Kisić Tepavčević o peticiji lekara: Svi imamo jedan zajednički cilj; Odluka o smeni Kriznog štaba nije na meni

Kisić
FOTO: KoSSev

„Izuzetno cenimo sve kolege, svako treba da izrazi svoje mišljenje“, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba Republike Srbije, Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici komentarišući zajedničko pismo sada već 1246 lekara u kojem se, između ostalog, traži ostavka Kriznog štaba.

Kisić Tepavčević je ujedno čestitala kolegama u Kosovskoj Mitrovici na načinu na koji se bore protiv epidemije. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Pre dva dana, pokrenuta je Inicijativa lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koja se u otvorenom pismu Vladi Srbije oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 i zatražila njegovu smenu.

Osim smene trenutnog Kriznog štaba, a zbog toga što se Srbija našla u „javno-zdravstvenoj katastrofi“, najpre 350, a sada već 1246 lekara koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma, zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Na pitanje KoSSeva o tome koliko potpisa je potrebno da bi se zahtevi ovih lekara razmotrili, a u vezi sa njenim ranijim komentarom da “u Srbiji ima 33.000 lekara” te da je u tom trenutku peticiju bilo potpisalo 350, Kisić Tepavčević je danas rekla da je svačija pomoć dobrodošla, ali da potencijalna smena Kriznog štaba nije njena odluka i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji ima „kompletan uvid u situaciju“ več izneo svoj stav.

„Svi moramo da delujemo kao jedan tim, bez obzira na bilo kakva naša verovanja i ubeđenja, ovde svi imamo jedan zajednički cilj. Svaka pomoć, svaka vrsta sugestija je uvek dobrodošla. Ja na vidim mesta za stvaranje bilo kakve negativne atmosfere jer mi treba i mora da budemo zajedno u ovoj borbi“, rekla je danas Kisić Tepavčević u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče komentarišući istu inicijativu ocenio je da „nije vreme za politiku“, jer se na ovom spisku nalaze oni „koji su oličenje politike“, ali i da „mi nemamo bolje od onih koji su u Kriznom štabu“.

Lončar je dodao da je ponuđeno „nekima kojima su se isticali u komentarima“ da uđu u Krizni štab, ali da oni, kako kaže, nisu hteli.

„Scenario je da na ovo treba da se uvežu oni koji su loše prošli na izborima, oni koji su organizovali proteste, da bi ispravili svoje greške“, smatra ministar zdravlja.

Povezani članci:

Inicijativu protiv kriznog štaba potpisalo više od 1200 lekara; Vučić: „To je iživljavanje nad najboljim lekarima“

Jedan od 500 lekara potpisnika otvorenog pisma: Odluke i laži Kriznog štaba pogubne

Otvoreno pismo 350 lekara: Situacija katastrofalna, tražimo novi Krizni štab

Vučić: Srbi spremni da se bore za kafiće i Skupštinu, a samo 1% za KačanikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.