen sa svojim saradnicima, a Ivanovićeva porodica koja sada većinski živi u Beogradu takođe će obeležiti zasebno pomen sa poštovaocima Ivanovićevog rada.

Šta su poručili govornici i kako je protekao jutrošnji pomen čitajte u posebnim vestima:

 

Božović: Ubica Olivera Ivanovića mora biti pronađen da bi se na ovim prostorima nastavila vladavina prava i demokratija

Aleksić: Pucnji u Olivera bili su zapravo pucnji u Srbiju

 

Oliver Ivanović, hronologija događaja na petogodišnjicu ubistva

 

Savo Manojlović: Bez njega Mitrovica kakva je danas ne bi postojala

 

Milivojević na mestu ubistva Ivanovića: Ističe vreme zla, odgovaraće svi učesnici atentata

 

UŽIVO: 5 godina od ubistva Ivanovića: Pomen u K.Mitrovici, opozicioni lideri u većem broju

 

Manojlović: Ivanoviću crtana meta; Da se ne ponove medijske torture kroz kakvu je on prošaoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.