Telekom Srbija o kazni: Pritisci na kompaniju, žalićemo se Privrednom sudu i tražićemo odlaganje do presude

FOTO: KoSSev

Odluka je doneta na osnovu netačnih i paušalnih informacija kao i nedovoljnog razumevanja specifičnosti situacije, oglasili su se iz kompanije Telekom Srbija nakon što je Kosovska agencija za zaštitu konkurencije (AKK) izrekla kaznu MTS d.o.o. u iznosu većem od 1,5 miliona evra.

Iz ove agencije saopštili su danas da su MTS d.o.o., inače podružnicu Telekoma Srbije, kaznili zbog toga što je navodno prekršila odredbe Zakona o zaštiti konkurencije, odnosno nije ih obavestila o kupovini 100 odsto akcija pojedinih manjih kablovskih operatera.

Kažnjeni su u iznosu od 1,563,959.26 evra, saopštila je ova agencija, navodeći da kazna mora da se uplati na žiro račun kosovskog budžeta, preneo je Klan Kosova.

Telekom Srbija u saopštenju dostavljenom KoSSev-u ovu odluku tumači kao „nastavak pritiska od strane Kurtijeve administracije“.

Ujedno navode da je odluka o izricanju kazne doneta na osnovu netačnih i paušalnih informacija kao i nedovoljnog razumevanja specifičnosti situacije.

„Važno je da naglasimo da MTS d.o.o. nije bio dužan da prijavi četiri koncentracije u periodu između 2019. i 2021. godine koja se tiču akvizicije kablovskih operatora VGN NET, Lika, Impuls i Herc International, budući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za obaveznu prijavu – a to znači da ove akvizicije nisu dostigle zakonske pragove koji bi opravdali takvu obavezu“, navode iz Telekoma.

Ujedno tvrde da je Agencija za zaštitu konkurencije nepravilno izračunala iznos kazne.

„Zasnovan je na nerealnim povećanjima prihoda MTS d.o.o. u određenim godinama. Smatramo da je ovakav pristup nesrazmeran, neprimeren i nije u skladu sa stvarnim finansijskim stanjem kompanije“, naglasili su.

Telekom Srbija ujedno najavljuje da će njihova kompanija MTS d.o.o. iskoristiti svoje zakonsko pravo i pokrenuti pravni postupak.

Podneće žalbu Upravnom odeljenju Privrednog suda u Prištini u narednih 30 dana – odnosno u roku koji važi od dana donošenja odluke, tj. do 19. januara naredne godine.

Takođe najavljuju da će MTS d.o.o. iskoristiti zakonsko pravo i podneti zahtev za odlaganje izvršenja odluke do konačne sudske odluke.

„Uz zahtev, biće priloženi i odgovarajući dokazi o podnetoj žalbi“, dodaju iz Telekoma.

Očekuju podršku međunarodne zajednice, navodeći da se nadaju da će „uspeti da se izbore za istinu“ i sudskim putem ponište neosnovanu odluku.

„MTS d.o.o. ostaje posvećen poštovanju zakona i radu u skladu sa najvišim standardima poslovanja, kao što je i praksa od samog početka 2015. godine kada je kompanija osnovana u skladu sa Briselskim sporazumom“, zaključuju iz Telekoma Srbija.

Podsetimo, kosovska Uprava za zaštitu konkurencije je još prošle godine pokrenula istragu protiv MTS d.o.o. zbog sumnji da je kompanija vršila kupovinu drugih regionalnih preduzeća, najmanje četiri na području Kosova većinski naseljenim Srbima, a da za to navodno nisu u skladu sa zakonom dostavili nadležnom organu podatke o transakcijama.

Juna ove godine, međutim, iz Telekoma su poručili su da su akvizirali četiri operatora na KiM između 2019. i 2021. godine, odnosno u periodu dok je na snazi bio Zakon prema kojem nisu imali obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija.

„Zakon na koji se sada poziva Uprava za konkurenciju na snagu je stupio tek u leto 2022. godine“, poručili su tada iz Telekoma

Da MTS d.o.o. kupuje kablovske operatore u srpskim sredinama na Kosovu lokalni mediji su izveštavali još tokom 2020. i 2021. godine.

Osim spora sa Agencijom za zaštitu konkurencije, ranije ove godine je Kosovska agencija za registraciju preduzeća naložila ukidanje kompanije MTS d.o.o, odnosno oduzimanje licence, uz poništavanje sertifikata o registraciji navodno zbog dokumentacije sa „neustavnim sadržajem“.

Ova kompanija je u međuvremenu podnela žalbu, direktor Telekoma je boravio u Prištini, gde je o odluci Agencije razgovarao sa međunarodnim predstavnicima, a potom je Antimonopolski organ u Prištini održao ročište protiv kompanije MTS d.o.o.

Iz Telekoma Srbije su, međutim, septembra meseca saopštili da je njihova žalba usvojena, te da MTS nastavlja slobodno da posluje.

Rad MTS d.o.o. na Kosovu je omogućen sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine koji je postignut 2013, odnosno 2015. godine, a čija je primena potvrđena u novembru 2016, kada je i dogovoreno da se imovina Telekoma prenese se na MTS d.o.o, ćerku firmu Telekoma na Kosovu.

Pročitajte još:

Klan Kosova: MTS doo kažnjen sa više od 1,5 miliona evra

Lučić o MTS d.o.o.: Najteži deo smo rešili, siguran sam da ćemo i u drugom poluvremenu pobediti

Telekom Srbija: Usvojena žalba MTS d.o.o. – „nastavljamo slobodno da poslujemo“

Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o, rok za odluku do petka

MTS d.o.o: Operatore smo akvizirali u vreme kada na snazi nije bio Zakon na osnovu kog je sada pokrenuta istraga

Telekom: Poništavanje sertifikata MTS d.o.o – kršenje zakona, „nigde ne piše Republika Srbija“

Priština potvrdila: Oduzet poslovni sertifikat MTS d.o.o

MINT: Oduzeto 15 poslovnih sertifikata, u dokumentaciji gradovi na Kosovu predstavljeni kao deo Srbije

Antimonopolska uprava pokrenula istragu protiv MTS d.o.o.

MTS d.o.o: Operatore smo akvizirali u vreme kada na snazi nije bio Zakon na osnovu kog je sada pokrenuta istragaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.