Haradinaj Kurtiju: Da li ste regrutovani od strane Srbije?; Kurti o „tajnom sporazumu“ o zabrani ulaska KBS na Sever

Sednica
FOTO: Gazeta Express

„Nismo imali ratne zločince, imali smo dečake i devojčice koji su se borili za odbranu Kosova“, opozicija u kosovskom parlamentu nastavlja da kritikuje kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, treći put za skupštinskom govornicom ove nedelje. Lider AAK, Ramuš Haradinaj upitao ga je „da li je regrutovan od strane Srbije“. Raspravljalo se i o „tajnom sporazumu“ o zabrani ulaska KBS-a na Sever Kosova.

Danas ponovo zasedaju poslanici u kosovskom parlamentu. Razlog je interpelacija kosovskog ministra finansija, Hekurana Muratija, u vezi sa smanjenjem dodatka za penzije, zdravstveno osoblje i bezbednosne institucije.

Međutim, razgovaralo se i o drugim temama i nastavilo sa razmenom optužbi na relaciji vlast-opozicija.

Nakon što se juče, i prethodno u ponedeljak, u parlamentu na meti kritika našao program Kurtijeve vlade, danas se raspravljalo o poruci kosovskog premijera koju je uputio nedavno iz Brisela.

Nakon radne večere sa evropskim zvaničnicima i liderima Zapadnog Balkana, u obraćanju medijima Kurti je kazao da bi eliminisanje ratnih zločinaca sa političke i institucionalne scene na Zapadnom Balkanu uticalo na bržu integraciju regiona u EU.

Nekadašnji kosovski premijer, lider AAK, Ramuš Haradinaj, upitao je Kurtija „da li ga je regrutovala Srbija“.

„Da li je Kosovo u opasnosti od tebe kao regrutovanog od strane srpskih službi, i oslobodioci koji su prinuđeni da drže pušku u rukama da se bore za slobodu zemlje. Kada odeš u Brisel, molim te reci šta donosiš Kosovu nakon dolaska“, rekao je Haradinaj.

Ista izjava naišla je na kritike poslanika PDK, Abeljarda (Abelard) Tahirija.

„Bolje da uopšte nismo čuli njegove izjave“, poručio je, ujedno ih nazivajući skandaloznim.

„Nismo imali ratne zločince, imali smo dečake i devojčice koji su se borili za odbranu Kosova. Podsećamo Kurtija da su ratni zločinci Radovan, Ivan, Milošević, Lazarević, Arkan, oni su odgovorni za preko 400 masakara. Molimo Kurtija da da pojašnjenje ko su zločinci na Kosovu koje treba ukloniti iz institucija“, rekao je Tahiri.

Kurti se obratio tužilaštvu u vezi „tajnog“ sporazuma Tačija i NATO-a o zabrani ulaska KBS-a na Sever

Iako je sednica bila posvećena interpelaciji ministra finansija, razgovaralo se i o KBS-u, NATO-u, tj. „tajnom sporazumu“ bivšeg kosovskog predsednika.

Poslanik PDK, Fadilj Nura (Fadil), podsetio je danas da se Kurti sastao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom krajem prošlog meseca, kao i na Kurtijevu prošlogodišnju izjavu – da je nekadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači sa NATO-om 2013. godine zaključio „tajni sporazum“ o zabrani ulaska KBS-a na Sever Kosova.

„Niste šokirali javno mnjenje onim što ste rekli, već time da premijer po prvi put osporava sporazum sa međunarodnim institucijama. Nazvali ste to tajnom i čak optužili bivšeg predsednika Tačija. Posle godinu dana imali ste sastanak u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a, da li ste se pozabavili tim pitanjem i šta vas danas brine u vezi sa ovim sporazumom“, upitao je Kurtija Nura.

Kosovski premijer se potom oglasio i kazao još jednom da je ovaj sporazum štetan, te da je njegova vlada posvećena zaštiti interesa Kosova.

Poručio je da nije optužio sekretara NATO-a, već tadašnjeg predsednika, Hašima Tačija, koji je potpisao dokument.

„Pomenuti sporazum, koji je predstavljao razmenu pisama koja su vam pomenuta, bio je i nastavlja da šteti interesima građana Kosova. I dalje ostajem pri onome što sam rekao 2020. Nisam optužio generalnog sekretara NATO-a za razmenu pisama i ne mogu da tražim njegovu odgovornost. Optužio sam bivšeg šefa institucija Republike Kosovo što je na takvom pismu stavio svoj potpis. Problem koji vuče korene od pre 8 godina ne može se rešiti jednim sastankom“.

Kazao je i da je o sporazumu još tada obavestio tužilaštvo, bez preciziranja koje konkretno.

„Tada sam slučaj predao tužilaštvu i to ostaje na tužilaštvu. Odnosi između Kosova i NATO-a nastaviće da se produbljuju“, rekao je Aljbin Kurti.

Bivša ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) reagovala je potom na društvenim mrežama.

Ona je rekla da ako Kurti zaista misli da je takva obaveza koju je preuzelo Kosovo „nacionalna izdaja“, onda treba odmah da pošalje pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem bi naveo da se Kosovo povlači iz ove obaveze.

“Ovo je samo neukusna igra za domaće tržište, ali sa posledicama po naše odnose sa saveznicima” napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Podsetimo, Kurti je za vreme svog prvog mandata početkom prošle godine zatražio smenu tadašnjeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija i optužio ga je da je „ozbiljno prekršio kosovski Ustav potpisivanjem tajnog sporazuma“, koji pripadnicima KBS zabranjuje aktivnosti na Severu Kosova. Ujedno se ogradio da nije izrazio stav o sadržaju sporazuma, te da neće učiniti ništa čime bi ugrozio savez sa NATO-om.

Međutim, tada je zatražio od nekadašnje predsednice parlamenta, a sada kosovske predsednice, Vjose Osmani, analizu ovog sporazuma, ali i saopštio da je o dokumentu obavestio i predsednika parlamenta i glavnog tužioca.

Pročitajte još:

Nastavljena rasprava u kosovskoj skupštini: Opozicija kritikuje program vlade, a vlast ga brani

Kurti predstavio program, opozicija ga optužuje za populizam, sednica se nastavlja u sredu

Kurti: KBS ne ide na Sever

Kurti: Da se pokrene procedura za smenu Hašima TačijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.