Većinski srpske sredine: 35 novoinficiranih, 9 na jugu, u bolnicama 67

Radnici JKP „Standard“ u Kosovskoj Mitrovici pune bidon dezinfekcionim sredstvom za građane/KoSSev

Za poslednja 24 časa, u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je 35 novoobolelih (9 u sredinama južno od Ibra), što je ukupno 248 novoobolelih od 18. juna, od kada se posle popuštanja vanrednih mera, odnosno ukidanja vanrednog stanja, beleži novi porast, a 374 ukupuno od početka epidemije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novooboleli su iz Kosovske Mitrovice – 16, Zvečana i Prilužja pet, Leposavića četiri, Gnjilana dva, i Kosovske Kamenice, Gračanice i Zubinog Potoka po jedan.

U srpskim sredinama je od posledica kovida 19 preminulo 13 osoba, od toga dvoje od 18. juna. Izlečenih je 113, a od 18. juna – 5.

U bolnicama u ovim sredinama leči se 67 osoba, a 146 je u izolaciji, dok se za 35 novoobolelih čeka odluka o daljem tretmanu.

U drugom zdravstvenom sistemu – kosovskom, samo u Prištini leči se 301 pacijent, od kojih je 22-oje u teškom stanju. Bolnice su pune i u drugim gradovima, pa se sada podaci objavljuju i pojedinačno po opštinama. Primera radi, U Peći se leči 51 pacijent, od kojih je Covid-19 potvrđen kod 41 osobe, a ostalih 10 još uvek čeka na rezultate. Jedan pacijent je u teškom stanju, 9 je na kiseoničnoj terapiji, ostali su stabilno.

Kosovski institut za javno zdravlje koji svake večeri objavljuje dnevni presek saopštio je kasno noćas da je još 203 slučajeva inficiranja virusom korona (ukupno 4715), dok je broj izlečenih pacijenata 71, sa četiri preminula, dok je do sada preminula ukupno 101 osoba. Oni u svoje podatke od sredine epidemije ubrajaju i rezultate iz srpskih sredina.

Svi nadležni apeluju na građane da se pridržavaju mera zaštite, koje pre svega podrazumevaju ličnu higijenu, nošenje zaštitnih maski, izbegavanje masovnog okupljanja i držanja fizičke distance, te poštovanje restrikcije kretanja ljudi i rada ugostiteljskih objekata od 21 do 5 časova.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.