Kurti u sredu sa liderima AAK i LDK, PDK odbila poziv za sastanak

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Saradnja sa opozicijom o važnim pitanjima za Kosovo – jedno je od obećanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija koje se našlo i u programu kosovske vlade. Među ovim pitanjima je i dijalog Beograda i Prištine o kojem će, kako se očekuje, Kurti u sredu razgovarati sa liderima AAK i LDK. Poziv kosovskog premijera za sastanak, međutim, odbio je lider najveće opozicione stranke na Kosovu – PDK, Enver Hodžaj.

Nakon povratka iz Brisela gde je sa drugim liderima regiona prisustvovao radnoj večeri koju organizuje Žozep Borelj, kosovski premijer, Aljbin Kurti, uputio je prošle nedelje poziv liderima opozicije da se sastanu, bez preciziranja o čemu će se na ovom sastanku razgovarati, osim toga da je reč o temama koje su „u interesu Kosova“.

Pozivu će se odazvati lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku).

Portparol LDK, Sibelj Haljmi (Sibel Halmi), potvrdio je za Gazeta Express da će se Abdidžiku sastati sa Kurtijem u sredu u 11.00.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj), takođe je najavio da će prisustvovati sastanku, prenosi Express.

Međutim, to nije slučaj i sa Enverom Hodžajem (Enver Hoxhaj), liderom PDK – stranke koja je najveći kritičar Kurtijeve vlade u poslednjem periodu.

„Pitanja koja ste predložili za raspravu nakon posete Briselu, kao što su odnosi sa Belgijom, institucijama Evropske unije i zemljama regiona, su pitanja kojima se bavi Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, a zadatak vlade je da izveštava o takvim posetama“, poručio je Hodžaj.

Kaže da je reč o temama o kojima ne bi trebalo da se razgovara sa liderima opozicije iza zatvorenih vrata.

„Za bilo koje ‘glavno pitanje’ potvrđujemo spremnost Demokratske stranke Kosova da otvoreno i u interesu građana i države razgovara u Skupštini“, poručio je, sa druge strane, lider PDK.

Kosovski premijer, obraćajući se medijima prošle nedelje u Briselu nakon zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, kazao je da Kosovo želi „dobro pripremljen, principijelan dijalog, kao ravnopravne strane“, najavivši da će jedno od pitanja razgovora sa domaćom opozicijom biti revizija ranije postignutih sporazuma.

U međuvremenu, Kurti je u kosovskoj skupštini predstavio svoj upravljački program, koji je naišao na seriju kritika opozicije.

„Cilj nam je da se ujedinimo oko tema oko kojih možemo postići konsenzus. Tražićemo saradnju sa opozicijom na temu spoljne politike i dijaloga sa Srbijom. Možda se ne slažemo oko mnogih pitanja, ali pokušajmo da se dogovorimo o dijalogu sa Srbijom“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa.

Sednica je dva dana kasnije nastavljena, kada je usledio novi talas kritika.

Tada je nekadašnji kosovski premijer, lider AAK, Ramuš Haradinaj – jedan od onih koje je pozvao na sastanak sa kosovskim premijerom, upitao Kurtija „da li ga je regrutovala Srbija“, dok ga je na sednici u ponedeljak Ljumir Abdidžiku, drugi pozvani lider, optužio da je populista.

Iako još nije potvrđeno, nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje se da se održi sredinom juna.

Kurtijeva vlada dijalog vidi isključivo kao sredstvo za postizanje svog konačnog cilja – uzajamnog priznavanja Beograda i Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.