Nema potvrde korona virusa u Kosovskoj Mitrovici, u Pasjanu stanje redovno

korona virus
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Na Severu Kosova i u gnjilanskom kraju nema za sada nijednog potvrđenog slučaja inficiranja, odnosno oboljevanja usled korona virusa. Lekari i zdravstveni rukovodioci ističu važnost da se građani pridržavaju mera koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, a u međuvremenu objavljeni su i kontakt telefonski brojevi. Upravo je Svetska zdravstvena organzacija saopštila da je proglasila pandemiju COVID -19.

Brojevi telefona za Kosovsku Mitrovicu:

028/498-275
064/8252-820

U Kosovskoj Mitrovici i okolini nema registrovanih slučaja korona virusa, potvrdila je upravnica KBC Kosovska Mitrovica, dr Danica Radomirović, koja je i načelnica infektivnog odeljenja mitrovičkog kliničkog centra. Kaže da su se dve osobe koje su doputovale iz Švajcarske javile telefonom da imaju povišenu temperaturu i trenutno su u kućnoj izolaciji, ali i da nema potvrde da je u pitanju korona virus.

“Danas smo imali dva poziva da su dve osobe došle iz Švajcarske sa povišenom temperaturom tako da su u kućnoj izolaciji, nisu se još uvek javili lekaru, ali su bili vrlo odgovorni pa su pozvali epidemiološku službu onako kako je naloženo, kako bi smanjili kontakt sa drugim ljudila”, rekla je u telefonskoj izjavi za KoSSev dr Radomirović.

U međuvremenu dr Radomirović koja je i odbornica SO Severna Mitrovca, iste informacije je potvrdila i na današnjoj SO Severna Mitrovica.

S obzirom na to da je sezona gripa još uvek u toku, Radomirović kaže da je povećan broj pacijenata sa virusom gripa.

“Imamo pacijente sa virusom gripa koji su imali komplikacije sa pneumonijom koje smo čak morali da transportujemo do Niša, dvoje pacijenata je zapravo bilo, pa smo ih transportovali do Niša, a ove druge smo sve zbrinjavali ovde kod nas i uspešno su izlečeni”, rekla je Radomirović.

Kontaktirali smo i dr Zorana Vukadinovića, epidemiologa Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, upitavši ga kakva je epidemiološka situacija u gradu.

Umesto odgovora na to pitanje, uputio nas je da se informišemo na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Važne mere prevencije, a ovo su mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja

Radomirović je ukazala i na mere prevencije koje građani treba da preduzmu.

“Mere prevencije su one koje su propisane od strane Ministarstva zdravlja. To su: pranje ruku na prvom mestu, zaštitne maske, pre svega kod zdravstvenih radnika, udaljavanje od osobe ako se zna da je bila u kontaktu sa obolelim, a nema temperaturu, da bude na nekom optimalnom rastojanju, minimum jedan metar razmaka između osoba, pravilna higijena, to su te mere koje su date i kojih smo svi dužni da se pridržavamo”, kaže Radomirović.

U Pasjanu stanje redovno

U bolnici u Pasjanu je stanje redovno, nema sumnjivih slučajeva korona virusa.

“Stanje je redovno, povećan je samo stepen predostrožnosti”, rekao je za KoSSev glavni tehničar Zdravstvenog centra Gnjilane, Sreten Trajković.

Gračanica: Ne dajemo informacije telefonskim putem

Pokušali smo da dobijemo informaciju kakva je situacija u Gračanici, ali nam je direktor KBC Gračanica prof. dr Bratislav Lazić rekao da ne daje izjave za medije telefonskim putem.

U međuvremeni i opštinska rukovodstva iniciraju sastanke u vezi sa pretnjom po zdravlje od korona virusa.

Kako javlja Radio Mitrovica, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević održao je radni sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola, Doma zdravlja, JKSP-a „Zvecan“, obdaništa, na kojem je ukazano na uputstva za postupanje tokom epidemije, izdatih od strane Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje. Apelovali su da se podigne stepen lične i opšte higijene u svim ustanovama.

U Srbiji je, od poslednjeg izveštaja Ministarstva sinoć u 18 časova ukupno 12 registrovanih slučajeva korona virusa u Srbiji. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o korona virusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole, ali da su od danas zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi, javlja RTS.

Novi slučaj koronavirusa u Srbiji, ukupno pet obolelih

Vlada Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja korona virusa

Korona virus u regionu: Sve veći broj zaraženih, zemlje se pripremaju

Registrovan drugi slučaj korona virusa u Srbiji

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

U Albaniji 6 inficiranih koronavirusom, škole se zatvaraju na dve nedelje

Priština: Otkazuju se svi letovi iz severne Italije zbog koronavirusa

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.