Kosovska vlada tvrdi da ne stoji iza odluke o gradnji puta preko starog Suvodolskog groblja

Zaustavljeni radovi
FOTO: KoSSev

Nakon serije tvrdnji gotovo svih predstavnika lokalne vlasti da iza gradnje puta koji je bio planiran da prođe kroz staro pravoslavno groblje u Kosovskoj Mitrovici stoji zvanična Priština, kosovska vlada ove tvrdnje demantuje. „Ne postoji odluka vlade ili ministarske odluke te vrste“, potvrdio je za KoSSev portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu (Kryeziu).

Kosovske vlasti započele su ovog meseca gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno krenula u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje.

Put do ovih kuća, kada je reč o Mikronaselju, trebalo je da prođe preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Deo kuda su teške mašine prošle, već je načinio znatnu štetu ovom starom groblju.

Više spomenika je uništeno i oštećeno, a grobovi su prekopani do te mere da se već danima vide ljudske kosti.

Delovi ljudskih kostiju se sada mogu naći i u šutu koje je građevinska firma koja je izvodila radove prethodnih dana, izbacivala na samoj obali Ibra ispod Vojnog remonta.

Radovi su juče obustavljeni, dok je policija pokrenula istragu, ispitala jedno lice i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Iz opštine Severna Mitrovica kažu da se najverovatnije radi o grešci kosovskog ministarstva za infrastrukturu, a da ova lokalna samouprava nije bila obaveštena o radovima.

Uprkos tome, kasno sinoć ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je da vlada u Prištini ne izvodi ove radove.

Oni su se u svom saopštenju, međutim, referisali na navode Srpske liste, demantujući njih, iako je i više zvaničnika u opštini Severna Mitrovica za KoSSev navelo da se radi o grešci upravo ministarstva vlade Kosova za infrastrukturu.

S obzirom na oprečne informacije koje dolaze i iz opštine Severna Mitrovica odakle se odgovornost prebacuje upravo na ministarstvo vlade, zatražili smo dodatno razjašnjenje.

Ponavljajući saopštenje ovog ministarstva, portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, kazao je i danas da zvanična Priština ne stoji iza ovog projekta.

On je ujedno naglasio da kosovska vlada stoji samo iza projekata koji se tiču izgradnje kuća.

„U ovom konkretnom slučaju, Vlada je odgovorna samo za finansiranje troškova izgradnje i renoviranja kuća u okviru naše šeme subvencija za izgradnju i renoviranje kuća nevećinskih zajednica u opštinama“, kazao je Krieziu za KoSSev.

Ističe da ovi projekti ne uključuju druge infrastrukturne projekte.

„Ova šema ne uključuje druge infrastrukturne projekte kao što je onaj što se tiče puta u ovom konkretnom slučaju“, naglasio je.

Potvrdivši da Kosovska policije istražuje ovaj slučaj, navodi da se sada čekaju rezultati istrage.

„Ostajemo posvećeni pružanju najbolje usluge svim našim građanima“, kazao je Krieziu za KoSSev.

Povodom ovog slučaja, usledile su i krivične prijave od strane Eparhije raško-prizrenske, Crkvenog odbora KM, kao i grupe građana koju je predvodio bivši predsednik kosovskog Apelacionog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić.

Inače, staro suvodolsko groblje je gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici na kojem je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka (1953).

Prema preliminarnim procenama, na groblju ima spomenika starih nekoliko stotina godina.

Povezane vesti:

Crkveni odbor KM podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja starog suvodolskog groblja

ERP KiM: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih prolaze kamioni upotpunjuju sliku stanja u kojem se Srbi nalaze

Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.