Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Kosovski predsednik ne želi više da čeka, te je nakon četvrtog pisma upućenog kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, bez pozitivnog odgovora, najavio da će ove nedelje preduzeti završne korake za formiranje vlade u skladu sa Ustavom. Sa druge strane, čelnici Samoopredeljenja Tačijevu najavu tumače upravo kao protivustavnu, ali ga ujedno optužuju da „želi da podstakne saradnju sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem“.

„Sledeće nedelje preduzeću završne ustavne korake, kako bih omogućio formiranje nove vlade sa punim legitimitetom Parlamenta, sposobnog da se bori protiv Covid-19 i služi narodu“, poručio je Tači juče u objavi na Tviteru.

Potpredsednica Samoopredeljenja (LVV), Arberie Nagavci, oglasila se potom, uz ocenu da Tači svojim planom krši Ustav Kosova i želi da „krene napred sa dogovorom sa Vučićem“.

„Neće biti nove vlade. Tačijevim planom krši se Ustav i on ima za cilj povratak stranaka koje bi mu omogućile da krene u dogovor sa Vučićem“, ocenila je Nagavci.

Prethodno se oglasila još jedna predstavnica Samoopredeljenja, odlazeća ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu.

Tvrdi da je svojim stavovima Tači najavio da priprema „loš sporazum“ za Kosovo bez poštovanja volje građana.

„Predsednik je upozorio da će preduzeti neustavne akcije za formiranje vlade i izneo stav povodom uklanjanja reciprociteta šteteći položaju Kosova. Kosovo i građani imaju iskustvo s ovim čovekom koji je u stanju da učini sve za sebe“.

„Takav stav je otvoreno upozorenje da se loš sporazum priprema za zemlju i sve to sa unapred lošim planom kojim bi se kršila i oborila volja građana“, poručila je.

Za razliku od predstavnika Samoopredeljenja, izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, odmah juče je izrazio saglasnost povodom Tačijevih navoda o ukidanju reciprociteta, poručivši da će dijalog tada i početi.

„Tada kada takse/reciprocitet budu ukinuti (možda ove nedelje?) dijalog će stvarno početi. Razgovarao sam sa liderima u Srbiji i na Kosovu kako bih jasno stavio do znanja da danas moraju početi da grade poverenje kako bi se pripremili za to – i oni su posvećeni da to urade. Više uskoro“.

U reakciji koja je potom usledila, zamenik premijera Kosova na dužnosti, Haki Abazi iz Samoopredeljenja, poručio je Tačiju da „ne može da postupa kao kralj“, da su njegove akcije neustavne i protiv interesa građana.

Grenelu je sa druge strane poručio da su takse već ukinute, te da su pravi predstavnici naroda Kosova izabrani 6. oktobra 2019, zbog čega ga je upitao:

„Zašto pokazujete nepoštovanje prema prijateljskoj demokratskoj zemlji i njenoj vladi?“

Objava Hašima Tačija da će ove nedelje preduzeti završne korake za formiranje vlade, dolazi skoro mesec dana nakon što je pala Kurtijeva vlada i nakon četvrtog pisma koje je kosovski predsednik uputio kosovskom premijeru, sa zahtevom da mu se dostavi ime mandatara za formiranje vlade, a nakon kojih se Kurti oglašavao da „ne odbacuje zahtev za slanje imena mandatara“, da je trenutno fokusiran na borbu protiv koronavirusa, ali i da želi izbore čim prođe pandemija.

U jednom od pisama Tači mu je uputio ultimatum da će, „u skladu sa hitnošću da je zemlji potrebna nova vlada sa legitimitetom iz Skupštine, da predloži kandidata za premijera za formiranje vlade”.

Nasuprot Samoopredeljenju i Aljbinu Kurtiju, trenutno su na delu pokušaji da se formira nova vlada koju bi činile LDK, NISMA-AKR, AAK i manjinske stranke.

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.