Kurti pozvao trojicu lidera opozicije na sastanak

Kurti
FOTO: Koha

Dan nakon što je još jednom u obraćanju medijima ponovio da će novoj rundi dijaloga sa Beogradom prethoditi sastanak sa liderima opozicionih partija na Kosovu, kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je poziv trojici lidera opozicije u Skupštini.

Kako je danas popodne saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je na sastanke pozvao Envera Hodžaja (Hoxhaj) iz PDK, Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku) iz LDK i Ramuša Haradinaja (Ramush) iz AAK.

Planirano je da se sastanci održe početkom sledeće nedelje.

U saopštenju nije precizirano o čemu će se konkretno razgovarati, ali se navodi da će razgovori biti „od interesa za Kosovo“.

Obraćajući se medijima juče u Briselu nakon zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, kazao je da Kosovo želi „dobro pripremljen, principijelan dijalog, kao ravnopravne strane“.

„U kojem je, naravno, suština ono što je novi predsednik SAD, Džo Bajden, već rekao, ali i mnogi drugi svetski lideri – da rešenje ima svoj naziv u obliku fraze: uzajamno priznavanje“

Tada je i kazao da će jedno od pitanja razgovora sa domaćom opozicijom biti revizija ranije postignutih sporazuma.

Iako još nije potvrđeno, nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje se da se održi sredinom juna.

Za to vreme, Kurti je ove nedelje u kosovskoj skupštini predstavio svoj upravljački program, uz sazivanje vanredne sednice kosovske skupštine u ponedeljak, ali očekivano nailazi na oštre kritike opozicije. Upravo se zbog kritika sednica i nastavila u sredu, da bi danas iako izvorno posvećena interpelaciji kosovskog ministra finansija, Hekurana Muratija, u vezi sa smanjenjem dodatka za penzije, zdravstveno osoblje i bezbednosne institucije, proširila i na novi talas kritika na račun Aljbina Kurtija.

Nekadašnji kosovski premijer, lider AAK, Ramuš Haradinaj – jedan od onih koje je Kurti pozvao na sastanak, upitao je Kurtija danas „da li ga je regrutovala Srbija“, dok ga je na sednici u ponedeljak Ljumir Abdidžiku drugi pozvani lider optužio da je populista. Enver Hodžaj je jedan od najsnažnijih kritičara Kurtijeve vlade, takođe.

Vlada bez vizije, populistička, spisak želja, ni reč o Severu, nema vlade, samo Kurti – tako opisuju Kurtijevu vladu opozicioni političari.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.