Crkveni odbor KM podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja starog suvodolskog groblja

Zaustavljeni radovi
FOTO: KoSSev

Predsednik gradskog Crkvenog odbora iz Kosovske Mitrovice, Neško Milanović, podneo je danas krivičnu prijavu u Kosovskoj policiji protiv NN lica, zbog skrnavljenja starog gradskog suvodolskog groblja u severnom delu Mitrovice, potvrdio je za KoSSev. 

Kosovske vlasti započele su ovog meseca gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno krenula u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje.

Put do ovih kuća, kada je reč o Mikronaselju, trebalo je da prođe preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Deo kuda su teške mašine prošle, već je načinio znatnu štetu ovom starom groblju.

Više spomenika je uništeno i oštećeno, a grobovi su prekopani do te mere da se već danima vide ljudske kosti.

Staro suvodolsko groblje je gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici na kojem je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka (1953).

Prema preliminarnim procenama, na groblju ima spomenika starih nekoliko stotina godina.

Deo ovih ljudskih kostiju članovi Crkvenog gradskog odbora pronašli su u šutu, koje je građevinska kompanija izbacivala pored reke Ibar i kod Vojnog remonta.

Krivična prijava usledila je i nakon oglašavanja Eparhije raško prizrenske, koja je juče poručila da sa zaprepašćenjem gleda na vest o ovakvom skrnavljenju pravoslavnog groblja.

Prethodno je krivičnu prijavu zbog skrnavljenja podnela i grupa građana, koju je predvodio i bivši predsednik kosovskog Apelacionog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić.

Nakon pokretanja celog pitanja u javnosti, ali i reagovanja kod kosovskih institucija, radovi su juče obustavljeni. Policija je pokrenula istragu, ispitala jedno lice i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Iz opštine Severna Mitrovica kažu da se najverovatnije radi o grešci kosovskog ministarstva za infrastrukturu, a da ova lokalna samouprava nije bila obaveštena o radovima.

Uprkos tome, kasno sinoć ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je da vlada u Prištini ne izvodi ove radove.

Oni su se u svom saopštenju, međutim, referisali na navode Srpske liste, demantujući njih, iako je više zvaničnika u opštini Severna Mitrovica za KoSSev navelo da se radi o grešci upravo ministarstva vlade Kosova za infrastrukturu.

KoSSev portal je od vlade Kosova, s obzirom na oprečne tvrdnje, zatražio odgovore na pitanja ko je doneo odluku da se započne sa izgradnjom puta, ko izvodi radove i kakva je uloga vlade Kosova u tome.

S obzirom na kasnu sinoćnu konverzaciju, portparol Vlade Kosova, Perparim Krueziu, izvinio se i obećao odgovore u toku današnjeg dana, a neposredno pred objavljivanje ove vesti kazao nam je da još uvek proverava i pribavlja odgovore.

Povezane vesti:

ERP KiM: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih prolaze kamioni upotpunjuju sliku stanja u kojem se Srbi nalaze

Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.