Lajčak u BG sa Dačićem, Petkovićem i opozicijom: Tema dijalog i nova odluka Prištine

FOTO: Kancelarija za KiM

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem, kao i sa glavnim srpskim pregovaračem u Briselu, Petrom Petkovićem. Osim toga, Lajčak se sastao i sa predstavnicima srpske opozicije. Glavna tema na svim ovim sastancima bio je tok dijaloga, ali i nova odluka kosovske vlade o tablicama i srpskim dokumentima. 

Evropski zvaničnik je već drugi dan u Beogradu, gde je došao iz Prištine.

Nakon što se na Kosovu prvo sastao sa prištinskim zvaničnicima i predstavnicima opozicije, Lajčak je juče po prvi put posetio i Sever, gde se u zgradi opštine u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici sastao sa predstavnicima Srpske liste.

Produživši za Beograd, prvi sastanak u glavnoj srpskoj prestonici održao je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dok je Lajčak putovao ka Beogradu kosovska vlada izašla je sa novom odlukom o tablicama, koju je i sam Lajčak najavio, bez preciziranja kako će ona glasiti.

Priština je odlučila da se srpskim registarskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu omogući preregistracija na RKS. Osim toga, građani koji na Kosovo žele da uđu a ne poseduju kosovska dokumenta, sa srpskom ličnom kartom, prema ovoj odluci, na prelazima će dobijati deklaracioni dokument.

I dok je ova nova odluka za vlasti u Prištini samo uvođenje reciprociteta, za srpskog predsednika, koji je u prvoj pauzi sastanaka sa Lajčakom, održao „legendarno obraćanje medijima“ – novi potez kosovskih vlasti zapravo je nova pretnja i kršenje dijaloga, koji je, kako je opisao, „šuplja priča“. Tokom svoje sinoćne „najoštrije“ konferencije za medije, saopštio je i da Albanci najkasnije do 1. septembra planiraju „opšti napad“ na Sever i to uz podršku Kvinte.

U istom tonu, na sastanku sa Lajčakom govorio je danas i glavni srpski pregovarač za dijalog, Petar Petković. Nova odluka kosovske vlade, kako mu je kazao, „dijalog je dovela do ruba provalije“, a sporazume u njemu „obesmislila“.

„Nedavno usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo je očekivanja da se radi o velikom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje ZSO. Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona“, kazao je Petković Lajčaku, saopštila je Kancelarija za KiM.

I dok je Beograd odabrao put mira, izvesno je da je Priština izabrala drugi i drugačiji put, dodao je Petković i naglasio da je „jasno to da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje“.

Na istu temu, Lajčak je danas razgovarao i sa Ivicom Dačićem koji mu je kazao da je Beograd ipak opredeljen i okrenut dijalogu, ali uz naznaku da Beograd neće prihvatiti nikakve jednostrane poteze, ne precizirajući da li misli na poslednju odluku Prištine.

„Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na KiM“, poručio Dačić

Lajčak je, prema saopštenju Skupštine Srbije, kazao Dačiću da je „dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ i još jednom istakao stav EU – da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

On je i na ovom sastanku ponovio da radi na susretu na visokom nivou srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude „produktivan“.

Lajčak u Beogradu i sa opozicijom

Nakon predstavnika vlasti, Lajčak se sastao i sa predstavnicima nekoliko opozicionih stranaka.

Teme razgovora su bile, kako su preneli po završetku, dijalog sa Prištinom i širi kontekst evrointegracija.

Među predstavnicima opozicije bili su predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, Stefan Jovanović iz Narodne stranke, Dobrica Veselinović iz koalicije „Moramo“, Dragan Đilas iz Stranke slobode i pravde.

Lajčak je upoznao predstavnike srpske opozicije sa tokom dijaloga, a oni su izrazili zabrinutost zbog trenutnih odnosa Beograda i Prištine.

Ocenili su da je najvažnije da se izbegnu sukobi, te da svaki jednostrani potez samo komplikuje živote građana.

Lajčak je nakon sastanka sa opozicijom poručio na Tviteru da mu je bilo drago da čuje njihove stavove o pristupu dijalogu.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom je u nacionalnom interesu Srbije i kao takva zahteva međustranačku podršku“, naveo je Lajčak.

Opširnije o najnovijem razvoju događaja u:

Milivojević o Vučićevom obraćanju: Ići ćemo po svaku cenu ka EU, bez obzira što nam uzimaju 17% teritorije

Lajčak: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo da dođe do krize

Radosavljević: Vučić preti ratom i ‘Olujom’ da bi sakrio prodaju zemlje

Posle Vučićeve izjave da je Briselski sporazum međunarodni ugovor, prof. Hrnjaz: Ustavni sud se ne slaže sa tim

Kurti potvrdio da je njegova vlada predstavila recipročne mere Srbiji

Vučić opet o Oluji: Albanci najkasnije do 1. oktobra planiraju opšti napad na Sever

Kosovska vlada: Preregistracija vozila sa srpskih tablica na RKS, nalepnice za vozila iz Srbije, privremena potvrda umesto srpskih ličnih karata na Kosovu

Lajčak: Formiranje ZSO obaveza koju je Kosovo prihvatilo, na Severu nabavka struje po kosovskim…

Izveštaj KIA: „Na Severu pojačano delovanje ilegalnih struktura, kriminalnih grupa i radikalnih organizacija“

Lajčak za sporazum o tablicama: Lopta je u dvorištu Vlade Kosova

Kurti juče sa Kvintom o dijalogu BG-PR – tablice, energetika…

Opozicioni lideri u razgovoru sa Lajčakom o zaključenju dijaloga uzajamnim priznanjem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.