Kurti: Eliminisati ratne zločince sa političke i institucionalne scene na Zapadnom Balkanu

Izvor: RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da će se na sastanku najavljenom za sredinu juna između njega i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, razgovarati o tome kako dalje u procesu dijaloga.

Kurti je to rekao nakon neformalnog sastanka u Briselu sa liderima zapadnog Balkana i kazao je da je rešenje u procesu dijaloga sa Srbijom kojim posreduje EU – uzajamno priznanje.

„Biće to oko sredine juna, ne mogu tačno da kažem sada, ali biće sastanka na kojem ćemo razgovarati o tome kako dalje u dijalogu, šta bi trebalo da bude novo poglavlje ovog dijaloga, sa kojim dnevnim redom i tako dalje. Dakle, moramo da se dogovorimo o naprednom procesu, jer ne možemo da nastavimo kao što je to bilo poslednjih godina i sa prethodnim vladama“, rekao je Kurti.

„Želimo dobro pripremljen, principijelan dijalog, kao ravnopravne strane, u kojem je, naravno, suština ono što je novi predsednik SAD, Džo Bajden, već rekao, ali i mnogi drugi svetski lideri – da rešenje ima svoj naziv u obliku fraze: „uzajamno priznavanje. Dakle, ni Srbija ne priznaje Kosovo, ali ni Kosovo ne priznaje Srbiju, a uzajamno priznavanje je ono što bi u velikoj meri doprinelo dugoročnom miru, stabilnosti i bezbednosti na Balkanu“, dodao je on.

Premijer Kurti rekao je da će novoj rundi dijaloga prethoditi sastanak sa liderima opozicionih partija na Kosovu i zasedanje Skupštine Kosova, gde će se razgovarati o situaciji u vezi sa dijalogom, uključujući i reviziju sporazuma postignutih ranije, kako je rekao, u smislu njihove primene, ali i uticaja koji imaju na građane.

U međuvremenu, govoreći o sastanku u utorak u Briselu, kojem je domaćin bio šef evropske diplomatije, Džozep Borelj, Kurti je rekao da je tamo tražio liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Takođe je rekao da postoje tri elementa koji mogu ubrzati integraciju balkanskih zemalja u EU: demokratizacija kroz borbu protiv autokratije, vladavina zakona borbom protiv oligarhije i suočavanje s prošlošću, eliminisanje ratnih zločinaca sa političke i institucionalne scene.

„Čak i dalje na Zapadnom Balkanu, kao što znate, imamo ratne i mirovne zločince koji dominiraju institucijama i političkim strankama. Ovo se mora završiti i na ovaj način, verujem, da će se stvoriti uslovi za veću nadu na Zapadnom Balkanu i više poverenja u budućnosti, kao i za dugoročnu i poštenu saradnju“, rekao je Kurti.

Neformalnom sastanku u Briselu prisustvovali su kosovski premijer, Kurti, premijer Albanije, Edi Rama, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, premijerka Srbije, Ana Brnabić, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović i trenutni predsedavajući tročlanog predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, rekao je da je posvećenost evropskog bloka zapadnom Balkanu „neupitna i da mora biti vidljiva“.

„Zbog toga sam obnovio tradiciju neformalnih večera sa šestoro lidera, kako bih otvorio političke i strateške razgovore o našoj zajedničkoj budunosti“, rekao je on.

 

Ovo je drugi put da kosovski premijer, Aljbin Kurti odlazi u Brisel otkako je preuzeo funkciju na čelu Vlade.

Evropska unija je najavila da će se prvi sastanak kosovskog premijera Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića održati pre 22. juna i tako označiti nastavak dijaloga.

Dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije započet je pre deset godina. Ovaj proces ima za cilj potpunu normalizaciju odnosa između dve zemlje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.