Samoopredeljenje: Nismo odbili ni zahtev, ni predlog za mandatara

„Ni u jednom slučaju nismo odbacili zahtev za predlog imena mandatara“, reagovali su iz Pokreta Samoopredeljenje na odluku kosovskog predsednika koji je na današnjem sastanku saopštio da će dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u skupštini za formiranje nove vlade i bez izbora. 

Iz ovog Pokreta navode da u pismu koji je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti uputio danas kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Kurti podseća da „ni u kom slučaju nismo odbacili ni zahtev a ni predlog mandatara“.

„Uprkos činjenici da ni u kojem slučaju nismo odbili ni zahtev ni predlog mandatara, dana 22.04.2020. sam od Vas primio pismo putem u kom kažete van svojih ustavnih nadležnosti da nisam iskoristio pravo da predložim novog kandidata za formiranje Vlade“, piše u pismu koje je Kurti uputio Tačiju.

Ovo pismo je danas na sastanku Tačija i lidera parlamentarnih partija, pročitala i aktuelna ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju.

„Ustav Republike ne predviđa takvu nadležnost predsednika da proceni ili utvrdi korišćenje ili nekorišćenje prava za imenovanje mandatara“ dodaje su dalje u ovom pismu.

Pismo Kurtija Tačiju

Tači je pred kamere je izašao neposredno nakon kraćeg sastanka sa parlamentarnim strankama koje su sve, uključujući i Srpsku listu, i osim Samoopredeljenja, bile protiv raspuštanja skupštine u Prištini, novih izbora – a za formiranje nove vlade.

Opozicionim strankama i LDK se žuri sa druge strane da se što pre formira nova vlada a da se ne raspušta skupština.

Samoopredeljenje se protivi formiranju nove vlade bez izbora. Zalažu se za održavanje izbora po završetku pandemije i tvrde da vlada, iako u ostavci, funkcioniše. Podsećaju na kosovski ustav prema kojem prvoplasirana stranka na izborima daje mandatara za sastav nove vlade, dok istovremeno nisu ograničeni i rokom da to učine. Naglašavaju da bi bilo kakva drugačija opcija bila protivustavna.

Nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, izglasano je 25. marta, u sred pandemije korona virusa i vanrednih mera koje su bile na snazi 25. marta, i to sa 82 glasa za i 32 protiv. Vlada nije sastavila ni dva meseca.

Kurti: Tačijeva odluka je bez presedana, izbori su jedina opcija – posle pandemije

Tači daje mandat za novu vladu „bilo kojoj partiji koja obezbedi većinu u Skupštini“

Tači Kurtiju – Nisi iskoristio pravo za formiranje vlade, danas počinju konsultacije sa liderima partija

Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.