Nastavljena rasprava u kosovskoj skupštini: Opozicija kritikuje program vlade, a vlast ga brani

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Vlada bez vizije, populistička, ovo nije program ciljeva, već program želja, nema rokova, konkretnih podataka, ni reč o Severu – i danas su se nizale negativne reakcije kosovske opozicije na vanrednoj sednici kosovske skupštine. Sednica sa jednom tačkom dnevnog reda – predstavljanje upravljačkog programa za naredne četiri godine, koji je vlada u Prištini odobrila 7. maja, održana je u ponedeljak, ali je potom i odlučeno da se nastavi danas.

Sednica je otvorena sa 20 minuta zakašnjenja – oko 11.20.

Sa otvaranjem sednice nastavilo se sa kritikama.

Najpre iz redova najveće kosovske opozicione partije – PDK. Za poslanicu PDK, Bljertu Deljiu Kodru (Blerta Deliu-Kodra), program vlade je bez plana i vizije.

Kaže i da program nije primenljiv, te da u njemu ne postoje rokovi, ni budžetski troškovi.

Prema njenim rečima, to je manje program ciljeva, a više program želja.

Ova poslanica je kazala da način na koji Kurtijeva vlada upravlja pandemijom dovoljno govori o tome kako se vlada odnosi prema građanima.

„Zdravlje građana je u potpunosti prepušteno na milost i nemilost donatora. Ulazimo u 6. mesec i samo 2,5 odsto građana je vakcinisano“, kazala je.

Kritikovala je odluku kosovske vlade o dodeli 11 miliona evra za podmirivanje računa za struju za Sever Kosova, ali i to da u programu Kurtijeve vlade nema ni reči o tome kako će vlada proširiti svoj uticaj na Severu.

Kazala je i da se u programu na pominje Vašingtonski sporazum, iako je Samoopredeljenje prethodno osporavalo ovaj sporazum.

Sa druge strane, poslanik vladajuće stranke, Pokreta Samopredeljenja, Fitim Uka, kazao je da je ova vlada nasledila ono što je prethodno uradila „ilegalna vlada“ Avdulaha Hotija.

Uka je na kritike odgovorio kritikama.

„Gde ste bili do danas, bili ste ovde, pisali ste i čitali programe. Možete li nam reći koliki procenat vaših programa ste implementirali“, upitao je.

Kritike na račun programa Kurtijeve vlade nizale su se i u nastavku ove plenarne sednice.

Potpredsednik PDK-a, Memlji Krasnići, kazao je da program vlade „otkriva nedostatak kompetentnosti, koherentnosti“.

Kurtiju zamera i to što se u 20.000 reči upravljačkog programa ne pominju i sledeće: „veteran“, „vojni invalid“, „politički zatvorenik“, „nestale osobe“ „pali borac“.

„Nema planova o podršci prvatnom sektoru koji je uništen pandemijom, nema podsticajnih mera, nema planova za izgradnju škola i bolnica“, nastavo je Krasnići sa kritikama.

„Niste planirali da nastavite da gradite kuće za Albance prisilno raseljene iz severa Mitrovice. Ali takođe se čini da ste odustali od preispitivanja razgraničenja sa Crnom Gorom, kako je predviđeno zakonom koji je usvojila ova skupština“, poručio je.

Rekao je da postoje sektori koji uopšte nisu obrađeni u programu, ali čak i tamo gde postoje neki planovi, postavljeno je više pitanja nego što je pruženih odgovora.

Osim poslanika PDK, program vlade su kritikovali i poslanici Demokratskog saveza Kosova.

„Ovo nema nikakvog smisla, zapravo, ima smisla za ovu vladu, jer je populistička“, kazao je poslanik LDK, Kujtim Šalja.

„Ove projekcije, ukoliko Vlada Kosova uspe da ih sprovede na ovaj način, pretvoriće Kosovo u potpuno drugačiju političku organizaciju od one kakva jeste. Ne verujem da su građani Kosova tražili od LVV i njegovih partnera da obnove državu Kosovo, već da upravljaju bolje od ostalih“, kazao je Šalja.

Potpredsednik vlade, Besnik Bislimi, zahvalio se svim poslanicima koji su vladajući program opisali kao program želja.

„Kada smo dizajnirali program, nije bilo cilj doneti program koji se sviđa opoziciji, već smo doneli program kojim smo pobedili na izborima, građani su glasali za ovaj program. Nismo napravili četvorogodišnji izveštaj o radu, ali cilj za sledeće četiri godine, posle četiri godine, možete da kritikujete“, rekao je.

Usled toga što sednici na kojoj je prezentovan program vlade nije prisustvovao kosovski premijer, Aljbin Kurti, pojedini opozicioni poslanici su u popodnevnim satima napustili skupštnisku salu.

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši, rekao je da je u u ponedeljak dogovoreno da kosovski premijer bude u sali oko 12.00, ali i da se to nije dogodilo.

„Ukoliko se Kurti vrati u salu mi ćemo se vratiti, ako on nije ovde, bićemo u našim kancelarijama u skupštini dok se primijer Kurti ne vrati“, kazao je on ovog poslepodneva.

Predsednica parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), kazala je sa druge strane da, sve dok su zamenik premijera i predstavnici vlade u sali, postoje uslovi za nastavak sednice.

Sednica je završena nešto posle 17:00.

Pročitajte još:

Kurti predstavio program, opozicija ga optužuje za populizam, sednica se nastavlja u sreduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.