U srpskim sredinama 6 novoobolelih, 40 izlečeno, pozitivne 4 trudnice i preko 30 zdravstvenih radnika

Foto: KoSSev

Od 60 uzoraka testiranih juče, 6 je pozitivno, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević na konferenciji za štampu. Od najnovijeg porasta obolelih koji se beleži od 18. juna, trenutno je u srpskim sredinama na Kosovu 455 lica obolelih od COVID-19. Negativnih na koronavirus je 40 od osoba koje su ranije dobile pozitivan nalaz.

Podsećamo, nedelja je bila dan kada su organizovana samo retestiranja lica ranije dijagnostifikovanih sa COVID-19. Kako je tada objasnio Antonijević, prioritet je bilo testiranje zdravstvenih radnika koji su prethodno otišli u samoizolaciju kako bi se vratili na posao.

Od ukupno 46 retestiranih lica, 40 se sada vode kao zdravi, odnosno negativni na COVID-19, dok je 5 iznova dobilo pozitivan rezultat.

Među pozitivnima su i 4 trudnice, kao i između 15-20 dece i 31 medicinski radnik Zdravstvenog centra, naveo je on.

U Kosovskoj Mitrovici, gde od početka epidemije ima 211 obolelih, u poslednja 24h registrovana su 2 nova slučaja zaraze.

U Zvečanu nema novoobolelih, a ukupno registrovanih pozitivnih osoba od juna je 95.

U Leposaviću je obolelo 129 lica, od čega su 2 registrovana tokom jučerašnjeg dana.

Takođe, u Zubinom Potoku je juče registrovano 2 novoobolelih, što je ukupan broj od 71.

U srpskim sredinama na jugu juče nisu registrovane novoobolele osobe te je broj zaraženih i dalje 131.

Trenutno je hospitalizovano 119 osoba iz srpskih sredina, a 6 novoobolelih čekaju na odluku da li će biti hospitalizovani ili će im biti preporučena mera samoizolacije i kućno lečenje.

Uz KBC u Kosovskoj Mitrovici gde je smešteno najviše pacijenata, 109, još jedan pacijent se nalazi u Kliničkom centru Srbije, 3 u KBC Dragiša Mišović, 2 u KBC u Kragujevcu i 4 u Nišu.

338 lica je u izolaciji.

Ukupan broj inficiranih od pocetka pandemije je 637.

Od juna je izlečeno 49 osoba.

Do sada je Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na analizu dnevno slao između 60 i 70 uzoraka Veterinarskom institutu u Kraljevu, ali će od danas taj broj biti prepolovljen na 30 zbog preopterećenosti laboratorije i nedostatka materijala, takođe je najavio Antonijević.

Više puta tokom prošle nedelje dolazile su najave i predsednika Vučića i premijerke Brnabić da će kapaciteti za testiranje biti prošireni na 12.000 kako je tvrdio Vučić, odnosno 15.000 kako je tvrdila premijerka Brnabić, testova dnevno.

Pročitajte još:

U većinski srpskim sredinama 31 novoinficirani, dvoje preminulo

U većinski srpskim sredinama 38 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 39 novoinficiranih

U većinski srpskim sredinama 34 novoinficiranih, sutra samo retestiranje

U srpskim sredinama 39 novoobolelih, 91 hospitalizovano

Antonijević: Obolelo 321, testiramo samo hitne slučajeve, molimo za razumevanje i pridržavanje mera

Elek: Najveća pomoć zdravstvenom sistemu nije ni oprema ni ljudski kapaciteti, već disciplinovano ponašanje sugrađana

Većinski srpske sredine: 35 novoinficiranih, 9 na jugu, u bolnicama 67Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.