Antonijević: 22 novoobolelih i 2 izlečenih

Antonijević
Foto: KoSSev

Od 60 uzoraka testiranih u srpskim sredinama na Kosovu, 22 su pozitivna na COVID-19, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević na konferenciji za štampu. Od najnovijeg porasta obolelih koji se beleži od 18. juna, trenutno je u srpskim sredinama na Kosovu 483 lica obolelih od COVID-19. Negativne na koronavirus su i 2 osobe koje su ranije dobile pozitivan nalaz.

Od ovog broja 14 novoobolelih je sa severa, a 8 sa juga.

U Kosovskoj Mitrovici, gde od početka epidemije se beleži 216 obolelih, u poslednja 24h registrovano je 5 novih slučaja inficiranja.

U Zvečanu je registrovan 1 novooboleli, a ukupno registrovanih pozitivnih osoba od juna je 96.

U Leposaviću je obolelo 134 lica, od čega je 5 registrovano tokom jučerašnjeg dana.

Takođe, u Zubinom Potoku je juče registrovano 3 novoobolelih, što je ukupan broj od 74.

U srpskim sredinama na jugu registrovano je 8 novoobolelih osoba te je broj zaraženih i sada 139.

Trenutno je hospitalizovano 119 osoba iz srpskih sredina, a 22 novoobolelih čekaju na odluku da li će biti hospitalizovani ili će im biti preporučena mera samoizolacije i kućno lečenje.

Uz KBC u Kosovskoj Mitrovici gde je smešteno najviše pacijenata, 109, još jedan pacijent se nalazi u Kliničkom centru Srbije, 3 u KBC Dragiša Mišović, 2 u KBC u Kragujevcu i 4 u Nišu.

Broj ljudi u samoizolaciji je 344.

Ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 659, a testirano je 3001 lice.

Od juna je izlečena 51 osoba.

Do sada je Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na analizu dnevno slao između 60 i 70 uzoraka Veterinarskom institutu u Kraljevu, ali će, kako je juče najavio Antonijević, taj broj biti prepolovljen na 30 zbog preopterećenosti laboratorije i nedostatka materijala, odnosno podloga u ovoj laboratoriji. Ukoliko laboratorija u Kraljevu ne bude opremljena u narednom periodu, Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici moći će da pošalje po 60 uzoraka još samo danas i sutra. Podsećamo, iskustva sa drugim laboratorijama, konkretno „Vatrenim okom“ pri Kliničkom centru Srbije nisu bila pozitivna jer se na rezultate PCR uzoraka čekalo i po više od 5 dana.

Više puta tokom prošle nedelje dolazile su najave i predsednika Vučića i premijerke Brnabić da će kapaciteti za testiranje biti prošireni na 12.000 kako je tvrdio Vučić, odnosno 15.000 kako je tvrdila premijerka Brnabić, testova dnevno.

Pročitajte još:

U srpskim sredinama 6 novoobolelih, 40 izlečeno, pozitivne 4 trudnice i preko 30 zdravstvenih radnika

U većinski srpskim sredinama 31 novoinficirani, dvoje preminulo

U većinski srpskim sredinama 38 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 39 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 34 novoinficiranih, sutra samo retestiranje

U srpskim sredinama 39 novoobolelih, 91 hospitalizovano

Antonijević: Obolelo 321, testiramo samo hitne slučajeve, molimo za razumevanje i pridržavanje mera

Elek: Najveća pomoć zdravstvenom sistemu nije ni oprema ni ljudski kapaciteti, već disciplinovano ponašanje sugrađana

Većinski srpske sredine: 35 novoinficiranih, 9 na jugu, u bolnicama 67Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.