ERP KiM: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih prolaze kamioni upotpunjuju sliku stanja u kojem se Srbi nalaze

Zaustavljeni radovi
FOTO: KoSSev

Eparhija raško – prizrenska je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije, reakcija je Eparhije nakon izgradnje puta u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio planiran da prođe kroz staro pravoslavno groblje, koje je pritom i oštećeno. U međuvremenu, radovi na putu su obustavljeni, a pokrenuta je i istraga.

Kosovske vlasti započele su gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje.

Nakon pokretanja ovog pitanja u javnosti, ali i reagovanja kod kosovskih institucija, radovi su obustavljeni.

Put je trebalo da prođe preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina, dok sama parcela pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Staro suvodolsko groblje je gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici na kojem je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka (1953).

Prema preliminarnim procenama, na groblju ima spomenika starih nekoliko stotina godina godina.

Podsetivši da je reč o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici – „većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci“, Eparhija raško prizrenska osudila je ovaj čin.

„Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje“, navode.

Podsećamo da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu traje intenzivno poslednjih 24 godine

Ističu da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca.

„Kosovske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu, a izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno. Zato je i došlo do ovakvog pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji, posebno poslednjih godina“ poručuju iz Eparhije.

Podsetviši da su kosovske vlasti nedavno proterale igumana manastira Devine Vode Fotija, ocenjuju da su ove situacije „jasan pokazatelj“ da je reč o proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne Crkve.

„U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda o. Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska Pravoslavna crkva nalaze. Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima.“

Dodaju da je tokom poslednje krize na Severu, zapravo Crkva bila ta koja je pozivala na pomirenje i vladavinu prava.

„Ako je ko ovih godina pozivao na pomirenje i vladavinu prava i zakona to je bila naša Crkva, koja je među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema“, poručuju.

Iz Eparhije raško prizrenske su ujedno pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj – kako bi došlo do hitne deeskalcije situacije.

„Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana“, navode.

Poručuju i da je sada više nego potrebno raditi na zaštiti Srba na Severu, Srpske ravoslavne crkve, kao i njenog kulturnog i verskog nasleđa.

„Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koji vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako“, saopštila je Eparhija raško prizrenska.

Povezane vesti:

Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.