Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

Zaustavljeni radovi
FOTO: KoSSev

Radovi na putu koji je planiran da se gradi preko sada već izoranog starog pravoslavnog groblja su obustavljeni, potvrđeno je za KoSSev.

Kosovske vlasti započele su gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje. Međutim, put prolazi preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Parcela pripada SPC. Ona će narednih dana pokrenuti pitanje zaštite.

Kako smo se juče uverili na licu mesta, put se gradi u neposrednoj blizini, odnosno ispod crkve Svetog Dimitrija, a zatekli smo i tri radnika, kao i tešku mehanizaciju, odnosno dva kamiona i jedan bager.

Oni su sa kamionima i bagerom raščišćavali rastinje i oslobađali deonicu koja vodi do oštećenih kuća.

Radnici albanske nacionalnosti su nam potom potvrdili da se tu gradi put.

S obzirom na to da je ruta puta planirana da se gradi preko starog groblja, o čemu smo juče izvestili, radovi su obustavljeni, u šta smo se lično uverili tokom današnjeg obilaska ovog mesta.

Odluku o obustavi radova, potvrdio je danas kabinet gradonačelnika Severne Mitrovice.

Gradonačelnik Erden Atić, kazao je za KoSSev da su oni o ovom slučaju informisani tek sinoć, naglasivši da je u pitanju greška od strane kosovskog ministarstva infrastrukture, kao i kompanija koje su dobile tendere.

Dodaje, zatim, da su jutros naložili da se ovi radovi odmah obustave.

„Mi kao opština i naš direktorat za inspekcije, jutros oko 10.30 časova odmah su stopirali sve radove i čekamo informacije o tome gde su radili i da li su kršili zakon i videćemo u toku dana da rešimo sve probleme koje je ova kompanija pravila“, kazao je Atić.

Odluku o obustavi ovih radova, potvrdila je i njegova zamenica, Katarina Ađančić, poručivši da će izvođači radova biti krivično gonjeni.

„Direktor inspekcijske službe i komunalna inspektorka napravili su zapisnik, stavili su traku, obustavili radove do daljneg. Preduzimač nam se nije najavio da će se izvoditi neki radovi i on će biti krivično gonjen po zakonu“, kazala je Ađančić za KoSSev.

Ona ujedno poručuje da je, pre najave, kao i samih radova, morala da se postavi investitorska tabla sa informacijama o gradnji puta.

„Projekat je ispred ministarstva infrastrukture po pozivu 20 njih koliko su dobili kuće da im grade i niko nije konstatovao ni pitao opštinu. Opština je zatečena ovom situacijom“, kazala je Ađančić.

Istovremeno, potvrda o obustavi radova, stigla je i iz SO Severna Mitrovica, odnosno predsedavajućeg ovog tela, Nedžada Ugljanina, koji je jutros, kako je i najavio, izašao na teren.

„Radovi su zaustavljeni i imamo saznanja da je podneta krivična prijava od strane građana. Zamenica gradonačelnika je odmah upoznala inspekciju, te su inspektori zatim izašli, obustavili radove i postavili traku“, kazao je Ugljanin za KoSSev.

Radovi su, dodaje, obustavljeni na inicijativu opštine Severna Mitrovica.

„Direktor inspekcije je obustavio radove i sad ćemo da vidimo dalju proceduru da se sazna ko je izvođač radova“, kazao je Ugljanin.

Još jednom je naglasio da opština Severna Mitrovica nema ništa sa ovim radovima.

„To je išlo preko ministarstva infrastrukture i oni su uzeli izvođače ovih radova i opština sa time nema baš ništa“, kazao je Ugljanin.

Da su radovi obustavljeni, u međuvremenu je potvrdila i Kosovska policija, poručivši da je otvorena istraga u vezi oštećenja groblja.

Ujedno, zamenik komandira KP za region Sever, Veton Eljšani, kazao je nam da je i sama policija bila obaveštena o ovom slučaju tek kada su novinari našeg portala pozvali i zatražili informacije o ovom slučaju.

„Jutros su neki građani takođe došli da prijave, ali smo mi već uputili ekipe na teren i na ovom primeru se vidi koliko je važno da građani pravovremeno obaveste policiju o svim pojavama za koje smatraju da su nezakonite“, kazao je Eljšani za KoSSev.

Povezane vesti:

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.