Manojlović na pomenu Oliveru Ivanoviću: Bez njega Mitrovica kakva je danas ne bi postojala

„Došli smo da odamo poštu čoveku koji je bio Evropljanin, diplomata koji govori jezike, ratnik koji je branio svoj narod i bez koga ovaj grad kakav je danas, sa ovim ljudima ne bi postojao“, poručio je jutros Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni na petogodišnjem pomenu Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

Na današnji dan pre pet godina ubijen je Oliver Ivanović. Ni ubice, ni nalogodavci još uvek nisu uhapšeni, dok je više onih koji su, prema optužnici, prethodne godine proveli u zatvorskom pritvoru, a u međuvremenu su pušteni u kućni. Istovremeno, zaštićeni svedoci odustaju od svedočenja.

I ove godine na mestu i u vreme atentata, ispred prostorija stranke GI SDP, u 8.15 časova, ovog jutra su se okupili prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, kako bi zapalili sveće.

Među okupljenima našli su se i opozicioni lideri iz Beograda i narodni poslanici – Narodne stranke, Demokratske, pokreta Kreni-promeni, Lokalnog fronta, kao i politički aktivisti sa Kosova, mahom opoziciono nastrojeni prema politici Srpske liste.

„Deluje da ćutanjem svih strana, čoveka koji je sudski progonjen od strane kosovskih institucija, kojem je crtana meta sa nacionalnih frenkvencija i na šta je ćutala međunarodna zajednica, nisu bili dostojni čoveka kojeg Mitrovica mora da pamti, jer ako Mitrovica njega zaboravi, ni Mitrovica ni Sever neće postojati“, poručio je Savo Manojlović.

I ovog 16. januara u Kosovskoj Mitrovici održavaju se dva pomena. Na jutrošnjem, u vreme kad je Oliver Ivanović ubijen – 8.15, okupili su se njegovi saborci i prijatelji kako bi zapalili sveće.

Istovremeno, u hramu Sv.Save na Vračaru, sveće je upalila državna četvorka: Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i sada državna sekretarka za turizam, članica Srpsske napredne stranke, i nevenčana supruga Olivera Ivanovića Milena Popović.

Ksenija Božović, Ivanovićeva politička saborkinja koja se takođe u međuvremenu našla na listi Srpske liste, održaće pomen sa svojim saradnicima u 10 časova, a Ivanovićeva porodica koja sada većinski živi u Beogradu takođe će obeležiti zasebno pomen sa poštovaocima Ivanovićevog rada.

Šta su poručili govornici i kako je protekao jutrošnji pomen čitajte u posebnim vestima:

 

Božović: Ubica Olivera Ivanovića mora biti pronađen da bi se na ovim prostorima nastavila vladavina prava i demokratija

 

Predrag Voštinić: Ovde se okupljamo jer ovde živi mnogo Olivera Ivanovića

 

Aleksić: Pucnji u Olivera bili su zapravo pucnji u Srbiju

 

Oliver Ivanović, hronologija događaja na petogodišnjicu ubistva

 

Milivojević na mestu ubistva Ivanovića: Ističe vreme zla, odgovaraće svi učesnici atentata

 

UŽIVO: 5 godina od ubistva Ivanovića: Pomen u K.Mitrovici, opozicioni lideri u većem broju

 

Manojlović: Ivanoviću crtana meta; Da se ne ponove medijske torture kroz kakvu je on prošaoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.