Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Lider LDK, Isa Mustafa, saopštio je da će, ukoliko njegova stranka bude preuzela vlast, njen prvi korak biti ukidanje reciprociteta prema Srbiji. Mustafa čija stranka razmatra sastavljanje buduće koalicije koju bi činile LDK, NISMA-AKR, AAK i manjinske stranke, nije isključio mogućnost da on bude novi premijer.

Dan nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio da će ove nedelje preduzeti aktivnosti usmerene za formiranje vlade, LDK je održala sastanak užeg rukovodstva.

Nakon ovog sastanka, na pitanje novinara da li bi prihvatio funkciju premijera, Mustafa tvrdi da nije dobio nikakvu garanciju predsednika Kosova da će mandat za formiranje vlade pripasti ovoj stranci, sa druge strane, nije isključio sebe kao potencijalnog kandidata za novog premijera.

„Imam razloga za to“, poručio je, prenose prištinski mediji.

Prethodno je izjavio da u stranci još nisu razgovarali o kandidatu za premijera iz LDK.

„Ne kažem ništa. Ali ono što ja želim je da imamo kandidata koji će izdržati sve izazove koji se sada postavljaju pred LDK. Da sam imao volje kandidovao bih se onda kada smo 2017. godine kandidovali (Avdulaha) Hotija i prošle godine kada smo kandidovali (Vjosu) Osmani. Međutim video sam potrebu da se izvrše neka osveženja i promene u LDK, i za to sam i ovog puta“, kazao je Mustafa.

Mustafa je rekao da očekuju da Samoopredeljenje prihvati ili odbije zahtev za određivanje mandatara za sastav nove vlade kojem je kosovski predsednik uputio već četiri poziva.

Mustafa: Kad dođemo na vlast ukidamo reciprocitet

Nakon sastanka predsedništva Mustafa je naglasio da će, ukoliko LDK dođe na vlast, njen prvi korak biti uklanjanje reciprociteta, po zahtevu izaslanika američkog predsednika, Ručarda Grenela.

„Da bismo otvorili put dijalogu mi ćemo ako dobijemo vladu, odmah ukinuti reciprocitet, ali ako Srbija ne bude reagovala, onda ćemo vratiti na snagu pun ekonomski i politički reciprocitet“, rekao je on.

Poziv da prisustvuje sastanku predsedništva ove stranke, međutim, kako prenosi Koha, nije bio uručen predsednici skupštine, Vjosi Osmani.

Do sastanka najužeg rukovodstva LDK došlo je nakon izjava predsednika Kosova Hašima Tačija, da će tokom ove nedelje preduzeti korake za formiranje nove vlade Kosova.

Tači je u jednom od pisama upućenih Kurtiju sa zahtevom da mu prema kosovskom ustavu, kao predstavnik stranke koja je pobedila na izborima, dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, uputio ultimatum, poručivši mu da će „u skladu sa hitnošću da je zemlji potrebna nova vlada sa legitimitetom iz Skupštine, da predloži kandidata za premijera za formiranje vlade”.

Kurti, međutim, uporno tvrdi da „ne odbacuje zahtev za slanje imena mandatara“, da je trenutno fokusiran na borbu protiv koronavirusa, ali i da želi izbore čim prođe pandemija.

Sa druge strane, lider LDK nedavno je od članova Glavnog odbora, zatražio i dobio saglasnost da se formira nova koalicija sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja, Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i strankama manjina na Kosovu.

Mustafa je izjavio u nedelju da će bez ikakve dileme prihvatiti zahtev Tačija da njegova stranka formira novu vladu Kosova, ukoliko do takvog zahteva dođe.

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.