Lajčak: Formiranje ZSO obaveza koju je Kosovo prihvatilo, na Severu nabavka struje po kosovskim zakonima

Tablice nisu više na dnevnom redu dijaloga, a odluka o tome je sada na Vladi kosova, te može da se očekuje da će Aljbin Kurti o tome vrlo brzo doneti odluku, kazao je Miroslav Lajčak. Iz Prištine odlazi ohrabren, jer je na sva tri sastanka koja je imao sa visokim kosovskim liderima čuo izjave koje idu u prilog podrške dijalogu i uključivanju kosovske vlade u isti. Potvrdio je da se finalizuje zajednička deklaracija o nestalima, a istakao i da je sada važno sprovesti mapu puta o primeni sporazuma o energetici iz 2013. i 2015., kojima pod kosovskim zakonom započinje nabavka struje u četiri većinski srpske opštine na Severu, a sa time i obaveze „uz prava“.

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, potvrdio je takođe evropski posrednik za dijalog Beograda i Prištine, napuštajući Prištinu nakon trodnevne posete.

„Uključujući i ratifikaciju u vašoj narodnoj skupštini. Zato, kao što sam i kazao, postoje veoma dobro poznati principi međunarodnog prava koji kažu – ono što je dogovoreno se mora i sprovesti. Dakle, to nije zahtev Brisela, već nešto o čemu su se strane u dijalogu – Kosovo i Srbija i složile i kao što sam kazao, naša pozicija kao EU – i prema Kosovu i prema Srbiji je da se sprovede ono što je dogovoreno“, izneo je.

„Sasvim sigurno će se pitanje Asocijacije spomenuti na sledećem sastanku jer je uvek tako, pitanje je veoma osetljivo jer ga Srbija smatra najvažnijim za nju, od njega se ne može pobeći“, dodao je.

Nada se zajedničkom susretu srpskog predsednika i kosovskog premijera do kraja leta, ali naglašava da nije sporna njihova spremnost da se sastanu, već je ono na čemu evropska strana insistira – to je da taj susret bude produktivan.

Podsećajući na dva susreta Kurtija i Vučića u junu i julu prošle godine, naveo je da oni nisu bili baš konstruktivni zbog čega se evropski posrednik onda angažovao da se kroz intenziviranje sastanaka odvojeno sa njima dođe upravo do toga da se na sledećem sastanku na visokom političkom nivou „isporuče rezultati“.

„Jer ne želite da se dvojica lidera sastanu i kritikuju jedan drugog. Želite da se vođe sastanu i dogovore o sporazumima važnim za građane Kosova i Srbije. Zato se radi na pripremi novog susreta. Znate da smo imali večeru sa gospodinom Vučićem i kurtijem u maju u Berlinu i sada imamo momentum da započnemo češće i redovnije sastanke na nivou lidera. Kao što znate, nivo glavnih pregovarača radi veoma dobro ali naravno da je normalizacija na dnevnom redu lidera“.

Očekivanje zajedničke deklaracije o nestalima

A jedan od „isporučenih rezultata“ koji je u pripremi je zajednička deklaracija o nestalim osobama, koju je predsednik Vučić više puta u javnosti najavio. Na spekulacije o tome da se srpska strana ne slaže sa određenim formulacijama u njoj, Lajčak nije odgovorio, kazavši da se još uvek razgovara i ponavljajući ranije izjave da je pitanje nestalih „hitno, vrlo važno i osetljivo“.

„Ono na čemu trenutno radimo je da damo podsticaj formatu pri radnim grupama koje na njemu rade, da ubrzamo radne grupe“, kazao je, dodajući da mu je to lična obaveza.

Sa druge strane, imao je samo reči hvale za dijalog na nivou glavnih pregovarača kroz tzv. tehnički dijalog.

„Razgovori na tehničkom nivou idu vrlo uspešno“.

Uspostavljanje Elektrosevera – završetak dosadašnje netransparentne i neuređene prakse

Pohvalio je Besnika Bisljimija, kao i Aljbina Kurtija za „naporan rad“ u vezi sa postignutim prošlonedeljnim dokumentom o energetici.

Usvojena mapa puta konačno omogućava sprovođenje dva sporazuma o energetici iz 2013. i 2015., a ti dokumenti su jasno istakli vremensku raspored i konkretne korake za sprovođenje tih sporazuma.

„Sa dokumentom koji smo postigli prošle nedelje imamo novu situaciju sa kojom se uspostavlja Elektrosever na Kosovu. Pod kosovskim zakonom započinje nabavka struje u četiri većinski srpske opštine na Severu i na ovaj način se završava dosadašnja netransparetna i neuređena praksa, tako da svaki potrošač na Kosovu sada ima ista i prava i obaveze i zato je to veoma važan dokument za nas“, kazao je.

Za EU je od izuzetne važnosti da sada obe strane „u dobroj veri i na vreme“ sprovedu dogovoreno.

Što se registarskih tablica tiče, Lajčak nije izneo dalje detalje, da se strane koje su se do sada sastajale osam puta, u više donešenih dokumenata i nekoliko opcija nisu složile samo oko jedne preporuke.

Momentum za viznu liberalizaciju

„Kosovo je zaslužilo viznu liberalizaciju ispunivši sve kriterijume“ i Lajčak koristi svaku priliku da zemljama članicama EU to i naglasi u čijim se rukama i nalazi rešenje.

„Ali ono što mogu zasigurno da vam kažem je da to nije bilo nikada izglednije nego sada i više u centru pažnje“, naglasio je u odgovoru na novinarsko pitanje.

I evropski lideri razumeju da je to jedno od ključnih pitanja, te će i češko predsedništvo EU to imati na umu kada uskoro preuzme predsedništvo EU.

„Ne mogu da vam kažem kada, ali nikada veća pažnja i podrška nisu tome bile do sada. Momentum je očigledno tu“, rekao je u Prištini.

Počeo sastanak sa Srpskom listom u Kosovskoj Mitrovici

Lajčak je trenutno na Severu, i to po prvi put. Upravo je ušao u zgradu opštine, gde su ga prvaci Srpske liste već očekivali ispred zgrade. Posetiće Valač, ide na Jarinje, a potom produžava u Beograd, gde će večeras i sutra imati sastanke.

Mandat kao evropskog posrednika za dijalog Beograda i prištine mu je produžen za još 24 meseci, te se iznenadio time što je u kosovskim medijima pročitao da mu je mandat produžen na 18 meseci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.