Tači Kurtiju – Nisi iskoristio pravo za formiranje vlade, danas počinju konsultacije sa liderima partija

Tači Kurti
Foto: EPA

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik, Hašim Tači, obratio se sa još jednim pismom kosovskom premijeru u ostavci, Aljbinu Kurtiju, saznaje Gazeta Express. Umesto još jednog poziva da mu dostavi ime mandatara, Tači mu je poručio da će preduzeti dalje korake za formiranje nove vlade uz konsultacije sa liderima drugih stranaka, jer, kako je naveo, Kurti nije iskoristio pravo da to učini.

Kako je potom potvrđeno iz kosovskog predsedništva, Tači je pozvao lidere parlamentarnih političkih stranaka na sastanak u 16:30 časova, kako bi razgovarali o formiranju nove vlade i daljim koracima koji će se preduzeti.

„Sa žaljenjem navodim da svojim postupcima niste iskoristili Vaše pravo da predložite novog kandidata za formiranje vlade, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije koja je verifikovala konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora“, poručio mu je Tači, prenosi Gazeta Express.

Tači ga je ujedno obavestio da će se „kontinuirano konsultovati sa liderima drugih političkih stranaka o daljim koracima za formiranje vlade“.

Novo pismo kosovskog predsednika stiže nakon njegovog upozorenja da će ove nedelje započeti sa preduzimanjem akcija za formiranje nove vlade, nakon prethodnih više poziva upućenih Samoopredeljenju da mu se dostavi ime mandatara, do čega nije došlo.

Sa druge strane, lider LDK, Isa Mustafa, ulaže napore za formiranje koalicije za sastavljanje nove vlade, čiji bi deo pored njegove stranke bili AAK, AKR-NISMA i deo manjina.

Kako su danas preneli prištinski mediji, Mustafa se ovog jutra, a nakon što su prošle nedelje članovi Glavnog odbora LDK odobrili njegov predlog o ovoj koaliciji, sastao sa liderom AAK, Ramušem Haradinajem, sa kojim je razgovarao o sastavljanju nove vlade.

Mustafa je prethodno izjavio da će bez ikakve dileme prihvatiti zahtev Tačija da njegova stranka formira novu vladu Kosova, ukoliko do takvog zahteva dođe, i nije isključio mogućnost da on bude kandidat za novog premijera.

Ujedno je rekao da će ukoliko njegova stranka bude preuzela vlast, njen prvi korak biti ukidanje reciprociteta prema Srbiji, po zahtevu izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.

Prema navodima prištinskih medija, Samoopredeljenje, koje se za razliku od većine partija na Kosovu zalaže za nove izbore nakon završetka pandemije, dok istovremeno „ne odbija da Tačiju pošalje ime mandatara“, saopštilo je da će se obratiti Ustavnom sudu ukoliko Tači dodeli mandat za formiranje vlade stranci njegovog bivšeg koalicionog partnera, Ise Mustafe.

Sa druge strane kosovski ustav je jasan, rekao je u nedavnom intervjuu za KoSSev profesor ustavnog prava, Enver Hasani. Tači treba da ponudi LVV novi premijerski mandat kao najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi, tj. stranka pobednica da dostavi ime mandatara.

Pročitajte još:

Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.