Kurti: Tačijeva odluka je bez presedana, izbori su jedina opcija – posle pandemije

Neposredno nakon Tačijevog poslepodnevnog obraćanja o prethodnom ishodu sastanka sa parlamentarnim strankama da mandat za formiranje nove vlade, bez izbora, poveri bilo kojoj partiji ili koaliciji koja dokaže da ima većinu u Skupštini, Kurti je sazvao konferenciju za medije sa porukom da je kosovski predsednik „istupio ilegalno“ sa današnjom odlukom, te da će se takve izjave naći na sudu. Ponovio je da su izbori jedina opcija i da bi trebalo da budu održani posle pandemije kao i da je svaka druga odluka osim izbora „odstupanje od volje građana i prekoračenje ovlašćenja predsednika“.

„Predsednik je danas istupio ilegalno. Formalizacija današnjih izjava završiće na Ustavnom sudu. Ovu priliku predsednik je dobio od čelnika LDK, koji su svojevoljno napustili svaku reč koju su izrekli nama i građanima“, kazao je.

Kurti je rekao da ono što Tači radi nije u nadležnosti predsednika.

Kurti podseća na to da su izbori trebalo da budu jedina opcija nakon što je vladi koju je vodio 25. marta izglasano nepoverenje.

„Nije u nadležnosti predsednika Kosova da procenjuje interese stranaka, već da štiti državne interese. Ono što se desilo je bez presedana i ozbiljno ugrožava naš ustavni poredak. Nakon predloga za nepoverenje kroz koji je razrešena vlada, predsednik nema prostora da igra ulogu političkog aktera. Izbori su jedina opcija“, kazao je Kurti.

Nema više vozova za predsednika, jer se pile ne vraća u ljusku

Kurti tvrdi da Tači pokušava da „uhvati i poslednji voz“, ali i da „više nema vozova za predsednika“.

„Šestog oktobra desila se velika promena. Pile je izašlo iz ljuske, više se ne vraća unutra. Predsedniku je ostalo još nekoliko meseci mandata, i želi da uhvati zadnji voz. Ali pobegao mu je i zadnji voz. Nema više vozova za predsednika. Ovi napori, ova neustavna nastojanja, samo ugrožavaju republički poredak i demokratsku državu Kosovo, ali ne mogu da suzbiju volju naroda i da nas vrate pre 6. oktobra. Dana 25. marta potrudili su se da nas vrate pre 3. februara, ali ne može biti drugog datuma kada se konjuktura starog režima okupi, da nas kao prestar vrati na vreme pre 6. oktobra. Nemoguće je“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, svaka druga odluka osim izbora je „odstupanje od volje građana i prekoračenje ovlašćenja predsednika“.

„Pažljivo ćemo pratiti šta će se dogoditi u narednim danima i definitivno ćemo se obratiti Ustavnom sudu čim to bude pretočeno iz reči u pisane tekstove“, zaključio je Kurti.

Nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, izglasano je 25. marta, u sred pandemije korona virusa i vanrednih mera koje su bile na snazi, i to sa 82 glasa za i 32 protiv. Vlada nije sastavila ni dva meseca svog rada, a sada deluje kao vlada u ostavci.

Povezani članci:

Samoopredeljenje: Nismo odbili ni zahtev, ni predlog za mandatara

Tači daje mandat za novu vladu „bilo kojoj partiji koja obezbedi većinu u Skupštini“

Tači Kurtiju – Nisi iskoristio pravo za formiranje vlade, danas počinju konsultacije sa liderima partija

Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.