Tači daje mandat za novu vladu „bilo kojoj partiji koja obezbedi većinu u Skupštini“

Sastanak Tačija i predstavnicima političkih partija
Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da će dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji za koju se dokaže da ima većinu u skupštini za formiranje nove vlade i bez izbora. Pred kamere je izašao neposredno nakon kraćeg sastanka sa parlamentarnim strankama koje su sve, uključujući i Srpsku listu, i osim Samoopredeljenja, bile protiv raspuštanja skupštine u Prištini, novih izbora – a za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje ovaj čin naziva antiustavnim.

„Sve parlamentarne stranke, osim jedne, izjasnile su se za formiranje nove vlade. Poštujući Ustav Republike Kosovo i zakone Kosova, daću mandat bilo kojoj stranci koja dokaže da ima većinu u Skupštini da formira novu vladu“, saopštio je danas Tači.

Podsetio je na to da je Samoopredeljenju poslao pet zahteva, te da oni nisu iskoristili pravo da predlože kandidata za formiranje vlade, kazao je na početku obraćanja Tači.

Dodao je da su koraci za stvaranje vlade „njegovo pravo i dužnost“.

„U skladu sa ustavnim mandatom predsednika Kosova i u skladu sa presudom Ustavnog suda u slučaju K01013-14, pravo i dužnost predsednika je da uloži napore za formiranje vlade, jer presuda Ustavnog suda koja od predsednika zahteva da izbegavaju prevremene izbore. Moja je odgovornost da održavam stabilnost zemlje i da garantujem demokratsko funkcionisanje zemlje“.

Sastanku su prisustvovali lideri LDK – Isa Mustafa, PDK – Kadri Veselji i AAK – Ramuš Haradinaj, NISMA-e – Fatmir Ljimaj, i iz Srpske liste Slavko Simić i Goran Rakić, dok je LVV predstavljala Aljbuljena Hadžiju

Hadžiu: Poziv na sastanak protivan Ustavu

Umesto lidera Pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, ovom sastanku je prisustvovala Aljbuljena Hadžiju, koja je kritikovala to što je poziv za sastanak LVV stigao sat i po vremena pre održavanja samog sastanka.

„U normalnim okolnostima neozbiljno je učestvovati na ovom sastanku, jer smo bili pozvani pre samo sat i po. Sa ovom hitnošću morali bismo postupiti u pravcu borbe protiv pandemije. Ali očigledno da niste zainteresovani, jer niste bili prisutni na sastanku da vas je sadašnji premijer Kurti pozvao, jer izgleda da ste zajedno izašli protiv Samoopredeljenja“, rekla je Hadžiu.

Hadžiu je kazala da je Tačijev poziv protivan Ustavu.

„Ovaj sastanak danas u ovom formatu nije u skladu sa ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda, jer predsednik može da se konsultuje samo sa strankom koja je dobila većinu u Skupštini,“ kazala je.

Ministarka pravde zatražila je od Tačija da poštuje ustav.

„Pozivam vas da poštujete Ustav Kosova. Nemate pravo niti ustavni autoritet, nemate mandat da odredite kako i kakav bi ustav trebalo da bude. Poštujte svoje ustavne odgovornosti i izvršavajte svoje dužnosti samo predsednika. Vaša uloga u politici nije aktivna. Savetujem i molim vas da poštujete Ustav Republike Kosovo i da ne sazivate takve sastanke koji krše Ustav“, rekla je.

Samoopredeljenje se protivi formiranju nove vlade bez izbora. Zalažu se za održavanje izbora po završetku pandemije i tvrde da vlada, iako u ostavci, funkcioniše. Podsećaju na kosovski ustav prema kojem prvoplasirana stranka na izborima daje mandatara za sastav nove vlade, dok istovremeno nisu ograničeni i rokom da to učine. Naglašavaju da bi bilo kakva drugačija opcija bila protivustavna.

Istovremeno, procenjuje se da je rejting LVV i dodatno naglo porastao nakon izglasavanja nepoverenja vladi i tokom funkcionisanja vlade u ostavci tokom pandemije.

Opozicionim strankama i LDK se žuri sa druge strane da se što pre formira nova vlada a da se ne raspušta skupština.

Mustafa: LDK spremna da obezbedi većinu za vladu

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, kazao je da je njegova stranka  za formiranje novih institucija, a da se uopšte ne izlazi na nove izbore.

U međuvremenu Mustafa je saopštio da će sutra sazvati sastanak rukovodstva stranke kako bi razgovarali o kandidatu za premijera.

Odbio je da kaže da li će se kandidovati on za premijera, ali je rekao da će mediji biti obavešteni sutra.

Mustafa je kazao da je njegova stranka spremna da preuzme odgovornost za obezbeđivanje većine u skupštini ako joj se ponudi takva prilika.

Kazao je da trenutna situacija u kojoj se Kosovo nalazi, tj situacija sa COVID-19, onemogućava izlazak na nove izbore i pokazuje potrebu za stvaranjem novih institucija koje mogu raditi u punom kapacitetu.

„Ja i u ime LDK procenjujem da u ovom trenutku ne bi trebalo da izlazimo na birališta i da treba da uložimo napore za uspostavljanje vlade koja ima mandate u Skupštini i koja može normalno da upravlja zemljom. Smatramo da aktuelna Vlada ne ispunjava u potpunosti zahteve postavljene pred njom, jer Skupština je nepoverenje u ovu vladu izglasala sa 82 glasa. Zemlji je potrebna vlada koja može da radi u punom kapacitetu. Trenutna situacija sa kojom se Kosovo suočava ne omogućava nam da organizujemo normalne i redovne izbore i to je dodatni faktor da uložimo napore da napravimo vladu koja će obezbediti većinu u Skupštini Kosova i to učiniti što pre. Kao LDK, spremni smo da preuzmemo inicijativu da osiguramo većinu ako nam se ponudi ta odgovornost, a mislim da bi to trebalo da radimo zajedno“, rekao je Mustafa.

Veselji: PDK će biti opozicija

Lider PDK Kadri Veselji rekao je da će njegova stranka biti u opoziciji.

„PDK će biti opozicija. Ona ne prihvata poziv onih koji su otišli, ali i ni onih koji će doći „, rekao je on na sastanku sa Tačijem.

Izneo je ponovo oštre optužbe na račun pre svega LVV ali i LDK.

„Odlazeća vlada premijera, preduzetim koracima, blokirala je Kosovo i sebe. Sve preduzete mere predstavljaju kršenje zakona“, rekao je i optužio vladu da „pogoršava odnose sa Sjedinjenim Državama“.

Prema Veseljijevim rečima, ipak „najozbiljnije“ je postupanje u vezi sa Severom Kosova.

„Situacija na severu je najgori aspekt, imamo dozvolu institucija koje uspostavljaju formalno pravnu situaciju na Kosovu. Svi znamo da su postojale paralelne strukture, ali niko nema pravo da zastrašuje građane Kosova, što legitimiše Vučićevu odluku“, rekao je Veselji.

Haradinaj: AAK želi novu vladu

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, kazao je da se njegova stranka protivi raspisivanja izbora i podržao ideju o formiranju nove vlade koju bi izglasao postojeći parlament i da njegova stranka ne želi raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora.

„Ne zalažemo se za raspuštanje parlamenta. Održali smo izbore koje su svi prihvatili. Ovaj parlament je legitiman. Ovaj parlament ima obavezu da državi vrati vladu sa punim mandatom“, rekao je Haradinaj.

Srpska lista: Podržava stvaranje nove vlade, ne novi izbori

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić rekao je da njegova stranka za sada ne podržava izlazak na birališta.

Rakić je kazao da u situaciji u kojoj se Kosovo nalazi, kada se suočava sa pandemijom COVID-19, Srpska lista podržava stvaranje nove vlade u trenutnom zakonodavnom okviru.

Ljimaj: Pronaći mogućnost za formiranje nove vlade

I lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj, kao i njegovi prethodnici navodi da njegova stranka ne podržava raspuštanje parlamenta, već da se pronađe mogućnost za stvaranje nove vlade, a ne izlazak na izbore.

Nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, izglasano je 25. marta, u sred pandemije korona virusa i vanrednih mera koje su bile na snazi 25. marta, i to sa 82 glasa za i 32 protiv. Vlada nije sastavila ni dva meseca.

Povezani članci:

Samoopredeljenje: Nismo odbili ni zahtev, ni predlog za mandatara

Kurti: Tačijeva odluka je bez presedana, izbori su jedina opcija – posle pandemije

Tači Kurtiju – Nisi iskoristio pravo za formiranje vlade, danas počinju konsultacije sa liderima partija

Isa Mustafa: Ukinućemo reciprocitet kad dođemo na vlast

Samoopredeljenje Tačiju: Kršiš Ustav, hoćeš u dogovor sa Vučićem

Tači: Sledeće nedelje preduzeću završne korake za formiranje nove vlade; Grenel: Ukidanje reciprociteta pa dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.