U većinski srpskim sredinama 34 novoinficiranih, sutra samo retestiranje

Foto: KoSSev

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata, od 70 testiranih lica, registrovano je 34 novoinficiranih koronavirusom, saopštio je na konferenciji za štampu epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Antonijević. Četrnaest pozitivnih lica su sa prebivalištem južno od Ibra, dok je preostalih 20 iz opština na Severu. Sutra se neće testirati osobe sa simptomima već će se retestirati osobe kod kojih je istekao rok od 14 dana od detekcije infekcije.

Prema podacima od 18. juna od kada se ponovo beleži porast obolelih, do današnjeg dana je registrovano 393 obolelih od COVID-19. U istom periodu izlečeno je 7, a preminule četiri osobe.

Pregled po opštinama je sledeći.

U Kosovskoj Mitrovici od početka pandemije ukupno je registrovano 183 osoba inficiranih koronavirusom, a tri osobe su preminule. U poslednja 24 časa u ovoj opštini je zabeleženo 7 novoobolelih.

U Zvečanu je do sada registrovano 73 obolelih, a od početka pandemije preminula je jedna osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje na teritoriji opštine Zvečan, registrovano je troje novozaraženih.

U Zubinom Potoku je od kad se vrše testiranja u srpskim sredinama na Kosovu registrovano 62 inficiranih koronavirusom, a dve osobe su preminule. Prema poslednjim podacima novoobolelo je 7 osoba.

Od početka pandemije u Leposaviću je zabeleženo 110 slučajeva zaraze i 5 smrtnih slučajeva. U poslednja 24 sata registrovano je troje novoobolelih.

95 obolelih je bilans stanja od početka pandemije u opštinama južno od Ibra, dok je u poslednja 24 časa registrovano 14 novoinficiranih koronavirusom, i to 7 u Gračanici, troje u Kosovskoj Kamenici, i po dvoje u Gnjilanu i Prilužju.

Ukupno 93 hospitalizovanih pacijenata u sprskim sredinama na KiM, sedmoro na lečenju u Srbiji

U KBC Kosovska Mitrovica hospitalizovano je 88 kovid pozitivnih pacijenata, 34 čeka rezultate. Još tri pacijenta su u KBC Dragiša Mišović, dva u KBC Kragujevac i četiri u KC Niš.

Nakon što je Antonijević saopštio podatke o broju hospitalizovanih pacijenata, Radio Kontakt plus javlja da se još šest pacijenata leči na Odeljenju za infektivne bolesti КBC Priština-Gračanica, te je ukupan broj hospitalizovanih pacijenata inficiranih koronavirusom porastao na 93.

Kako je istakao Antonijević, 262 lica se nalaze u samoizolaciji, a dobra vest je to što je jedna trećina pacijenata hospitalizovana i “oni uglavnom imaju lakše upale pluća“.

Na jučerašnjoj konferenciji epidemiolog je najavio da će danas objaviti podatke o broju zaraženih zdravstvenih radnika, međutim takvi podaci su danas izostali, uz obećanje da će u narednom periodu izvući tu brojku, koja se trenutno prema njegovim procenama kreće negde oko 15 obolelih zdravstvenih radnika na Severu.

Dodao je da se kasni sa retestiranjem, te da je to problem na teritoriji cele Srbije.

“Ne možemo ljude da registrujemo kao izlečene po tom nekom planu kako ide, pa smo tako doneli odluku da sutra uzorkujemo isključivo samo reteste, jer moramo zdravstvene radnike da vraćamo na posao, ne možemo ljude po mesec dana da držimo u samoizolaciji, ne smemo ni sa tim da kasnimo“, najavio je on.

Kao i svakog dana, Antonijević je apelovao na građane da se pridržavaju mera lične zaštite.

Opširnije o dnevnom stanju u vezi sa pandemijom pratite u našem blogu.

Pročitajte još:

U srpskim sredinama 39 novoobolelih, 91 hospitalizovano

Antonijević: Obolelo 321, testiramo samo hitne slučajeve, molimo za razumevanje i pridržavanje mera

Elek: Najveća pomoć zdravstvenom sistemu nije ni oprema ni ljudski kapaciteti, već disciplinovano ponašanje sugrađana

Većinski srpske sredine: 35 novoinficiranih, 9 na jugu, u bolnicama 67Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.