Marinković: Mogući kontrolisani protesti, ne i više, Vučić ne želi da izgleda kao remetilački faktor

Miodrag Marinković

Kako Priština namerava da implementira odluku o tablicama ukoliko se Srbi odupru? A hoće ukoliko Beograd to dopusti, kazao je izvršni direktor Centra za afirmativne društvene akcije (CASA), Miodrag Marinković za KoSSev. Nakon što je kosovska vlada donela novu odluku kojom se nalaže preregistracija srpskih tablica gradova na KiM u RKS od 1. avgusta do 30. septembra, poručuje da su mogući „kontrolisani protesti“ i ne više od toga, jer Vučić „ne želi da se pokaže kao remetilački faktor i time ugrozi podrški Zapada za svoju vladavinu“.

Sa druge strane, postavlja pitanje – da li će Srpska lista i Beograd biti u stanju da kontrolišu nezadovoljstvo građana, ukoliko Priština krene da oduzima automobile i registarske tablice?

Marinković kaže za KoSSev da su građanima potrebni transparentnost, otvoreni razgovor, istina i odgovori na pitanja – Šta je plan Srbije u Briselskom dijalogu? Šta Srbija smatra kompromisom? Da li se predsednik Srbije i dalje zalaže za razgraničenje na liniji Ibra?

„Umesto toga, mi već godinama dobijamo dvosmislene izjave, spinove i ponekada potpuno nelogične formulacije. Dobar primer toga je potpisivanje sporazuma o energetici koji su srpski zvaničnici tumačili kao pretkorak u postizanju sporazuma o ZSO. Kako je to povezano, taj odgovor nismo dobili“, poručio je Marinković.

Izvršni direktor Centra za afirmativne društvene akcije je u tom kontekstu ocenio da je prekjučerašnje obraćanje srpskog predsednika bilo „jako konfuzno“, a u pojedinim delovima i kontradiktorno.

„Čini mi se da je predsednik više želeo da sakrije nego da otkrije svojim referencama. Pre svega mislim da je takvo obraćanje neodgovoran čin jer zastrašuje obične ljude na Severu Kosova. Umesto reči ohrabrenja, podrške, mi smo videli defetizam i dramatičnost. Čemu to služi, teško je razumeti“, poručio je Marinković.

Mogući kontrolisani protesti, ali i da se otrgnu kontroli

Reference predsednika Srbije sa konferencije o „proterivanju Srba“ i „Oluji“, Marinković tumači kao pretpostavku u vezi sa tim da će Priština da koristi silu u implementaciji nove uredbe.

„To je zaista legitimno pitanje. Kako Priština namerava da implementira ovaj sporazum ukoliko se Srbi odupru? A hoće ukoliko Beograd to dopusti. U tom slučaju možemo očekivati kontrolisane proteste. Ne više od toga, jer predsednik Vučić ne želi da se pokaže kao remetilački faktor i time ugrozi podrški Zapada za svoju vladavinu“, ocenio je.

Međutim, kaže da bi takva situacija bila „izuzetno veliki rizik“, jer se postavlja i pitanje da li će Srpska lista i Beograd biti u stanju da kontrolišu nezadovoljstvo građana ukoliko Priština krene da oduzima automobile i registarske tablice.

„Videli smo u nekoliko navrata u zadnjih nekoliko meseci da u kritičnim situacijiama, ta kontrola nije moguća“, naveo je Marinković.

Ocenvši da Priština planira „opšti napad na Sever Kosova najkasnije do 1. oktobra“, Vučić je kazao i da će odgovor Srbije da bude trezven, ali ubitačan i istinit“. Sa druge strane, tvrdi da Srbija ne sprema nikakve vojne akcije, već da moli da se ne proteruju Srbi ili da im se oduzima imovina.

„To je još jedna kontradiktornost u tom obraćanju, ali čini se i odraz nemoći da se utiče na ovu odluku Prištine ili na nju odgovori merom koja bi je neutralisala“, ocenio je Marinković.

Kaže da danas vojna intervencija nije opcija, te da je ranije moglo da se „igra frazama i semantikom te vrste“, ali ne i nakon izbijanja rata u Ukrajini.

„Svaka dvosmislenost takvog karaktera bi dovela do žestoke reakcije zapada. To je dakle van stola“, poručio je.

Sa druge strane, kaže da izostanak reakcije takođe nije opcija.

„Ostaje ono što sam već rekao, kontrolisana reakacija koja neće ugroziti Briselski dijalog, ali će moći da se predstavi domaćoj javnosti kao aktivna pozicija predsednika Srbije. Dakle kontrolisani protesti, pretnja izlaskom iz institucija, i intenzivna diplomatska aktivnost i slično“.

Vučić ne izlazi iz dijaloga

Marinković je ujedno prokomentarisao za KoSSev navode srpskog predsednika koji je nakon odluke Prištine o tablicama kazao da „„nema ništa“ od dijaloga, te da je on „šuplja priča“.

„Predsednik Vučić neće izaći iz dijaloga, jer bi time ugrozio svoju vlast u Srbiji, a to je upravo ono što želi da izbegne po svaki cenu“, ocenjuje Marinković.

Kaže da zapravo srpska pregovaračka strana nije zadovoljna time kako se Briselski sporazum odvija.

„Rekao bih sa pravom, jer se čini da svi sporazumi koji se potpisuju idu u korist Prištine i korak po korak integrišu Sever Kosova u ustavno pravni okvir Kosova. Tako je bilo sa sporazumom o energetici, sudstvom, tablicama… Sa druge strane, sporazumi u korist kosovskih Srba poput ZSO ostaju slovo na papiru. Zašto vlast u Beogradu tako pasivno gleda na takav trend i selektivnu implementaciju – ostaje nejasno i nelogično“, kazao je Marinković.

Svi akteri u procesu znali za odluku Prištine

Govoreći o odluci kosovske vlade, Marinković tvrdi da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji je u vreme kada je ona objavljena putovao iz Prištine do Beograda, znao za nju.

Čak kaže da je objavljivanje odluke usklađeno sa agendom Lajčakove posete regionu.

„Sama poseta, odabir sagovornika, komunikacija sa medijima imala je karakter upravljanja rizikom i potpuno odstupala od praksi prilikom ranijih poseta gospodina Lajčaka, ali meni se čini da Lajčak nije jedini, već da su za tu meru znali svi akteri u procesu“, ocenio je Marinković.

Kaže i da je u zadnjih nekoliko dana bila javna tajna na Kosovu to da Priština razvija plan B za tablice uz pomoć zemalja Kvinte.

„Uostalom, postavlja se pitanje, ukoliko je ova mera jednostrani iznenađujući potez Prištine koji krši ranije postignute dogovore u Briselu, šta onda obavezuje Beograd da nastavi sa primenom sporazuma o, na primer energetici?“, upitao je Marinković.

O novoj odluci Prištine koja se odnosi na registarske tablice, ali i građane koji žele da uđu na Kosovo sa srpskom ličnom kartom, te reakcijama koje su je pratile čitajte u posebnim vestima:

Janjić: Politika reciprociteta ne uvažava interese pojedinaca, narod plaća ceh

Krieziu: Zemlje Kvinte bile upoznate sa odlukom o tablicama i ličnim kartama

Lajčak u BG sa Dačićem, Petkovićem i opozicijom: Tema dijalog i nova odluka Prištine

Milivojević o Vučićevom obraćanju: Ići ćemo po svaku cenu ka EU, bez obzira što nam uzimaju 17% teritorije

Lajčak: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo da dođe do krize

Radosavljević: Vučić preti ratom i ‘Olujom’ da bi sakrio prodaju zemlje

Posle Vučićeve izjave da je Briselski sporazum međunarodni ugovor, prof. Hrnjaz: Ustavni sud se ne slaže sa tim

Kurti potvrdio da je njegova vlada predstavila recipročne mere Srbiji

Vučić opet o Oluji: Albanci najkasnije do 1. oktobra planiraju opšti napad na Sever

Kosovska vlada: Preregistracija vozila sa srpskih tablica na RKS, nalepnice za vozila iz Srbije, privremena potvrda umesto srpskih ličnih karata na Kosovu

Lajčak: Formiranje ZSO obaveza koju je Kosovo prihvatilo, na Severu nabavka struje po kosovskim…

Izveštaj KIA: „Na Severu pojačano delovanje ilegalnih struktura, kriminalnih grupa i radikalnih organizacija“

Lajčak za sporazum o tablicama: Lopta je u dvorištu Vlade Kosova

Kurti juče sa Kvintom o dijalogu BG-PR – tablice, energetika…

Opozicioni lideri u razgovoru sa Lajčakom o zaključenju dijaloga uzajamnim priznanjem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.