Novoobolelih 21 i 2 izlečeno; Kisić Tepavčević čestitala kolegama u Mitrovici na načinu na koji se bore protiv epidemije


Od 60 uzoraka testiranih u srpskim sredinama na Kosovu, 21 su pozitivni na COVID-19, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević na konferenciji za štampu. Od najnovijeg porasta obolelih koji se beleži od 18. juna, trenutno je u srpskim sredinama na Kosovu 561 lice obolelo od COVID-19. Negativne na koronavirus su i 2 osobe koje su ranije dobile pozitivan nalaz.

Antonijević
FOTO: KoSSev

Od ukupnog broja pozitivnih, 11 je sa severa, dok su ostali sa juga.

U Kosovskoj Mitrovici registrovano je ukupno 219 obolelih, od čega je 3 registrovano u poslednjih 24 sata.

U Zvečanu registrovano je 99 obolelih, 3 od juče.

U Leposaviću je registrovano 138, 4 novoobolelih.

U Zubinom Potoku je od 75 ukupno obolelih novoobolela 1 osoba.

U sredinama na jugu, obolelo je ukupno 140, osoba od čega je 10 obolelo u poslednjih 24 sata: u Gračanici je registrovano 3 osoba obolelih od COVID-19, u Gnjilanu 2, u Prilužju 2 i Štrpcu 3.

Hospitalizovano je 115 PCR pozitivnih osoba. 366 osoba je u samoizolaciji, a za još 21 će odluka biti doneta u toku dana.

U Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano je 104 lica, u Kliničkom centru Srbije ih je 2, u KBC Dragiša Mišović 2, U KBC u Kragujevcu 3 i KC u Nišu još 5 pacijenata.

Situacija sa materijalom u laboratoriji u kraljevačkom Instititu za veterinu je razrešena i Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici neće smanjivati broj od 60 testiranih na dnevnom nivou, dodao je još Antonijević.

Od početka epidemije Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica do danas je ukupno testirao 3061 lice, od čega je 680 bilo obolelo saopštio je još Antonijević.

Konferenciji je prisustvovali i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba Republike Srbije, Darija Kisić Tepavčević.

Kisić
FOTO: KoSSev

Ona je epidemiološkom timu i zdravstvenim radnicima na KiM uputila čestitke za način na koji se bore sa pandemijom i dodaje da su rezultati njihovog rada uočljivi.

Epidemiološka situacija u čitavoj zemlji je nestabilna, ali kako navodi na „ovom području naše zemlje“ nije bilo većih izazova i u periodu kada je bilo najviše obolelih i inficiranih „sve je bilo stabilno i pod kontrolom“.

„Generalno, vi ste od samog početka u sigurnim rukama. Apsolutno vođeni stručnim preporukama što se odražava i na kompletan broj obolelih i mogućnosti koje su ovde bile podložne različitim izazovima kada je u pitanju suzbijanje daljeg širenja infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić je ujedno govorila i o aktuelnoj inicijativi lekara za smenu Kriznog štaba. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Imajući u vidu to da se Srbija trenutno suočava sa intenzivnom žarišnom transmisijom što može dovesti do toga da se situacija dinamično promeni, nije preporučljivo davati ocenu situacije u različitim delovima zemlje, rekla je još Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li broj testiranih iz srpskih sredina na KiM ulazi u nacionalnu statistiku, Kisić Tepavčević je rekla da Srbija evidentira broj zaraženih u svim regionima, uključujući i Kosovo i Metohiju. A na dodatno pitanje da li se taj broj duplira budući da zaražene u srpskim sredinama evidentira i Priština, rekla je da je to pitanje za kolege u Prištini.

Spirić: Borba za život i zdravlje svakog čoveka koji živi na prostoru Kosova

„Situacija u našem gradu jeste stabilna, ali nije nimalo za opuštanje. Mi moramo da shvatimo ozbiljnost da upravo ovaj nevidljivi neprijatelj može da nas izmami kroz ovo lepo vreme i da napravimo grešku“, kazao je tokom današnje konferencije za medije, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandrar Spirić.

Spirić
FOTO: KoSSev

Spirić se ovom prilikom i zahvalio građanima zato što su se pridržavali mera ne samo Kriznog štaba već i struke, i u prvom i kako je naveo i u drugom piku talasa pandemije i dodao da mere koji su na snazi ostaju do daljnjeg.

„Iako broj opada kada su u pitanju pozitivni, sve mere koje smo imali aktuelne unazad 14 dana biće nastavljene do daljnjeg“, kazao je.

Apelovao je na građane da budu maksimalno uzdržani, da poštuju mere i da poštuju ograničenje kretanja od 21 uveče do 5 ujutru.

„Naša politika je zasnovana isključivo na borbi za život i zdravlje svakog čoveka koji živi na prostoru Kosova“, naglasio je.

Podsetio je da se vrši dezinfekcija zgrada i ulaza, javnih institucija.

Kada su institucije u pitanju, obim njihovog rada jeste umanjen i ograničen, posebno kada je u pitanju opštinska uprava, ali je istakao da se trude da građanima maksimalno izađu u susret.

Građane je pozvao da, ako osete neki od simptoma, se odmah jave ambulantama i naglasio da je broj testova od 60 dnevno dovoljno za potrebe Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Još jednom je podsetio da mere koje su snazi ostaju do daljeg jer su se pokazale efikasnim, a da će više detalja o ovome saopštiti portparol Kosovske policije.

Pročitajte još:

Antonijević: 22 novoobolelih i 2 izlečenih

U srpskim sredinama 6 novoobolelih, 40 izlečeno, pozitivne 4 trudnice i preko 30 zdravstvenih radnika

U većinski srpskim sredinama 31 novoinficirani, dvoje preminulo

U većinski srpskim sredinama 38 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 39 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 34 novoinficiranih, sutra samo retestiranje

U srpskim sredinama 39 novoobolelih, 91 hospitalizovano

Antonijević: Obolelo 321, testiramo samo hitne slučajeve, molimo za razumevanje i pridržavanje mera

Elek: Najveća pomoć zdravstvenom sistemu nije ni oprema ni ljudski kapaciteti, već disciplinovano ponašanje sugrađana

Većinski srpske sredine: 35 novoinficiranih, 9 na jugu, u bolnicama 67Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.