OEBS o skrnavljenju srpskog groblja u Orahovcu: Počinioci da se privedu pravdi

OEBS reagovao na šest emseci od ubistva Olivera Ivanovića

Misija OEBS na Kosovu osudila je večeras skrnavljenje srpskog pravoslavnog groblja u Orahovcu koje se dogodilo još pre dva dana.

Kosovska policija izvestila je juče da je nepoznata osoba oštetila i slomila pet drvenih krstova na groblju u Orahovcu, bez iznošenja drugih detalja.

Slučaj su okarakterisali kao „oštećenje groblja ili posmrtnih ostataka“.

Večeras su se oglasili iz misije OEBS-a, navodeći da je reč o srpskom pravoslavnom groblju.

Poručili su da su tužni zbog skrnavljenja i pozvali su na to da se počinioci privedu pravdi.

„Pozivamo odgovorne institucije da istraže i privedu počinioce pravdi, kao i da preduzmu mere za sprečavanje svakog budućeg vandalskog akta“, napisali su na mreži „X“, uz zaključak da:

„Sve zajednice na Kosovu zaslužuju zaštitu svojih svetinja i poštovanje njihovih bližnjih preminulih“.

Pre svega dva meseca oskrnavljeno je još jedno srpsko pravoslavno groblje. Reč je o starom gradskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice koje je oštećeno usled radova na izgradnji puta.

Više spomenika je uništeno i oštećeno, a grobovi su prekopani do te mere da su se mogle videti ljudske kosti. Ovaj čin je naišao na kritike srpske javnosti i podnošenje prijave, dok su i opština Severna Mitrovica i kosovska vlada odbacile odgovornost.

Pročitajte još:

Kosovska vlada tvrdi da ne stoji iza odluke o gradnji puta preko starog Suvodolskog groblja

Crkveni odbor KM podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja starog suvodolskog groblja

ERP KiM: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih prolaze kamioni upotpunjuju sliku stanja u kojem se Srbi nalaze

Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.