Lajčak za sporazum o tablicama: Lopta je u dvorištu Vlade Kosova; mapa puta se ne bavi pitanjem vlasništva, biće rešeno kasnije

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Nema novog sporazuma o energetici, u pitanju je vodič

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak rekao je da ne postoji novi sporazum o energetici, već je to, prema njegovim rečima, samo vodič kako primeniti dva sporazuma o energetici koja su potpisana 2013. i 2015. godine i to nije novi sporazum.

Lajčak je u emisiji „Kallxo Pernime” rekao da je to jedan od problema sa kojim se suočava u vezi sa prethodnim sporazumima, jer se, prema njegovim rečima, različito čitaju u Prištini i inače u Beogradu.

“Radili smo na ovom dokumentu 8 meseci, da se tačno razjasni ko je za šta odgovoran i do kada mora da ispuni preuzetu obavezu. Prvi korak je već realizovan, a to je srpska kompanija ‘Elektrosever’, biće licencirana i počeće da radi u okviru kosovskog zakonodavstva i snabdevaće strujom četiri opštine na severu Kosova“, rekao je Lajčak.

Kazao je da se obezbeđuje to da postoji transparentnost tako da to ne bude situacija koja je netransparentna i van pravnog sistema Kosova.

“Svesni smo da se dokument ne bavi pitanjem imovine, jer će to biti rešeno kasnije. Ali sada će svi morati da plaćaju struju koju potroše i Vlada Kosova neće morati da subvencioniše potrošenu struju“, rekao je Lajčak, dodajući da su deo kosovskog pravnog sistema, pa će, prema njegovim rečima, prikupljena sredstva biti vraćena kosovskom budžetu.

Pitanje duga od 1999. godine nije razmatrano jer nije deo dijaloga, prema rečima Lajčaka.

„Sporazum sadrži vrlo specifične datume do jula 2024. godine, ali većina detalja mora biti ispunjena do jula 2024. godine, tako da je jasno šta treba da bude do tada gotovo“, rekao je on.

Komesar EU je govorio i o trafostanici u Valaču, rekavši da je o ovoj temi bilo reči tokom razgovora.

Lajčak je rekao da će KEDS i KOSST zajedno sa „Elektroseverom” obezbediti da svi podaci i pristup budu spremni.

Lajčak je najavio da mu je produžen mandat za još 24 meseca, rekao je da u trenutku kada je on preuzeo tu ulogu dve godine uopšte nije bilo dijaloga EU.

„Bilo je nekoliko sastanaka u Parizu i Berlinu, ali nije bilo proširenja, pa nije ni bilo dijaloga. Moj prvi zadatak je bio da pokrenem dijalog, i da stavim Evropsku uniju u ulogu pilota ovog pokreta, tako da se proces nastavi“, rekao je on.

Dvadesetprvog juna ove godine postignut je dogovor u Briselu za sprovođenje sporazuma o energetici između Kosova i Srbije, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Tokom sastanaka je postignut dogovor o mapi puta za sprovođenje energetskog sporazuma i pripremama za sastanak na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lajčak: Pitanje Albanaca u Srbiji nikada nije bilo deo dijaloga

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo – Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak rekao je da pitanje Albanaca u Srbiji nikada nije bilo deo dijaloga i ako Kosovo želi da bude deo dijaloga, onda je na Kosovu da to predloži i da onda vidi da li će Srbija pristati, jer stranke odlučuju šta je deo dnevnog reda.

„Ja nikoga ne prisiljavam jer zaista verujem da vi želite normalizaciju odnosa i moja uloga je da pomognem u ovom procesu“, rekao je Lajčak.

Lajčak je dodao da ova tema nikada nije ni zvanično, ni formalno predložena.

Miroslav Lajčak je govorio i o spisku zadataka Vlade Kosova i Srbije koji još nisu završeni.

„Dve liste, jedna za Vladu Kosova i jedna za Srbiju, ali moji partneri već dobro poznaju ovu listu i ja je redovno ažuriram“.

„Ne želim da javno iznosim ovu listu, delim je samo sa državama članicama, a kada razgovaramo sa njima, u slučaju Srbije imamo Poglavlje 35, dok imamo druge mehanizme za Kosovo“, rekao je on.

Lajčak je ove izjavu dao u emisiji „Kallxo Pernime“, gde su ga pitali da li misli da će biti poslednji pregovarač ili fasilitator od koga će se tražiti da mu se veruje.

„Moj specifičan mandat je normalizacija i pravno obavezujući sporazum. Obećavam da ću uraditi sve što je moguće u okviru svog mandata da ostvarim ove ciljeve“, rekao je on.

„Očekujem da drugi ljudi poštuju moj mandat i nadležnosti, ne želim da se mešam u mandate ili odgovornosti drugih, pa očekujem da vidim stavove strana uključene u ovaj proces, i OEBS i Delegacija EU u Srbiji, pa čekam da prvo vidim njihove ocene situacije“, rekao je on.

Lajčak za sporazum o registarskim tablicama: Lopta je u polju Vlade Kosova

Izvor: Kallxo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak spomenuo je sporazum o registarskim tablicama vozila između Kosova i Srbije. Lajčak je rekao da je u ovom trenutku „lopta u polju Vlada Kosova“, jer prema njegovim rečima, čekaju da ih Vlada obavesti šta treba da budu naredni koraci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.