Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalog

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sledeće nedelje će preduzeti završne ustavne korake kako bi omogućio formiranje nove vlade sa punim legitimitetom kosovske skupštine.

„Sledeće nedelje preduzeću završne ustavne korake, kako bih omogućio formiranje nove vlade sa punim legitimitetom Parlamenta, sposobnog da se bori protiv Covid-19 i služi narodu“, poručio je Tači u objavi na Tviteru.

Osim toga, Tači navodi da je Kosovu neophodna podrška Amerike i Evropske unije, te:

„Da bi se ojačala podrška Amerike i Evropske unije, takse i reciprocitet moraju biti ukinuti“.

Grenel: Dijalog stvarno počinje kad takse/reciprocitet budu ukinuti (možda ove nedelje?)

Ubrzo je usledila reakcija izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.

„Tada kada takse/reciprocitet budu ukinuti (možda ove nedelje?) dijalog će stvarno početi. Razgovarao sam sa liderima u Srbiji i na Kosovu kako bih jasno stavio do znanja da danas moraju početi da grade poverenje kako bi se pripremili za to – i oni su posvećeni da to urade. Više uskoro“.

Abazi poručio Tačiju da ne može da postupa kao kralj, Grenelu da pokazuje nepoštovanje prema Kosovu

Zamenik premijera Kosova na dužnosti, Haki Abazi, oglasio se nakon objave Hašima Tačija i retvita Ričarda Grenela.

Tačiju koji je najavio da će preduzeti korake ka formiranju vlade poručio je da „ne može da postupa kao kralj“, te da mu „nedostaje ozbiljno predstavljanje jedinstva.

„Njegove akcije su neustavne i suprotne su interesima građana i države. Tači ne može pregovarati o svojoj slobodi sa sudbinom države! Mi smo brojni, mi smo zajedno, u pravu smo i nepobedivi smo u zaštiti demokratije, nezavisnosti, teritorije i ustava zemlje“, napisao je Abazi.

Abazi je u objavi na Fejsbuku napisao da je rušenje vlade Kurtija i nepoštovanje Vjose Osmani koja je osvojila najviše glasova u LDK na poslednjim izborima, „podrivanje demokratskog poretka i kršenje Ustava“.

Grenelu je sa druge strane poručio da su takse već ukinute, te da su pravi predstavnici naroda Kosova izabrani 6. oktobra 2019, zbog čega ga je upitao:

„Zašto pokazujete nepoštovanje prema prijateljskoj demokratskoj zemlji i njenoj vladi? Lidere u demokratiji definišu izbori i podrška naroda/glasovi“.

Objava Hašima Tačija da će sledeće nedelje preduzeti završne korake za formiranje vlade dolazi skoro mesec dana nakon što je pala Kurtijeva vlada i nakon četvrtog pisma koje je kosovski predsednik uputio kosovskom premijeru, sa zahtevom da mu se dostavi ime mandatara za formiranje vlade.

I dok je Tači u svakom novom pismu bio sve jasniji, te u trećem dao ultimatum da će, „u skladu sa hitnošću da je zemlji potrebna nova vlada sa legitimitetom iz Skupštine, da predloži kandidata za premijera za formiranje vlade”, Kurti uporno tvrdi da „ne odbacuje zahtev za slanje imena mandatara“, da je trenutno fokusiran na borbu protiv koronavirusa, ali i da želi izbore čim prođe pandemija.

U poslednjem pismu Tači mu je ujedno poručio da neodbijanje da se dostavi ime kandidata za premijera podrazumeva da se ime dostavi, uz naznaku da nema vremena za gubljenje.

Nasuprot Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju, trenutno su na delu pokušaji da se formira nova vlada koju bi činile LDK, NISMA-AKR, AAK i manjinske stranke.

Lider LDK i bivši Kurtijev koalicioni partner, Isa Mustafa, danas je još jednom ponovio da nema dilemu da će preuzeti mandat za formiranje nove vlade čim ga šef države ovlasti za to.

Sa druge strane kosovski ustav je jasan, rekao je u nedavnom intervjuu za KoSSev profesor ustavnog prava, Enver Hasani. Tači treba da ponudi LVV novi premijerski mandat kao najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi, tj. stranka pobednica da dostavi ime mandatara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.