Izdat nalog za hapšenje Šalje, Seljimi zbog „narušenog zdravlja“ zasad neće biti ispitan, Cena bi radije da bude optuženi nego svedok Specijalnog suda

Specijalni sud
Foto: Gazeta Express

Osnovni sud u Prizrenu izdao je nalog za hapšenje Remzija Šalje, poznatog kao komandant „Crvena Jabuka“, pošto se nije pojavio na suđenju kao optuženi za ratne zločine. Pre mesec dana, uručena mu je poziv Specijalnog suda, od kad mu se gubi svaki trag. Pored toga, Suljejman Seljimi koji je danas trebalo da bude ispitan u Hagu, zbog, kako je objašnjeno, narušenog zdravstvenog stanja, zasad neće biti ispitan ni u Hagu ni u Prištini, izjavio je njegov advokat Tom Gaši. 

Izdat nalog za hapšenje Remzija Šalje

Vest o izdavanju naloga potvrdila je za T7, kancelarija za informisanje Osnovnog suda u Prizrenu.

Pored toga, advokat Remzija Šalje nije bio prisutan na saslušanju, zato što je Advokatska komora Kosova u štrajku, prenosi Gazeta Express.

Remzi Šalja je pre mesec dana dobio poziv od Specijalnog suda i tom prilikom je izjavio da se neće odazvati pozivu suda, čime rizikuje da bude kažnjen novčano ili zatvorskom kaznom.

„Ja, komandant Crvena jabuka specijalne jedinice Glavnog štaba OVK, dobio sam poziv Specijalnog suda da se predam Hagu. Objavljujem pred svim ljudima da se neću predati i da neću odgovoriti na ovaj poziv,“ rekao je po prijemu poziva Kancelarije specijalnog tužioca.

Samo dan nakon davanja ove izjave, Šalja je nestao. Nema informacija o tome gde se nalazi.

Šalja treba da se pojavi u Hagu 17. januara ove godine.

Suljejman Seljimi zasad neće biti ispitan ni u Hagu ni u Prištini

Tom Gaši, advokat Suljejmana Seljimija izjavio je da njegov klijent „zasad neće biti ispitan ni u Hagu ni u Prištini,“ preneo je Insajderi.

Gaši je rekao i da se ništa nije promenilo od juče, kada je reč o zdravstvenom stanju njegovog klijenta.

Naime, Seljimi se nalazi na lečenju u Kliničko-bolničkom centru Kosova od 4. januara i može da otputuje u Hag samo uz lekarsku pratnju, izjavio je juče direktor ORL klinike u Prištini – Hajdin Tači.

„On može da se kreće samo ako ima lekara uz sebe i ako ima terapiju. U ovim okolnostima kada pacijent nema stabilnost i kada ne može sigurno da hoda i u stanju u kojem se nalazi, on može da putuje ali treba sve vreme da prima infuziju,“ rekao je Hajdin Tači.

Gazeta Express je juče prenela da je Seljimi u bolnicu primljen sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“, kao i da takvo stanje „može da odloži“ njegovo putovanje u Hag.

Njegov advokat, Tom Gaši tvrdi da se opšte zdravstveno stanje bivšeg glavnokomandujućeg OVK pogoršava već nekoliko godina i da je na lečenju još od 5. decembra.

S druge strane, 2. januara je Gazeta Express prenela fotografije navodno nastale u novogodišnjoj noći u Prištini. Fotografije na kojima se nalazi i Suljejman Seljimi objavio je Jahir Morina Gripa, vlasnik jedne građevinske firme. Seljimi je, kako je direktor Korektivne službe Kosova, Nehat Tači, za Kallxo izjavio, dobio „dva slobodna dana za vikend“, iz zatvora, „u skladu sa zakonom“. 

Sabahajdin Cena radije bi da bude optuženi nego svedok Specijalnog suda

Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, koji 14. januara treba da bude saslušan, izjavio je da bi „radije da bude optuženi nego svedok Specijalnog suda,“ prenosi Zeri.

Etnolog Cena o zoofiliji i zašto je ona danas apsurdna

Inače, Cena, koji je po vokaciji etnolog, kosovskoj javnosti poznat je po izjavi da su kosovski čobani „u dokolici“ imali seksualne odnose „sa magaricama“.

Naime, u tekstu koji je Insajderi objavio prošle godine pod naslovom „Kada su se pastiri na Kosovu borili za magaricu“, Cena u video prilogu za Klan Kosova objašnjava da je zoofilija bila uobičajena praksa među kosovskim pastirima u prošlosti.

Cena je pred kamerama izjavio kako su se čobani nekada „takmičili ko ima bolju magaricu“, a bilo je i slučajeva kada su čobani „krali magarice jedan drugom“. Baš to se desilo i ovom „etnologu“.

Cena je za Klan Kosova ispričao da je imao dve magarice od kojih je jedna bila „lepša“ i koju su mu uzeli seoski čobani.

„Za sebe sam imao dve magarice. Jedna je imala šarene noge, ou…svi su je čobani želeli i uzeli su mi je,“ ispričao je i dodao da je, kada se to dogodilo, „bio ljubomoran“.

„Plakao sam kao dete, žalio sam je, shvatio sam kao ljubomoru,“ rekao je Cena.

Ali, za razliku od onog vremena Cena takve slučajeve u današnje vreme smatra apsurdnim, a to vidi ovako:

„Danas vam je lako, usred Prištine imate devojaka koliko želite,“ zaključio je.

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

  1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
  2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, biće ispitan 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
  4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
  5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
  6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Pozvan je da se pojavi na saslušanje 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“
  8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka, Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
  9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, dobio je poziv za saslušanje za 14. januar.
  10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“. Trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.