Kurti: Ukidanje taksi bez reciprociteta bila bi neoprostiva istorijska greška

U novom obraćanju na vanrednoj sednici kosovskog parlamenta koja je u toku, Kurti kaže da će takse biti ukinute, ali da se istovremeno od reciprociteta ne odustaje, te da se u skupštini vodi polemika o tome kako ukinuti reciprocitet, a ne kako ukloniti takse.

„Danas nije pitanje ukidanja taksi, već pitanje ukidanja reciprociteta, jer sam ja kao premijer izrazio svoj stav o ukidanju taksi od 100%, prvo na sirovine, a zatim i u potpunosti. Bitka je oko toga kako ukloniti reciprocitet, a reciprocitet proizilazi iz jednakosti, a ja volim jednakost“, kazao je Kurti u parlamentu.

Takse će biti ukinute, ali se od reciprociteta ne sme odustati

Kurti je kazao da bi ukidanje taksi bez reciprociteta bila „istorijska greška“.

„Očigledno je da mi se ne dopada ovo što se događa, ali šta bi se dogodilo da se takse ukinu bez reciprociteta?! Neuporedivo štetnije, bila bi to neoprostiva istorijska greška“, kazao je.

On je pod snažnim pritiskom SAD da bezuslovno i momentalno ukine takse na robu iz Srbije i BiH, čime bi se otkočio dijalog Beograda i Prištine, a što se sve češće u delu stručne javnosti tumači zapravo kao priprema za finalizaciju dogovora dve strane, iako je to srpski predsednik Aleksandar Vučić demantovao.

Kurti je danas kazao da će večno biti zahvalan SAD-u, ali da mora da sačuva svoje dostojanstvo i da ne sme da bude servilno.

Iako će Kosovo večno biti zahvalno SAD-u, dostojanstvo dolazi iznutra a ne spolja, kazao je Kurti, te da ni same SAD ne bi volele da je Kosovo servilno.

U toku je sednica kosovskog parlamenta, na zahtev opozicije, pre svega PDK. Teme – odnosi sa SAD, takse i Kurti.

Lider PDK Kadri Veselji je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji je kazao da je Aljbin Kurti „nesposoban i da ugrožava savezništvo Kosova sa SAD“, te da su današnju sednicu sazvali kao bi „sprečili takvu štetu“.

Ukidanje taksi traži i Kurtijev koalicioni partner LDK.

Upravo se među njima dvojicom vodi jača polemika od kada je ova sednica u Prištini počela sa oko sat vremena zakašnjenja – oko 16 časova.

Detaljnije sednicu pratite ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.