Pokrenuta inicijativa za zakon o kriptovalutama nakon uvećanja potrošnje struje na Severu

Bitkoin

Izvor: VOA (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Parlament Kosova pokrenuo je inicijativu za izradu zakona čiji je cilj regulisanje oblasti virtuelnih valuta, inače poznatih kao kriptovalute.

Poslanica Mimoza Kusari Ljilja (Lila), koja predvodi radnu grupu za izradu nacrta zakona o aktivnosti kriptovaluta, kaže da trenutno gledaju kako su druge zemlje regulisale takvo zakonodavstvo.

„Odbor je razgovarao i zatražili smo istraživanje od strane Kancelarije za istraživanje Skupštine Kosova. Ovo istraživanje koje nam je prosleđeno je način na koji je to regulisano u zemljama regiona i zemljama Evropske unije. Neosporna je činjenica da ne postoji jedinstven način na koji se reguliše aktivnost kriptovaluta, ne postoji veza koja je poznata u zemljama regiona koja se reguliše preko Centralne banke, što znači kao finansijska aktivnost, kao ekonomska aktivnost“, rekla je ona.

Gospođa Kusari Ljilja kaže da je ideja o nacrtu zakona započela nakon zabrinutosti zbog povećanja ilegalne potrošnje električne energije na Severu Kosova i da se spreči organizovani kriminal i ilegalne aktivnosti ovom valutom.

„Naravno – da bi se omogućila legalna aktivnost onima koji žele da obavljaju delatnost, pa sam stoga pomenula Carinu Kosova, jer će deo toga biti regulisanje postupaka za uvezene delove za ‘rudarenje’ i naravno verifikacija, zatim ovlašćenje koje bi trebalo dobiti i Poreska uprava i Carina da dalje prosleđuju ako postoje informacije, jer trenutno čak i ako želimo da zaustavimo, na primer, „rudarenje“ koje troši nelegalnu energiju, ne postoji pravni osnov na kojem se takva aktivnost može sankcionisati, jer ne postoji zakonska regulativa“ rekla je.

Gospođa Kusari Ljilia kaže da zakon nema za cilj zabranu delatnosti sa digitalnim valutama, već stavljanje pod kontrolu, proveravajući opremu koja se uvozi za stvaranje ove valute, aktivnost transakcija i oblik oporezivanja.

Stručnjak u polju proizvodnje virtuelnih valuta, Miljot Mehmeti (Milot), koji je takođe investirao u takve valute, kaže da će njihova zakonska regulativa biti od velike pomoći za državu Kosovo.

„Zato što otvara put ovoj inovativnoj tehnologiji, otvara put mladima da budu deo nje, imamo različite programere, imamo ljude koji provode mnogo vremena na mreži i verujem da će za svakog od njih i svakog budućeg investitora biti veoma dobro. Razne male zemlje su već pokrenule takve inicijative, stvorile takve zakone i omogućile drugim stranim investitorima da ulažu u te zemlje, tako da verujem da bi to bilo veoma pozitivno za našu zemlju“, rekao je on.

Gospodin Mehmeti kaže da trenutno na Kosovu nema mnogo investitora u digitalne valute. Kaže da nažalost kriminalne grupe uvek koriste nove tehnologije za vršenje različitih krivičnih dela, ali prema njemu digitalna valuta je lakša za praćenje ako se koristi za razne kriminalne aktivnosti.

„Sa kriptovalutama će im biti mnogo lakše ući u trag, sutra, na primer, kada se stvori zakon koji dodeljuje adresu po osobi, bilo bi lakše videti svaku transakciju i svaki posao obavljen na toj adresi“, rekao je.

Kaže da Kosovo ima različite mehanizme za kontrolu uvoza opreme i za sprečavanje zloupotrebe električne energije iz proizvodnje ove valute.

„Pripada Kosovskoj energetskoj korporaciji koja za KEDS koji vidi koliko svako naselje troši električnu energiju i na taj način može da istraži i vidi ko ilegalno koristi električnu energiju. To se ne dešava u drugim gradovima Kosova, možda vrlo malo, ovo se dogodilo u Severnoj Mitrovici iz razloga koji su nam poznati i mislim da regulacija tog pitanja sprečava kriminal sa kriptovalutama“, rekao je on.

Stručnjaci kažu da će zakonskim regulisanjem ulaganja u virtuelne valute Kosovo ostati u koraku sa drugim razvijenim zemljama koje su već uvele upotrebu takve valute.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.