Kosovska vlada: Preregistracija vozila sa srpskih tablica na RKS, nalepnice za vozila iz Srbije, privremena potvrda umesto srpskih ličnih karata na Kosovu

Vest je ažurirana

Kosovska vlada saopštila je da je odlučila da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL. “, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra. Prema ovoj odluci rok se neće produžavati. Za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra. Što se tiče identifikacionih dokumenata, odnosno ličnih karata koje izdaje Republika Srbija, građani koji ih poseduju, a ulaze na Kosovo, moraće da ih zamene sa deklaracionim listom, umesto lične karte iz Srbije – sve dok borave na Kosovu.

U tački 3 odluke Vlade Kosova, s obzirom da je napisana na nerazumljivom srpskom jeziku, može jedino da se pretpostavi da će doći do oduzimanja vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM ukoliko se ne izvrši preregistracija u datom roku.

„Vozila iz tačke 1 ove odluke koja spadaju u taj delokrug, u navedenom periodu, ne ponovljivom prema tački 2. ove odluke, smatraju se nacionalizovanom robom“, doslovce piše u dokumentu.

U saopštenju iz Kurtijevog kabineta, međutim, ne spominje se oduzimanje.

Takođe, i u saopštenju iz Kurtijevog kabineta, kao i u odluci vlade, ne koristi se termin „preregistracija“, već „registracija na RKS“.

„Vlada Republike Kosovo održala je elektronski sastanak na kojem je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila opremljena registarskim tablicama, kao i rešenje da državnu granicu prelaze građani sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije“, saopštila je vlada u Prištini.

Preregistracija se odnosi na vozila koja su imala srpske tablice gradova na Kosovu od 10. juna 1999. do 21. aprila ove godine.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova sada se obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere kako bi se proces i sproveo.

Za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra. Istovremeno, ova odluka ne prejudicira maksimalan period boravka takvih vozila na Kosovu.

Kada je u pitanju dokumentacija za ulazak srpskih državljana na Kosovo, odlukom vlade, oni će morati prilikom ulaska da popune deklaracioni list kojim se privremeno zamenjuje njihov lični identifikacioni dokument, dok borave na Kosovu. U saopštenju nisu posebno precizirane kategorije srpskih državljana – onih sa Kosova, i onih koji žive u centralnoj Srbiji, ili drugim krajevima.

„Odobrenje vladinog kabineta doneto je odlukom prema kojoj se svakom licu koje se pojavi na prelazu državne granice sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu dostavlja obrazac izjave koja privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta. Obrazac izjave će biti osnova za kretanje na teritoriji Republike Kosovo i za upotrebu u državnim institucijama“, navodi se u saopštenju vlade.

Lajčak jutros najavio odluku vlade u Prištini, pohvalio i tzv. tehnički dijalog BG-PR

Saopštenje kosovske vlade stiže samo nekoliko sati nakon što je Miroslav Lajčak praktično najavio odluku vlade u Prištini.

Lajčak je na konferenciji za medije u Prištini kazao da pitanje tablica „nije više na dnevnom redu dijaloga, a da je odluka o tome na Vladi Kosova te može da se očekuje da će Aljbin Kurti o tome vrlo brzo doneti odluku“.

Ne iznoseći više detalja, istovremeno više puta hvaleći dijalog na tzv. tehničkom nivou, kazao je da u više donešenih dokumenata u vezi sa tablicama i nekoliko opcija, strane se nisu složile „samo oko jedne preporuke“.

Lajčak je posle trodnevne posete Kosovu već u Beogradu i u ovim trenucima očekuje se sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Prethodno je, danas po prvi put, boravio na severu Kosova gde se sastao sa Srpskom listom koju je pohvalio zbog potpune posvećenosti da sprovedu i prethodno potpisan sporazum o energetici, i obišao prelaze.

Petković: Aljbin Kurti preti ratom i odmazdom, međunarodni predstavnici ćute

I dok Kosovska vlada donosi odluke, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reaguje.

„Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Кurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Кosovu i Metohiji. Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova ‘КM’, ‘GL’, ‘PR’, ‘UR’ i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra“, sadržaj je novog kratkog saopštenja.

I dok je Lajčak pohvalio zvaničnike danas, za Petkovića je „nedopustivo“ da na „ovakvu pretnju sukobom i odmazdom“ predstavnici međunarodne zajednice „ćute i prave se nevešti“, dok Aljbin Кurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe za kraj septembra.

„Svojim ćutanjem, postaju direktni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Кurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini“.

Srbi sa Кosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu, poručio je Petković.

Vučić opet o Oluji: Albanci najkasnije do 1. oktobra planiraju opšti napad na Sever

Na, prema sopstvenoj kvalifikaciji svojoj „najoštrijoj konferenciji za medije, zbog koje će ući u istoriju“, srpski predsednik Aleksandar Vučić je saopštio da Albanci, najkasnije do 1. oktobra planiraju „opšti napad“ na Sever i to uz podršku Kvinte.

„Kao predsednik Srbije vam kažem bukvalno više nemamo kud. Deset godina se borimo da pronađemo kompromisno rešenje i 10 godina oni neće kompromisno rešenje. Hoće samo poniženje Srbije, da pristanemo na sve ono što su oni već odlučili. Niko nam ništa i ne nudi, niko neće ni da razgovara. Samo gledaju kako da nas unize do kraja i ostave bez ičega i kako da nam proteraju narod“, kazao je Aleksandar Vučić.

Šta je sve on izgovorio u pauzi razgovora sa Miroslavom Lajčakom, čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.